black and white chessboard set near white wall

”Varför kan jag inte ta bort Schack?”

En av dom intressantaste frågor jag fått in under julhelgen rör MacOS och appen ”Schack”, som inte går att avinstallera. Den går att avinstallera, men det är väldigt komplicerat och rekommenderas inte av varken Apple eller någon annan.

Frågan som genast bör besvaras är alltså varför man inte kan ta bort Schack? Varför räknas detta spel som en integral del i operativsystemet på Mac? Jag visste inte svaret på denna fråga när jag fick den, så därför började jag leta efter ett rimligt svar. Det var svårare än jag trodde, men till slut så träffade jag på en tekniker som kunde förklara detta.

Om det är sant eller inte kan jag inte verifiera på något sätt, men tydligen ligger det till så här…

Apple och supporten behövde ett sätt att testa hårdvaran i Apples datorer, främst processorerna. Genom att köra Schack och använda datorspelare på bägge sidor så kunde man stress-testa olika komponenter. Eftersom denna app är både liten och inte i vägen för någon så får den vara ifred där den är. Den har sedermera blivit en integrerad del av operativsystemet och går därför inte att avinstallera.

När man upptäcker detta som användare så blir man först lite irriterad. Helst om man inte alls är intresserad av Schack överhuvudtaget. Om den verkligen har ett användningsområde, förutom att vara ett spel, så tycker man även att Apple skulle gå ut med detta och officiellt tillkännage att det är orsaken till att appen inte går att ta bort.

Hoppas att detta var svar på frågan, samt att många lärde sig något nytt.

Ha en riktigt bra dag.