smartphone taking pictures

”Har iPhone 14 Pro sämre kamera?”

Erik, en läsare som många gånger hört av sig och diskuterat olika aspekter runt Apple med mig, hörde av sig nyligen och undrade över kamerorna på iPhone 14 Pro, jämfört med föregångaren iPhone 13 Pro. Han hade tagit steget och uppgraderat från iPhone 13 Pro, till iPhone 14 Pro, trots att jag avrådde honom från detta tidigare.

Då han är en väldigt skicklig och relativt känd fotograf som delar med sig av sina verk på sociala medier så tycker han att bilderna ser sämre ut än tidigare. Han undrar om telefonen behöver in på service eller vad som hänt.

Svaret är väldigt enkelt, men samtidigt är det en komplicerad situation som uppstått hos Apple just nu. Det är heller inte så enkelt att fixa. Låt mig förklara.

Du kanske känner till att Apple har haft genomgående en av världens bästa kamerasystem för mobiltelefoner. Dom har också haft samma kamerasystem i många, många år, vilket är den hemliga ingrediensen. Under åren som gått har Apple optimerat och finjusterat hur mjukvaran och hårdvaran harmoniserar tillsammans. Ett recept för framgång, vilket också bildar ett recept man inte ska pilla runt i för mycket.

När Apple beslutade sig att ändra hårdvaran i iPhone 14 Pro så gjorde dom just detta, rörde om i ett annars ganska så perfekt recept. Hårdvaran och mjukvaran i telefonen harmoniserar inte längre så bra, vilket ger ett slutresultat som inte matchar vad man som ”Apple-sheep” förväntar sig. Orsaken till att resultatet blivit sämre, trots bättre hårdvara, beror på att mjukvaran kompenserar för mycket.

Den tidigare kameramodulen på 12 Mp hade, trots sin förvånansvärda prestanda, mycket begränsningar på hårdvarusidan. I och med den nya 48 Mp kameran så försvann många av dessa begränsningar. Dock är mjukvaran fortfarande inte med på detta och försöker kompensera för problem som inte finns längre. Enkelt förklarat.

Man kan förstås tycka att det bara är att fixa detta, man vet ju vad problemet är.

Faktum är dock att det inte är lätt att justera in hårdvara och mjukvara till en exakt harmoniserade enhet. Att skapa en kamera som tar bra bilder, dag och natt, under olika ljusförhållanden och färgspektrum. Bara att få färgerna att stämma överens med verkligheten, eller att sätta skärpan rätt på objektet du avser fotografera, är väldigt komplicerat. Det finns faktiskt ingen kamera som gör detta perfekt i dagsläget. Det är, trots vad man kan tro, en väldigt komplicerad process att få kameran att bli ”master of all scenes”, vilket Apple har varit nära att lyckas med i många år.

Om du nu tycker att Apple borde ha lyckats med detta och att andra lyckats med det, så kan jag avslöja att alla tillverkare har råkat ut för samma problem. Just därför vill man ogärna uppgradera hårdvaran allt för ofta, utan hålla sig till ”samma recept” och förbättra detta under en lång tid med mycket data. Något som Apple garanterat kommer att göra, men just nu kan jag hålla med om att resultaten inte motsvarar förväntningarna man har som användare.

Den som väntar på något gott… =)

Hoppas detta var ett bra svar, annars är det bara att höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.