Netbook meltdown!

Efter att jag gormat runt med dual boot på min netbook (Windows XP/Kubuntu), så råkade jag mixtra till det ordentligt. Jag tänkte prova Lubuntu och rensade därför bort alla Linux partitioner på hårddisken via Windows XP. Något jag missade var att XP inte varit igång på ett bra tag och därför uppdaterades en hel del saker på den i bakgrunden.

När jag tagit bort partitionerna så skulle jag återskapa MBR (Master Boot Record) på Windows XP, för att ta bort det Kubuntu hade ändrat på. Då dyker det upp en dialogruta i XP som jag snabbt klickade bort. Det rasslade till på hårddisken och datorn slår av…?

Det visade sig att datorn ville starta om efter säkerhetsuppdateringarna den gjort…

Jag startade upp datorn igen och fick meddelandet ”Grub Rescue” och ingenting mer. Eftersom jag vid det här laget är van vid paniksituationer på mina experimentdatorer så tog jag det kallt och poppade in min rescue USB sticka med XP på.

Efter 20 minuters installation av XP igen så startade jag om datorn… ”Grub Rescue”…

Jag gick in i XP Recovery och återskapade MBR… ”Grub Rescue”…

Jag körde Bootfix, Fdisk och alla andra verktyg jag kunde tänka ut, men ingenting hjälpte. ”Grub Rescue” helt enkelt…

Inte ens efter en total återställning av operativsystemet och en rensning av hårddisken så hjälpte det. Grub Rescue dök upp hela tiden. Det enda jag kunde göra var att starta Live USB installationen av Lubuntu.

Efter ungefär 20 minuter så krashar installationen av Lubuntu och jag är tillbaka på ruta 1 igen. Jag provade att installera Kubuntu, men även här krashade installationen när den skulle konfigurera hårddiskarna.

Efter mycket gormande i flera dagar (några timmar om dagen) så lyckades jag tömma hårddisken via en annan dator och installera Ubuntu på den. Nu är den igång igen med 100% funktionalitet. Men Windows XP har gått i graven och kommer inte att installeras på min Netbook igen. Ubuntu är både snabbare, smidigare och enklare än XP.

Att köra Dual Boot system är roligt och funktionellt. Du kan använda Windows för att spela spel på och Linux för att göra allt vettigt på. Det bästa av båda världarna. Men du ska ha respekt för systemen och inse att trots Linux snälla inställning till andra operativsystem så är Microsoft inte inne på samma ruta.

Det bästa man kan göra är att använda två separata datorer. En för spel (med windows) och en för arbete/nytta (med Linux). På så sätt behöver man inte tänka efter innan man gör något dumt. =)

Ha en trevlig natt.