Lassemajas Detektivbyrå – Inspelningsplatser

Det som började med att vi kände igen ett hus i Boden, där Lassemajas Detektivbyrå TV-serien spelades in under 2020-2021, slutade i en IT-forensisk utredning och ett mysterium som behövde lösas. =)

Det vi gjorde var helt enkelt att se på TV-serien, som finns att strömma på C-More, från första till sista avsnitt. Varje gång vi råkade på en ny plats så började jakten efter var inspelningen var utförd. Det fanns några lätta ställen, bland annat i centrala Boden. Detta är ett ställe vi kände till och har besökt många gånger, så det var rätt så uppenbart. Det var också detta som triggade att hitta alla övriga inspelningsplatser.

Inspelningarna skedde i många olika vinklar, som gjorde att dom lätt kunde spela in mycket material direkt här. En notering är att Muhammed Karats butik ”flyttade” till Boden och Drottninggatan, enligt bilden ovan, i säsong 2. I början av säsong 1 så fanns Muhammed Karat i TV4 huset i Luleå istället.

Ytterligare tre byggnader som användes i inspelningarna i Boden var i säsong 2 avsnitt 1, ”Badmysteriet”. ”Vallby Badet”, som egentligen var Hildursborgs Idrottshall i Boden.

Den andra inspelningsplatsen var Bodens Brandstation, som användes vid inspelningen av första avsnittet i första säsongen, ”Brandkårsmysteriet”.

Sista platsen i Boden som användes var under sista avsnittet, andra säsongen. Fängelsemysteriet. Här filmade man vid en gammalt logement vid Bodens Försvarsmuseum. Även detta tog ett tag att hitta. Vi såg på en gång att det rörde sig om en militär byggnad, men eftersom alla dessa är förbjudna att fotografera eller videofilma, så fick vi utgå ifrån före-detta militära byggnader istället. Tack vare Google och Street View så gick det ändå relativt fort att identifiera byggnaden.

Detta var alla inspelningsplatser vi lyckades identifiera i Boden och jag tror faktiskt att det är alla. Dom flesta längre scenerna var dock inspelade i Luleå, där man primärt höll sig i området runt Luleå Domkyrka. Ett väldigt trevligt och vackert område i centrala Luleå. På många sätt idealiskt för att spela in film på.

Även här har man använt sig av kreativa vinklar och mycket oskärpa för att dölja var man egentligen är. Bernard & Paninis café var lite trixigt också, eftersom det inte var ett ställe som egentligen existerade. Huset som visades i scenerna var bara en kuliss, medan inne-scenerna spelades in någon annanstans, gissar vi.

Förutom inspelningsplatserna här ovan så fanns det två ”utstickare” som tog lite arbete att hitta. Det första stället var Lassemajas Detektivbyrås högkvarter, som var lokaliserat en bit bort. Det som gjorde arbetet med att hitta stället svårt var att alla bilder som hittades online var från 2014. Huset där scenerna spelades in har dock genomgått en stor renovering på utsidan, vilket gjorde att huset bland annat ändrat färg. Vi lyckades dock ändå positivt identifiera huset med hjälp av omgivande detaljer.

En snabb scen från finalavsnittet säsong 2 utspelade sig när Lasse letade efter dom förrymda fångarna i ”Fängelsemysteriet” och åkte till ”Valleby Tågstation”. Detta var förstås inspelat på Luleå Centralstation och var väldigt lätt att identifiera. Det är en väldigt lätt byggnad att känna igen, om man passerat någon gång.

Det sista stället vi försökte hitta var ”Valleby Skola” från säsong 1, avsnitt 2. Dessa scener spelades in på Södra Sunderbyns Folkhögskola. Alla scener var väldigt begränsade och omgivningen doldes smart av linsoskärpa och närbilder överallt. Dock fanns det några detaljer som till slut gjorde att vi kunde identifiera platsen. Bland annat så fanns det fem flaggstänger i området och en speciell ”staty” med fyra ögon på gården.

Slutligen
Jag förstår att detta verkar vara ett slöseri med tid och väldigt ointressant för många. Dock kanske det finns någon som får lust att titta på Lassemajas Detektivbyrå med sina barn och samtidigt hänga med var allt är inspelat. Extra intressant är det förstås om man bor i Boden och Luleå, men eftersom vi ofta är i dessa städer så tyckte även mina barn om detta egenskapade mysterium.

Alla har varit väldigt engagerade och intresserade. =)

Lassemajas Detektivbyrå har följt mina barn och deras uppväxt, vilket även gjort att jag fått följa med på deras äventyr som pågått i över 20 år nu. Inspelningen av TV-serien i Boden och Luleå är en väldigt välgjord och kanske rent av mästerlig produktion. Alla skådespelare som är med är mycket skickliga och gestaltar rollerna på ett väldigt bra sätt.

Även huvudrollsinnehavarna, Elis och Ellen (Lasse och Maja) är riktigt duktiga, vilket förstås bidrar till en väldigt trevlig serie att titta på. Det fanns även många rutinerade skådespelare med i roll-listan. Stjärnor vi kände igen var bland annat Anders Jansson, Olle Sarri, Olof Wretling, Clara Henry och Sussie Eriksson. Men det finns garanterat fler som jag inte kommer ihåg just nu.

Så. Om du inte sett serien, gör det. Om inte annat än för att följa med i var den blev inspelad. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.