Mystisk applikation på Note…

När jag nu börjat rota omkring i min Galaxy Note så råkade jag på ett mystiskt program. Applikationen kallades helt enkelt ”Ad Service”, vilket jag direkt sammanfogade med Google. Dom lever ju trots allt på annonsering.

Efter lite grundligare undersökning så visade det sig inte vara något som Google hittat på. Denna gång rörde det sig om Samsung själva. Detta är nämligen deras egen annonserings-tjänst.

Det som gav mig lite tips att detta inte var en Google tjänst var att den faktiskt gick att avinstallera. Även om du inte har rootat din telefon. I alla fall indikerades detta av att jag kunde avinstallera denna tjänst direkt från”program”.

När jag senare startade om telefonen så frågade Samsung Apps om jag ville installera/uppdatera ”Ad Service”.

Efter lite letande på Samsung så hittade jag deras ”avtal” och lite information om vad just denna tjänst gör.

Den samlar information om vilka program du använder och kör. Samt övrig relaterad data (?). Samsung fortsätter med att denna information som samlas kvalificeras som ”personlig data” och innefattar bland annat URL adresser, historia angående applikationer du tidigare använt. Sökningar som gjorts via webbläsaren och övriga söktjänster. Cell ID, IP adresser, GPS koordinater, typ av telefon, unik apparat ID, landskoder, språk, tids stämplar, tids zoner.

Kort och gott kan man säga att Samsung nu tar rätt på samma saker som Google redan gör. Man kan ju tycka att det inte spelar någon större roll, men personligen vill jag hellre att min information samlas in av Google än av Samsung, som skickar informationen till Syd-Korea.

Om du har en Galaxy Note som inte ännu är rootad så får du gärna höra av dig om du hittar Samsungs Ad Service på din telefon. Det är möjligt att den inte syns utan root.

Nu är den dock borta från min telefon i alla fall. Vi får väl se om det medför några negativa eller kanske till och med positiva resultat.

Ha en trevlig natt.