Läsarfråga: En campingkniv för 700 kr

Ahmad frågar: Vilken kniv skulle du rekommendera som en första kniv som är bra på lägerplatsen (klyva ved, laga mat, skära något rep) som har prisklassen runt 700kr. Jag har hållit i Garberg men tycker inte om handtaget.

Efter att läst på din sida och sedan googlat runt så har jag fastnat för:
Terävä Jääkäripuukko, carbon steel, 140
Några synpunkter?

På Amerikanska Amazon har Gerber Strongarm fått grymma betyg. Vad är din åsikt om den kniven. Läste på din sida att du tyckte att stålet är skräp, varför tror du att den har fått så bra betyg?

Svar: Hej Ahmad. Jag har synpunkter på det mesta och jag kan börja med Gerber Strongarm. Gerber är i grund och botten ett företag som producerar ”coola knivar”, dessa ser bra ut men fungerar inte så bra i verkligheten. Oftast är dom tillverkade av ett dåligt stål som inte håller skärpan speciellt bra, en egenskap man gärna vill ha på en kniv man har ute i skogen.

Orsaken till att den värderas högt på Amazon beror på två olika saker. Gerber är ett Amerikanskt företag och patriotismen är stor just på Amazon. Den andra orsaken är att knivarna är mycket billigare i USA och i ungefär samma prisklass som Morakniv. Detta gör Strongarm till en populär ”slit och släng” kniv, något vi inte kan göra i Sverige, där den faktiskt kostar över 1000 kr, trots sin tveksamma kvalité.

Då jag tidigare har testat Gerber Strongarm personligen så kan jag säga att handtaget inte är speciellt trevligt att hålla i, den är kantig och ser faktiskt bara bra ut på bild. Värt att nämna är att det är inte en speciellt dålig kniv, i sig. Det största problemet är priset, som är långt över vad den borde kosta med tanke på vad man får.

Jääkäripuuko är en väldigt kompetent kniv som jag inte har några problem att rekommendera. Tillverkad i Finland och anpassad för extrema förhållanden. Handtaget är väldigt bekvämt, stålet är riktigt bra och läderslidan är rätt så ”innovativ”, då den har ett mycket bra låssystem. Kniven är tillverkad för att tåla extrem behandling och fokus ligger på stålet, som är väldigt bra härdat och hållbart på alla sätt.

Det du ska tänka på när det gäller Jääkäripuuko är att den inte är rostfri. Kolstålet den har rostar lätt och blir missfärgat om du skär i vissa material. Om du har begränsade möjligheter eller helt enkelt saknar viljan att underhålla och rengöra kniven ute i fält så bör detta inte vara ditt första val. Jag använder personligen en Terävä Skrama, som är tillverkad i samma stål och har faktiskt lyckats undvika problem med rost och missfärgningar väldigt bra. Dock använder jag bara denna kniv till tyngre uppgifter.

Om du vill ha en underhållsfri kniv, kompetent som få och med egenskaper som du bara hittar i mycket dyrare knivar så rekommenderar jag att du tittar närmare på Jaktkit Knv2. Jag har använt dessa knivar väldigt mycket och trots att jag verkligen testat dom under extrema förhållanden så har ingen av Knv knivarna svikit. Priset är billigare än en Gerber Strongarm, den har betydligt bättre stål som dessutom är rostfritt och den erbjuder ännu mer anpassningar i slidan.

Du kan läsa mitt test på denna kniv här, så ser du lite mer detaljer runt mina upplevelser med Knv2. Testet skrevs för länge sedan, men jag har bara fått bättre erfarenheter av kniven sedan dess.

I grund och botten måste man välja kniv själv och dom flesta knivar är kompetenta nog att användas i skogsmiljö. Om man vill komma billigare undan så är Morakniv ett givet val. Mora 2000 är en av världens populäraste campingknivar, men om du vill ta steget upp och köpa en kniv som du kan använda i många år framöver så är det faktiskt Jaktkit Knv2 som jag rekommenderar.

Om du känner att du gillar att underhålla dina knivar och inte har några problem med att ”tänka efter först” så är Jääkaripuuko en väldigt fin kniv som också erbjuder mycket mer för pengarna än man faktiskt betalar.

Ha en trevlig dag och hoppas att detta svar räckte.