Ny huggare under testning

Ett av mina viktigaste verktyg när jag är ute i skogen är en stor ”huggare”. Traditionellt har jag använt Fällkniven A1 Pro, vilket senare uppgraderades till en Terävä Skrama. Jag har sedan sålt dessa två och påmindes igår om att det verkligen är nödvändigt att ha en stor huggare, i alla fall för mig.

Säga vad man vill men jag är inte en traditionell Bushcrafter på många sätt. Min filosofi runt skogen och naturen är minst sagt modern, där jag anser att vi inte ska förstöra eller skövla, utan vårda och trivas. Mängder med personer som håller på med Bushcrafting och uteliv svär vid att ha en robust kniv, en yxa och en såg med sig ute i skogen. Personligen så försöker jag hela tiden modernisera min utrustning för att både få en säkrare upplevelse, samtidigt som jag inte gör avkall på effektivitet.

Såg är ett måste, det finns helt enkelt inget sätt som är mer effektivt när det gäller att dela på tjockare träd. Yxa och en Bushcraft kniv är dock valfria saker för mig just nu. Jag har sedan en tid tillbaka experimenterat med att ha en fällkniv istället för en Bushcraft kniv, medan en stor huggare fått ersätta yxan. I mina ögon är en ordentlig huggare, vilket jag definierar som en stor kniv eller machete liknande konstruktion, det säkraste och mest mångsidiga verktyget man kan ha. Bara man förstår hur man använder det.

Ett märke som alla känner till är Silky. Deras legendariska handsågar har gjort livet lättare för många människor som trivs ute i skog och vildmark, samtidigt som deras effektivitet att såga gör att man förbrukar minimalt med energi, vilket är en bristvara ute i skogen. Om man aldrig testat Silky sågar mot ett annat märke så kanske man rycker på axlarna och tänker att det inte är någon stor skillnad. Ta det från en som verkligen testat många sågar, det är enorm skillnad.

Det många kanske inte känner till är att även Silky har flera stora huggare i sin arsenal. Den vi ska titta närmare på heter Silky Nata och presenteras som en machete/yxa, eller rättare sagt en ersättare för dessa verktyg. Det enda jag ser framför mig är en riktigt bekväm huggare, perfekt för att klyva ved och hugga grenar med. År av erfarenhet av hur en huggare ska se ut gör att den faller mig direkt i smaken och jag förstod först inte varför den inte dykt upp på min radar tidigare.

Orsaken att jag missat detta verktyg från Silky beror på att Nata 240 inte lanserades som en kniv, eller yxa. Den är lanserad som ett verktyg för att hugga grenar och sly med. Just därför så har den inte dykt upp på min radar. Men tack vare YouTube och dess algoritm så dök denna skapelse upp i en video.

Videon handlade om jämförelser mellan många andra huggare, som jag känner till väldigt väl. När dom nämnde ”Silky Nata” så reagerade jag på att jag aldrig hört talas om den tidigare. Ungefär 30 minuter efter att jag sett denna konstruktion så var den beställd. 790 kr från Hylte Lantman, vilket är ett riktigt bra pris för detta annars ca 1000 kr verktyg. Om man dessutom väljer en knivsäljare, som Lamnia.com, då får man punga ut med nästan 1300 kr, plus frakt för exakt samma pjäs.

Silky Nata kommer i många olika modeller, så man bör vara medveten om vilken man köper. Alla är designade för olika saker. Exempelvis finns den i 180 mm eller 240 mm utförande, både med enkel egg, eller dubbel egg. Skillnaden mellan dessa är att enkel egg (kil-egg) är mer lämplig när man ska hugga grenar och liknande, medan dubbel egg (som på en yxa) är lämplig för att just klyva saker med.

Bägge kan göra samma saker, men man bör ändå välja den konstruktion som är bäst lämpad för det man tänkt använda sin Nata till. I mitt fall så blir det givetvis en dubbel-egg, vilket jag anser är den mest mångsidiga och lämpliga för mitt användningsområde.

Precis som vanligt så ska jag testa denna skapelse och återkomma till er så fort jag har något vettigt att komma med, säkert före det också.

Varför jag inte satt och funderade i dagar över Nata beror till stor del på att det är Silky som satt sitt namn på denna skapelse. Även designmässigt så tilltalar den mig på flera plan. Den ser ut som ett verktyg, den verkar ha stort och bekvämt handtag och framförallt så är den designad för att användas som ett verktyg. Inte som en ”zombie apokalyps survival ninja machete”, vilket annars är det vanligaste man råkar på. ?

Några saker som gjorde att jag föll för Silky Nata 240 är:

  • En tung huggare med bekvämt handtag.
  • Handtaget går att byta om det nöts/skadas, tummen upp för det.
  • Designen påminner om ”överlevnads-chetes”, men utan taggar och fjanterier.
  • Priset var lockande, då en Skrama kostar 1149 kr i dagsläget och faktiskt har gått upp från när jag köpte den tidigare.
  • Slidan har snabbkoppling för att man lätt ska kunna ta av Nata när man inte behöver den.
  • Slidan är hård, vilket gör att man enkelt kan hantera den med en hand.

Kort och gott så blir det väldigt intressant att prova detta verktyg och se vad det kan bidra till ute i skogen. En sak är dock säker. Min utrustning har skiftat form väldigt snabbt den senaste tiden och för varje förändring jag gör så känner jag att den blir effektivare och säkrare, dom två sakerna jag prioriterar. Om Nata kommer att driva utvecklingen framåt återstår att se, annars är den snart till salu i min Digitala Loppis. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.