Nighthawk X6S AC4000 Router

Del 2 av mina nätverksrecensioner berör min Netgear Nighthawk X6S (R8000P) router. Detta är troligen en av mina bästa köp någonsin, när det gäller mitt privata nätverk hemma. Denna router har gått i flera år, utan några som helst problem. Jag har aldrig behövt bry mig om den överhuvudtaget, eftersom den gjort exakt det den skulle under väldigt lång tid, utan min inblandning. Låt oss titta lite närmare.

Blixtrande snabb
En sak som gör en router till en riktigt bra router är prestanda. Nighthawk X6S har en processor dual-core 1,8 Ghz processor och tre avlastningsprocessorer, vilket bidrar till en snabb hantering av trafiken. Dom 6 st antennerna på ovansidan ger faktiskt stöd för tre separata nätverk samtidigt. Ett nätverk på 2.4 Ghz, för alla enheter som förlitar sig på räckvidd istället för datahastighet (IoT prylar), samt två 5G nätverk för att kunna optimera hastigheten för dom enheter som verkligen behöver snabbheten också.

Hastigheten för dessa tre nätverk är 750 Mbit (2.4 Ghz) samt 1625 Mbit för varje 5 Ghz nätverk (2 st), totalt runt 4 Gigabit trådlös data i sekunden.

Räckvidden på WIFI är riktigt, riktigt bra. X6S täcker utan problem hela vår lägenhet (ca 180 kvm) och dessutom har vi mottagning ute på gården till garaget, ungefär. Jag tycker att man inte kan kräva mer från en konsumentprodukt.

X6S stödjer dessutom MU-MIMO och beamforming, vilket gör att hastighet och sändning/mottagning ökar flera gånger jämfört med en SU-MIMO router utan beamforming. Om du just nu kliade dig i huvudet och undrar vad tusan jag pratar om så kan jag hänvisa till videon här nedanför, som en snabb förklaring.

Stabil som få
Det som är fantastiskt är dock inte snabbheten, trots att den bidrar till min upplevelse. Det jag anser är absolut bäst är att Nighthawk X6S bara tuggar på och fungerar, dagar, veckor, månader, år… utan att jag behöver starta om eller felsöka något. Den har varit otroligt stabil och pålitlig. Faktiskt så pålitlig att om något skulle hända med mitt nätverk så misstänker jag att den helt enkelt dött av hög ålder, inget annat.

Det var över ett år sedan den startades om sist. Jag gjorde dock en omstart för en dag sedan, för att se om det skulle påverka hastigheten något, men det gjorde det inte. Den var exakt lika snabb efter omstarten, vilket var väldigt imponerande.

Fjärrstyrning via app
Alla Nighthawk enheter jag har går att fjärrstyra via Netgear’s app ”Nighthawk”. Det finns några speciellt utformade appar för olika enheter, men alla fungerar ungefär likadant. I dessa appar kan man enkelt se status och säkerhetsproblem, oavsett var man själv befinner sig. Det går också att blockera och styra trafik via appen, så om någon okänd enhet dyker upp så är det bara att låsa ute dom från nätet direkt.

ArmorBitedefender_NETGEAR_Primary_Blackv2

Säkerhet för premium pris
Netgear samarbetar med Bitdefender för att erbjuda säkerhets-scanning gentemot anslutna enheter och även lokalt på telefoner och datorer som är anslutna till nätverket. På detta sätt så kan man skydda alla anslutna redan på Router-nivå, samtidigt som man blockerar eventuell utgående trafik som orsakas av virus och trojaner.

Netgear Armor inkluderar även en VPN tjänst, som går att använda när man är på resande fot och behöver ansluta mot nätverk som kanske inte är säkrade på rätt sätt. Man har dock bara 200 Mb trafik om dagen, så den fungerar nog bara för att kolla e-post och andra lättare prylar.

Hur väl detta fungerar vet jag inte. Jag har provat på Netgear Armor i en månad (gratis) men aldrig haft några incidenter som registrerats. Om jag hade sämre säkerhet så kanske detta kunde vara något intressant, men jag tror inte att jag fortsätter ha denna lösning så länge det inte händer något knas inom kort.

Netgear Armor kostar ungefär 1000 kr per år, vilket inkluderar alla anslutna enheter också. Priset är med andra ord vettigt om man känner att behovet finns för extra säkerhet. Eller om man helt enkelt inte vill hålla på med detta själv.

Lite andra funktioner
Precis som med Nighthawk M1 så har X6S stöd för mediadelning via USB 3.0 hårddisk. Den har även stöd för gästnätverk, vilket gör att du enkelt kan dela din Internetanslutning med gäster, utan att kompromissa med säkerheten på ditt lokala nätverk. X6S har automatisk uppgradering av firmware, vilket gör att du inte behöver övervaka och underhålla routern. Det sköter den själv.

Via Nighthawk appen så kan routern meddela dig om det är något du behöver göra.

Slutligen
Jag har inget annat än gott att säga om Nighthawk X6S. Den har varit med mig under många år nu och jag minns att den var rätt så dyr när jag köpte den. Runt 4000 kr. Den finns inte att köpa i dagsläget och har säkert ersatts med en modernare version. Jag känner dock inget behov att byta denna router mot något annat. Den fungerar helt enkelt för bra för att jag ska vilja ha något annat.

Den får dessutom fortfarande uppdateringar och förbättringar, så stödet för hårdvaran verkar finnas kvar i alla fall.

Innan jag köpte dessa Netgear prylar så hade jag väldigt liten erfarenhet av detta märke. Om Nighthawk M1 och X6S får vara en indikator så blir även nästa enhet från Netgear. Dom kostar lite mer än många andra märken, men det är ett pris värt att betala för bekymmersfri användning, anser jag.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.