Nighthawk M1 – Inte ett vanligt 4G+ modem

Trots att jag har en massa nätverksanslutna enheter i mitt hemnätverk, samt strömmar i princip allt innehåll som vi konsumerar i familjen, så är jag inte ansluten till fibernätet. I alla fall inte direkt. Hela mitt nätverk drivs av två riktigt bra enheter som jag tänkte recensera. Den första jag vill presentera är Netgear Nighthawk M1, som är själva 4G modemet som används.

Stabil och mobil
En av dom bästa egenskaperna hos Nighthawk M1 är dess stabilitet i mjuk och hårdvara. Den verkar bara fungera, utan någon interaktion från användaren. Mitt modem har tuggat på i flera år, utan några som helst problem. Den är dessutom mobil och har inbyggt batteri för att kunna användas ”på språng”. Just denna egenskap har jag inte använt, personligen. Min Nighthawk M1 fungerar uteslutande som en stationär enhet, men även om strömmen försvinner så har jag alltså tillgång till Internet, vilket är en trevlig bonus man får på köpet.

START WITH A BYOD DATA PLAN

Snabb och kraftfull
Trots att Nighthawk M1 inte är något speciellt, på papper, så är den väldigt kraftfull på hårdvarusidan. Den stödjer hantering upp till 20 enheter via WIFI 5 men har en 1 Gigabit port för TP anslutning. På detta sätt kan man ”avlasta” själva mobil-routern och ansluta precis hur mycket enheter man vill.

Om vi ska gå in på tekniska specifikationer så har Nighthawk M1 CAT 16, 4-band CA och 4×4 MIMO. Den stödjer LTE och 4G band 1, 2, 3, 4, 5, 7, 12, 14, 29, 30 och 66. Den har även 3G stöd med band 1, 2, 5. Nighthawk M1 stödjer alltså upp till 4 gånger aggregering av leverantören, vilket gör att den kan lägga ihop flera dataströmmar och snabba upp hastigheten ytterligare.

Hårdvaran i Nighthawk M1 översätts direkt i hur snabb den är jämfört med andra modem jag testat. Om man tittar på Huawei B535, som är en väldigt populär 4G router, så presterar Nighthawk M1 ungefär dubbelt så bra, för min specifika situation förstås. Jag kan nämna att jag bor ungefär 250 meter från leverantörens mast, så jag har riktigt bra förhållanden rent generellt.

Huawei B535 stödjer hastigheter upp till (teoretiskt) 300 Mbit, medan Nighthawk M1 har stöd för (teoretiskt) 1 Gigabit. Dessa hastigheter är förstås fantasifulla i bästa fall, men Nighthawk M1 har som sagt dubbelt så bra prestanda under samma förhållanden.

START WITH A BYOD DATA PLAN

Smart
Nighthawk M1 har en 1.77 tums LCD display på framsidan, som visar vital information om hur allt fungerar för tillfället. På detta sätt kan man snabbt få information om eventuella driftstörningar, hur många enheter som är anslutna och mer. Det kompakta formatet på Nighthawk M1 gör också att den är lätt att placera där signalen är som bäst, eller där den är mest praktisk att ha.

Nighthawk M1 har stöd för externa antenner, om du mot förmodan skulle behöva bättre signal. Faktum är att dom inbyggda antennerna i M1 är riktigt bra och många har rapporterat att signalen faktiskt blivit sämre med externa antenner än dom inbyggda. Allt beror förstås på många olika faktorer, så det är svårt att sätta fingret på när det vänder och externa antenner är en bättre lösning. Huvudsaken är att man har möjlighet att ansluta antenner om man behöver.

Den har stöd för MicroSD, har inbyggd mediaserver och klarar även av att dela filer och annat via USB ansluten hårddisk. Det finns garanterat ännu mer funktioner som jag inte testat eller glömt bort att dom existerar.

Problem
Det är dock ingen produkt som är utan problem. Det största problemet med Nighthawk M1 är att WIFI räckvidden på den är något begränsad. Detta gör att man inte kan använda M1 för att dela internet i ett helt hus, utan måste begränsa sig till att sitta i närheten av routern om man vill använda dess WIFI. Det kan ha varit en mjukvarubugg tidigare, som nu är fixad, men eftersom jag inte använder det inbyggda WIFI som M1 har längre så vet jag inte status på detta. Min lösning var att ansluta en WIFI router med betydligt bättre räckvidd för att täcka hela området.

Det andra problemet som finns är att M1 bara har en enda anslutning till Ethernet, om du vill ha flera enheter anslutna fysiskt så måste du använda en switch eller router för att lösa detta.

Det tredje problemet rör priset på Nighthawk M1. Den är väldigt dyr i förhållande till andra 4G modem på marknaden. En Huawei B535 kostar runt 1300 kr, medan en Nighthawk M1 normalt sett kostar runt 3000 kr. Men är det ett problem? Jag anser nog att den är värd priset. För mig så ökade som sagt hastigheten med det dubbla, vilket ger ett mervärde som är svårt att sätta en prislapp på. Jag betalar ju inte mer för abonnemanget, vilket gör att jag tjänar pengar på att köpa ett dyrare och mer pålitligt modem.

Slutligen
Om du använder mobilt bredband i dagsläget så finns det nog ingen bättre lösning än Nighthawk M1. Den checkar alla boxar och är ständigt vinnare i test. Till skillnad från många andra tillverkare så har Netgear faktiskt satsat ordentligt på att få denna teknik att fungera. Andra tillverkare verkar ha 4G modem som en ”nödlösning” än en primär källa till Internet, vilket är synd.

Jag kan rekommendera denna router till alla. Dels för att jag inte har några negativa erfarenheter, dels för att jag inte lyckats hitta någon bättre lösning.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.