Läsarfråga: ”Ubuntu och resten?”

Hej Ubbe. Jag sitter och följer dina äventyr med Linux med största intresse. Jag har velat prova detta operativsystem länge. Dock blir jag lite förvirrad över alla olika Linux som du provat. Kubuntu? Är det ett plagiat av Ubuntu eller?” – Jocke

Hejsan Jocke.

Jag förstår att det är förvirrande ibland. Man kan enkelt säga att Ubuntu är den största och bästa Linux versionen för nybörjare, som mig själv. Däremot så finns det flera olika ”smaker” av Ubuntu att ladda ner. Ubuntu är den ”normala smaken” där du får ett mångsidigt verktyg för arbete, lek och lär. Den är som Windows generellt sett.

Kubuntu, som är Ubuntu fast med KDE (ett grafiskt UI med 3D accelerering ovanpå) och är därför snyggare på nya och/eller snabba datorer. Under huven hittar du däremot Ubuntu. Om än du väljer Kubuntu så kan du med några handvändningar göra om den till standard Ubuntu (som använder ett grafiskt UI som heter Gnome).

Du kan med andra ord ändra utseende på hela operativsystemet. Men oavsett vilket bokstav som kommer före Ubuntu så är det bara en smaksak vilken du väljer. Jag kan ge några exempel.

Ubuntu – Grundläggande utseende. Funkar på nästan alla datorer utan problem.
Kubuntu – Kräver lite mer, men är mycket snyggare och ”flashigare”.
Lubuntu – Kräver väldigt lite (Ubuntu Light). Bra för datorer med äldre innehåll.
Xubuntu – Kräver lite mindre än Ubuntu.
Ubuntu Studio – För musik/video redigering och produktion.

Det finns fler, men jag rekommenderar att du tittar runt lite innan du bestämmer dig. Om du vill ha ett säkert kort så bör du börja med Ubuntu, för att få en känsla för operativsystemet.

Ha en trevlig dag.

Notera att detta inlägg är 12 år gammalt. Tänk på att 12 år är en lång tid och att saker och åsikter kan och troligen har ändrats sedan dess. Använd gärna sök funktionen för att hitta nyare inlägg med samma ämne.

Categories:

Tags:

Comments are closed

juni 2023
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
Produkter
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.