Multiverktyg, framtidens tester!

Då vintern är i full blom och arbeten hopar sig så är det svårt att vara ute i naturen. Inte minst om man tänkt sig att testa nya knivar och yxor. Som en bot på denna lågkonjunktur på bloggen så tänkte jag göra lite recensioner och tester på multiverktyg, eller multi-tänger som många kallar dom.

Dom som känner mig vet att jag sällan lämnar hemmet utan någon form av multiverktyg på bältet. Orsaken är att jag ständigt verkar vara i behov av att klippa, skära, skruva och nypa varje dag. Detta har med andra ord blivit ett ”måste” för mig, då jag känner mig hjälplös utan min lilla ”verktygslåda”.

Det kommer flera tester på multiverktyg och jag har tjuvstartat med utvärderingen för flera år sedan. Detta medför att dom dyker upp så fort jag får tid att skriva ned allt på datorn. Ett axplock av multiverktyg som finns med i detta test är:

  • Leatherman Wave
  • Leatherman Charge TTI
  • Leatherman Style CS
  • Victorinox Cybertool 41
  • Victorinox SwissTool Spirit plus
  • Gerber Diesel Multi-Plier
  • Gerber Clutch
  • SOG Powerpint
  • SOG PowerAssist
  • och många fler…

Testet kommer att bestå av 5 olika moment som är väldigt genomtänkta för mina behov. Det kan hända att ett eller flera av momenten verkar oväsentliga för just dig, men tänk på att alla använder vi våra verktyg till olika saker.

Moment 1 – Ergonomi
Hur är verktyget att arbeta med? Är det bekvämt i handen och kommer man åt verktygen på ett bra sätt?

Moment 2 – Material
Vi tittar närmare på vilka material som använts i verktyget. Är knivbladet bra, håller tången att klippa av spikar med? Vad händer om du råkar tappa verktyget?

Moment 3 – Utbudet och användningsområden
Det som kännetecknar ett bra multi-verktyg är just utbudet av verktyg som finns till hands. Det finns både bra och dåliga lösningar.

Moment 4 – Eftermarknad och service
Finns det möjligheter att själv laga sitt verktyg om det går sönder? Finns det reservdelar eller uppgraderingar? Dessa saker är oftast viktiga för personer som brukar sina verktyg regelbundet.

Moment 5 – Ekonomi och prisvärdhet
Hur väl motsvarar priset värdet på verktyget? Jag tar ingen som helst hänsyn till märkes-värdet, huvudsaken är att man får valuta för pengarna.

Som vanligt när det gäller mina tester så avslutar jag med en fristående text och ett betyg, för alla som gillar siffror.

Vi hörs snart igen.