Nu är det (snart) Jul igen!

Julen närmar sig med stormsteg, med allt som det innebär. TV tittande, god mat och trevliga stunder med familjen och vänner. Presenter och gemenskap i en stor orgie av glädje världen över… Om man är så där otroligt juligt naiv i alla fall.

För dom flesta betyder julen att man inte har några pengar kvar. Kval och ångest över presenter och panik över att få allt i ordning innan släkten trampar in och kräver att få mat på bordet. Åtskilliga dagar med magont och trista ”ni kommer väl ihåg…” program på TV. Presenter som inte riktigt lever upp till vad man förväntade sig (och troligen inte ändå har gjort sig förtjänt av). Listan kan skrivas väldigt lång och i vårt moderna samhälle kan man fråga sig vad ungdomarna egentligen vill ha.

Kanske stickade sockor eller nya handskar för vinterlekarna? En uppsättning med kalsonger eller ett anteckningsblock? Nä, knappast troligt.

I år är det surfplattor som gäller. Dessa vansinnigt dyra leksaker som egentligen inte är annat än en medioker mobiltelefon i större skala, som inte går att ringa med. Till och med en netbook för mindre än halva priset smiskar mattan med dom allra snabbaste surfplattorna idag.

Varför denna negativitet? Jo. Jag satt tidigare här och försökte blogga via surfplattan. Den har varit igång i tre dagar nu, utan att jag rört den. På något sätt har den ändå lyckats bli så långsam och buggig att jag var tvungen att slå av den och hämta min netbook istället.

Jag har flertalet gånger sagt att surfplattan ”duger” till det mesta. Men det är egentligen som att säga att man kan skära kött med en träkniv. Visst går det, men när du råkar ha en vass köttkniv istället, varför inte använda den?

Min senaste analys av surfplattornas ”användbarhet” har fått mig att inse att dom inte är mer än dyra leksaker för den som inte har tillräckligt med dyra leksaker.

Jämför funktionalitet och användbarhet mellan exempelvis en Netbook med Ubuntu installerad och en surfplatta med Android 3.2… När du sätter dom sida vid sida så inser du rätt så snart att saker som är ”lyx” på en surfplatta är den minsta standarden du förväntar dig på en Netbook.

Även om du köper en surfplatta med tangentbord, så får du bara applikationer som är anpassade för mobiltelefoner. Om du tänkt utföra något som helst arbete på din surfplatta så går du i 9 fall av 10 i väggen.

Jag har även fått reaktioner på att jag kallar dom ”surfplattor” istället för ”Tablets” eller ”Tablet datorer”. Men jag känner att om något ska kallas för ”dator” så bör den uppfylla vissa krav. Som att vara rent användbar.

Den korrekta termen är just ”surfplattor”, i och med att det enda du egentligen kan göra med dom är att just surfa på Internet och kolla din mail.

Den enda egentliga ”Tablet Dator” som existerar idag är dom som kör Windows, vilket inte är speciellt optimerat eller funktionsdugligt (arbetsmässigt) som tablet operativsystem.

Nä. Gör dig själv en tjänst och lyssna på mig i det här fallet. Håll dig undan från denna ”nya” teknik tills marknaden hinner anpassa sig lite bättre. Om du vill ha en ”ultra portabel” dator så köp en Netbook. För samma pris som en medioker surfplatta kan du få en Netbook med allt lyx och lull som du vill ha.

Och du… Ha en trevlig jul, när den dagen kommer. =)