Galaxy Note, drastiska lösningar…

Alla som känner mig vet att jag väldigt ogärna rootar och pillar runt i telefonens system i onödan. Helst om allt fungerar som det ska. Enligt min ringa mening så finns det i sådana fall ingen anledning att gorma, ”don’t try to fix what isn’t broke” så att säga.

Jag har dock fått tänka om när det gäller min Galaxy Note. Samsung var väldigt sparsamma med att lägga upp ”bloatware” (förinstallerade och i många fall onödiga program). Dock är dessa förinstallerade program omöjliga att avinstallera, så länge du inte känner för att börja pilla runt i telefonens djupaste hörn. Det vill säga, skaffa ”root” och mixtra på okända marker. Dessutom så startar dessa program automatiskt, oavsett om du använder dom eller inte. Detta tar i många fall upp både resurser och slösar med telefonens processer.

Då jag upptäckt att dessa förinstallerade applikationer gjorde just det, slösade med resurser, så var jag tvungen att ”ta lagen i egna händer” och roota den. Efter några minuter så var det klart och jag kunde nu installera en massa ”negativa” saker på telefonen utan problem.

Med ”negativa” saker menar jag applikationer som Google inte riktigt vill att du ska köra på din telefon. Brandväggar för att hindra vissa program access till dina uppgifter eller Internet, möjligheten att radera program som är förinstallerade och ta bort all reklam från ”light” programvaror är några exempel. Möjlighet att hacka dig in och ändra alla aspekter i ditt mobila operativsystem verkar inte ligga dom varmt om hjärtat.

Fast det finns ju givetvis två sidor på alla mynt…

Hurvida Google/Android motsätter sig att du rootar din telefon låter jag vara osagt. Men många av tillverkarna verkar vara negativt inställda till denna handling. Dock har jag liten eller ingen förståelse för varför dom ska motsätta sig att du använder din dyrt köpta smartphone som du själv känner för. Det är ju faktiskt inget som dom blir lidande över. Kanske är det så att om Samsung skulle erbjuda ”för-rootade” telefoner så kanske deras marknad skulle vara betydligt större idag.

För er som har svårt att sätta er in i vad ”root” betyder och hur det kan göra skillnad så ska jag försöka göra en liknelse.

Tänk dig att du köper en ny dator, en Notebook från Samsung (exempelvis). Du får datorn förinstallerad med Windows 7 plus en massa program och reklam. Detta är faktiskt ingenting ovanligt alls, men det är här skillnaden visar sig.

Tänk dig nu att du bara är ”användare” på din nya dator. Du har inga administrativa rättigheter alls. Detta gör att du kan byta bakgrundsbilder och installera program (så längre dom inte kräver vissa saker av systemet). Du kan däremot inte ta bort program och reklam som Samsung bestämt sig att du ska titta på varje gång du startar upp datorn.

Hur hade en vanlig PC användare tänkt i en sådan situation?

När man tittar närmare på hur Google/Android och Microsoft/Windows behandlar sina kunder och användare. Är det inte då Google/Android som är det låsta operativsystemet? Trots allt är du ju inte ens administratör på din dyrt förvärvade smartphone. Vad är det smarta i det?

Just på grund av detta så har jag skickat ett officiellt brev till Samsung, där jag frågar lite angående hur dom förhåller sig till att användare ”rootar” sina mobiltelefoner i en desperat handling för att ta tillbaka kontrollen.

Svaret lär dröja ett tag, men jag hör givetvis av mig så fort jag får höra något.

 

Ha en trevlig dag.