Har du tappat kontrollen över din telefon?

Jag är på en negativitets-streak just nu. Därför kan det jag skriver här stöta sig med vad du tycker och tänker. Men läs ändå vidare och försök känna efter lite vad du själv tycker.

Har du någonsin känt att du tappat kontrollen över din mobitelefon? Det känner jag mer och mer varje dag. När jag tar upp telefonen ur fickan så står det nästan alltid att det finns uppdateringar att hämta, vilket först var charmigt och roligt. Folk utvecklar faktiskt mina applikationer och gör dom bättre. Niiiice…

Det var när man hade 10 st applikationer installerade och var lite nyfiken hur allt fungerade. Idag har man 200 applikationer som ständigt vill uppdatera sig hit och dit. ”Du har 14 nya uppdateringar”… ”Du har 8 st nya uppdateringar”… osv…

Man tappade snart gnistan och orken att hålla rätt på vad alla uppdateringar innefattade. Kanske är det ren slöhet, eller kanske är det för att man inte orkar sitta och läsa ”What’s new” i minst en timme om dagen.

Man klickar på informationen och omedelbart på ”uppdatera alla”, sen stänger man fönstret och fortsätter med sitt. Många gånger så är det 4-5 applikationer som ändrat sina rättigheter och måste ”manuellt uppdateras”. Detta resulterar i att man försöker hitta vilka rättigheter som ändrats och tar sedan ett beslut om man måste avinstallera programmet eller om man accepterar att den exempelvis läser dina kontakter.

Det här håller också bara ett litet tag. Man orkar inte sitta och läsa 4-5 ”What’s new” om vad som egentligen orsakar detta nya krav på din köpta applikation. Man klickar uppdatera och stäng, som vanligt.

Efter en tid så känner man dock att man förlorat kontrollen över sin mobiltelefon. En applikation som inte hade några krav alls när du installerade den kan helt plötsligt ha access till dina kontakter, bluetooth och systeminställningar. Varför då? Det har du ingen aning om, men du har ju köpt programmet. Det enda du kan göra är att avinstallera det och känna dig blåst på den funktion som du ville ha, eller så kan du acceptera att den kan styra ditt liv i fortsättningen.

Just av detta skäl så känner jag att Android börjar laka-ur. Om man kan säga det. Det är säkert likadant med iPhone, Blackberry och andra ”smartphones” där ute. Men det känns ändå som att Android kräver mer och mer av min uppmärksamhet och kontroll.

Jag köpte en smartphone för att den skulle underlätta mitt liv, som Windows Mobile 6.5 lurarna förr i tiden. Inte för att jag skulle känna mig som en slav och tvingas ta viktiga beslut för min telefons säkerhet varje dag.

Det hade varit så underbart att själv kunna styra vilka program som ska göra vad på mobiltelefonen. Om jag inte vill att mitt inköpta spel ska kunna styra min bluetooth eller kolla mina kontakter i adressboken så borde jag rimligtvis kunna hindra den från att göra det. Men det är väldigt svart eller vitt i det här fallet. Acceptera eller avinstallera.

Mina tankar går åt Windows Phone och om den är så frikostig med rättigheter till mobiltelefonens system? Eller kanske Apples iPhone 4S. Är det samma dilemma för dom personerna?

Min mobiltelefon ska göra det jag vill att den ska göra. När jag köper ett program för att utföra en specifik uppgift så borde den inte kunna ändra sina egna rättigheter till mobiltelefonens system. Utvecklaren borde få skapa en ny applikation som kräver mer rättigheter istället.

Hur lätt är det inte för en illvillig utvecklare att erbjuda ett bra program med minimala rättigheter, bara för att efter 1-2 månader ändra så att den kräver mer rättigheter. Kanske så att utvecklaren själv kan ta del av privat och personlig information från din mobiltelefon?

Hela konceptet är sjukt när man tänker på det. Android telefoner är kopplade till dina bankkonton, din e-post, dina samtal och dina SMS. Den vet var du bor och vem du är. Om någon tar del av dessa uppgifter utan din vetskap, hur ska du förhindra missbruk?

Det konstiga är att alla ”antivirus” program till Android är skämt. Dom har mest access av alla program du någonsin installerar på din mobiltelefon. trots detta så finns det inget antivirus som egentligen kan skydda dig mot ändrade rättigheter i mjukvara.

Det är enbart i dom fåtal fall som en applikation ertappats med att stjäla information från någon som det händer något. Men om ingen ertappar just det program du har installerat på telefonen så vet ingen om vad den gör heller.

I och med att applikationer har tillgång till WiFi anslutningar och liknande så kan den med enkelhet ladda upp dina bilder och filmer under natten när du ligger och sover. Hur vet du att den inte gjort det när du vaknar på morgonen? Har du ens en aning om vad din telefon och dess applikationer är kapabla att göra?

I det här läget är det många som hävdar att ”det är säkert” eller den mest naiva saken man kan säga är att ”det har aldrig hänt mig”. Hur vet dom det?

När sanningen ska fram så är det bara att inse att du har tappat kontrollen över din mobiltelefon. Du kan göra ditt liv lite säkrare genom att sålla bort okända program, använda ”flightmode” på nätterna och förhindra att din telefon kommunicerar med nätet utan din vetskap. Men hur får du då dina mail? Varför överhuvudtaget använda en smartphone om du måste vara den smarta och konstant vara en mänsklig brandvägg åt din mobiltelefon?

När du är mogen att inse hur osäkert ditt liv plötsligt blivit i och med ”smartphones” intåg så inser du också att det inte finns mycket att göra.

This is the way of the world, today!

Innan du kryper ihop i fosterställning och gråter dig till sömns så kan jag bara säga att jag hoppas att dom ”slutna” smartphones som finns i dagsläget, Blackberry, iPhone och Windows Phone, erbjuder bättre säkerhet för sina användare.

Ha en trevlig morgon.