Livet med Apple – Del 4

Man kan nästan höra den kollektiva sucken när mina läsare för första gången ser titeln på detta inlägg. I denna del ska vi titta lite närmare på vilka förändringar i livsstil som Apple produkterna medför, för en sak är säker, det går inte att leva som med Android. Men det kanske inte är som du tänker. Låt mig förklara närmare…

Ökad skärmtid, mindre stress
Det område jag känner har förändrats mest är just hur mycket jag använder min telefon och surfplatta till att läsa och lyssna. I och med AirPods och möjligheten att lyssna på högkvalitativ musik överallt har gjort att stressen på jobbet har avtagit lite. En välkommen utveckling för mig.

Nu kommer tänker du säkert att det inte är några problem med Android heller och det är sant att jag tidigare hade samma möjlighet med Samsung Buds och Note 10+. Problemet var att jag fick irritation och klåda i öronen efter några timmar, batterierna tog slut alldeles för snabbt och min telefon började fråga efter laddning redan vid lunchtid. Ingen telefon, ingen produktivitet. Dessutom så plågas Galaxy Buds av diverse anslutningsproblem och ”ljudbuggar” som förstör själva helhetskänslan i produkten.

Med iPhone 11 Pro Max så räcker strömmen hela dagen, oavsett mina aktiviteter och antal timmar samtal. AirPods räcker i minst 24 timmar, med etui/laddskal. När AirPods ström är slut så laddas dom väldigt snabbt igen och det är bara frågan om några minuter så är man igång och lyssnar på musik igen i flera timmar framöver. Det finns heller inga konstiga ljudbuggar eller återkommande anslutningsproblem.

Ingen fokus på procenten…
Till en början irriterade jag mig på att Apple valt att dölja batteriprocent, så länge man inte använder batteri-widget eller gör en nedåt-swipe varje gång. Nu förstår jag att det är rätt så oväsentligt eftersom batteriet ändå kommer att räcka hela dagen, utan problem. Det är också rätt så fantastiskt att trots att jag använder min telefon mycket mer nu så räcker batteriet gott och väl för en hel arbetsdag. Nästan magi skulle jag vilja säga.

Svårt att beskriva…
Friheten som kommer av att man slipper kontrollera och övervaka strömmen i sin telefon och tillbehör är svår att förklara och ännu svårare att förstå för dom som inte använder sina telefoner till ”allt”. I mitt fall så är telefonen ett verktyg för att företag och privatliv ska fungera någorlunda i harmoni med varandra. Utan den så är det nämligen stopp.

Jag har prislistor, planering, kalkyler, kontaktinformation, påminnelser och mycket annat ”professionellt” på min telefon, men även viktig information om bekanta och vänner. Hur många födelsedagar och viktiga tillfällen hade jag inte missat om det inte varit för min glas-rektangel? Troligen alla.

Inte bara arbete…
Förutom arbete och kontaktinformation så ryms även underhållning, avslappning och möjligheten att lära sig nya saker i mina telefoner. I princip hela mitt hem är uppkopplat på ett eller annat sätt. TV apparater, lampor och mycket annat styrs enkelt via telefonen. Till och med vår dusch styrs via Bluetooth, vilket brukar vara ett tecken på ett uppkopplat hem. Det som är gemensamt för allt uppkopplat hemma är just telefoner/surfplattor i familjen. Dessa utgör ”fjärrkontroller” för dom flesta saker och är enkla även för barnen att förstå sig på.

Inget behov att byta, på ett långt tag…
Det som utgör grunden för att jag gick över till Apple var för att behovet jag hade, där jag ständigt bytte telefoner, skulle avta. I dagsläget, drygt en månad efter mitt byte. så har jag inga som helst behov av att byta telefon längre. Jag är… nöjd… för första gången på evigheter.

Detta låter ju väldigt konstigt för den som inte känner till problematiken, men för alla andra som känner samma behov som mig så låter det fantastiskt. Faktum är att jag skulle vilja rekommendera samma ”behandling” för alla med samma problem. Eftersom Apple inte har något ”nästa bästa” på långa stunder finns det heller inget behov av att byta någonting. Så länge man förhåller sig till märket så finns det alltså möjlighet att stabilisera sitt ”problem”.

Min största förhoppning är att ingenting allvarligt händer som får mig att tappa tron på Apples produkter. Buggar och problem har börjat visa sin fula nuna, men än så länge så känns det inte som att det är värt att byta telefon över. Apple är dessutom snabba med uppdateringar och fixar, så jag behöver egentligen bara ge mig till tåls så löser sig allt till slut, förhoppningsvis. Jag behöver ju inte köpa en ny telefon för att få dom senaste uppdateringarna, som på Android fronten, vilket också är en faktor som gör att jag kan ”hänga kvar” lite längre.

Inte så udda när man vänjer sig…
Som en långtids användare av Android så känns det väldigt konstigt att börja med Apple produkter, till en början. Jag misstänker att jag börjat vänja mig vid det lite udda sättet som allt fungerar på. Exempelvis så kan jag ladda ned en ljudbok till min iPhone, sedan måste jag importera filen jag laddade ned i min ljudbok-app på telefonen. På Android så är det bara att lägga filen i rätt katalog, eller be ljudboks-spelaren att spela upp filen man laddade ned.

Bägge sätten har sina för och nackdelar. På Android så skapar det en massa bekymmer att hålla ordning när det börjar bli mycket filer. Om man bestämmer sig för att sluta lyssna på ljudböcker och raderar appen så stannar böckerna kvar i filsystemet. På iPhone så försvinner allt och man återfår lagringsutrymmet direkt. Bägge sätten är logiska på sitt sätt och kräver bara att man tänker rätt för att allt ska fungera. Det jag egentligen vill ha sagt är att det går att lösa det mesta även på en iPhone, trots att det inte kändes så till en början.

Slutligen…
För att avrunda detta inlägg så vill jag bara säga att livet med Apple går betydligt bättre än jag förväntade mig. Jag har börjat komponera egna ringsignaler som jag tänkt dela med mig av på hemsidan, för den som vill ha något annat än dom vanliga tråkiga iPhone signalerna. Jag har börjat slappa lite med spel och underhållning, något jag kände bara var slöseri med batteri på Android telefoner.

Jag återkommer senare med nästa del, men det kanske dröjer ett tag. Jag känner att allt som jag ville ha sagt tidigare snart är sagt, så jag avvaktar nog tills det finns något vettigt att skriva.

Ha en trevlig dag och fortsatt trevlig ledighet.