Victorinox RangerGrip 79

Då jag tidigare sålde bort min Victorinox WorkChamp så kände jag att det saknades en stor SAK. SAK är den kära förkortningen för ”Swiss Army Knife” för dom som inte förstod det. ?

Dessa stora Victorinox används enbart ute i skogen när jag håller på med Bushcraft projekt av alla slag. Dom är perfekta för detta ändamål med sin stora såg och låsbara knivblad. Det var dock av en slump som jag råkade på en Victorinox RangerGrip 79 när jag satt och surfade runt på nätet. Detta var i princip det jag letade efter för att fylla mitt behov av ett bastant multiverktyg för skogen.

Det är smidig och har enbart dom viktigaste funktionerna jag använder ute i skogen. RangerGrip tillhör också den absolut största modellen av Victorinox SAK. Den är hela 130 mm lång, vilket gör att verktygen också blir längre än på någon annan Victorinox. Trots detta så är den bara 23 mm tjock, vilket gör att den känns som en vanlig fällkniv i handen.

Låt oss titta lite närmare, i avvaktan på den fullständiga testen.

Tuff nog för allt
Skillnaden mellan en vanlig (91 mm) Victorinox och en 130 mm RangerGrip är i huvudsak storleken på verktygen, men dom är även lite grövre och mer bastanta för dom flesta uppgifter ute i skogen. Knivbladet är dessutom låst i utfällt läge, så man behöver inte vara orolig att den ska fällas igen över fingrarna när man använder spetsen på verktyget.

Jag behöver väl knappast förklara att denna egenskap är att föredra när man är ute i skogen och mixtrar på med något projekt. Det finns trevligare saker att göra än att försöka tejpa ihop fingrarna.

En hands Victorinox?
Genom att knivbladet utrustats med ett ”öga” för att man ska kunna öppna den med en hand, så blir den genast betydligt mer användbar i dom lappländska skogarna, där handskar bärs väldigt ofta. Dock är det bara själva knivbladet som utrustats med denna egenskap. Såg en har en liten bit som sticker ut i botten av handtaget, vilket gör att man kan öppna den också med handskar på, men övriga verktyg är fortfarande lite pillriga, eller rent av omöjliga, att använda med handskar på.

Legendarisk såg
När det gäller sågar på multiverktyg så finns det ingen som slår Victorinox. Jag har sett tester mellan Victorinox och Leatherman, som bägge gör bra sågar, men om man jämför med en 130 mm Victorinox så är det ingen tävling längre. Den utökade längden gör att även tjockare grenar och träd kan sågas utan större bekymmer.

Att såga istället för att hacka med en yxa besparar en massa energi och risken att man ska skada sig allvarligt är i princip obefintlig om man har koll på vad man gör.

Många verktyg i kompakt format
Ovanstående kan kännas som en väldigt känd fras när man pratar om Victorinox, men det är lika sant som det är sagt. Faktum är att på samma yta som en större fällkniv så får man plats med såg, två skruvmejslar, korkskruv, kapsylöppnare, kniv, såg, kabelskalare, konservöppnare, tandpetare, pincett och håltagare/syl/lädernål.

Det sist nämnda verktyget är en riktigt ”game-changer” när man håller på med Bushcrafting och är faktiskt ett av mina favoritverktyg på alla Victorinox, oavsett storlek. Sylen går att använda till väldigt mycket saker, samtidigt som den i princip inte tar upp någon plats alls.

Recension kommer
Jag kommer givetvis att testa denna RangerGrip utförligt under våren och sommaren 2022. Den fullständiga och slutgiltiga testen kan därför dröja lite. Jag vill gärna komma ut och känna på dessa verktyg under verkliga förhållanden för att kunna ge min ärliga åsikt. Med det sagt så tror jag definitivt att det inte rör sig om något dåligt verktyg, det gör det sällan när man pratar Victorinox.

Jag kommer att presentera ett test inom kort, då jag redan haft chansen att använda den under många olika förhållanden, men se gärna detta som en preliminär test. Det blir nog mer skrivet under våren/sommaren.

Om du har några frågor angående detta verktyg, så är det bara att ställa det genom kommentar eller läsarfrågor så ska jag försöka besvara dom så fort som möjligt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.