Victorinox Cyber Tool L (aka 41)

Det finns troligen inte många i världen som INTE hört talas om Victorinox och deras legendariska Swiss Army Knife. Cyber Tool L är en väldigt kapabel EDC för tekniskt intresserade, då den är inriktad på PC service och fin-elektronik. Den är samtidigt lika väl anpassad för det stressiga kontoret som en hajk i vår natur. Från och med 2015 så heter modellen ”L” istället för ”41”, så att ni vet.

Låt oss börja vårt test…

1. Ergonomi
Victorinox Cyber Tool L är ett trevligt verktyg utan några vassa kanter eller slarvigt rundade hörn. I grund och botten kan man säga att väldigt få multiverktyg är så vackra som Victorinox, eftersom det ofta rör sig om blankpolerat rostfritt stål och smakfullt färgsatta sidor.

Trots att Cyber Tool L har väldigt bra ergonomi på själva ”kroppen” så är det svårt att nypa hårt med tången eller klippa tjockare papper med saxen, då verktygen oftast är smala och lätt pressas in i fingrarna. Att komma åt verktygen är oftast svårt då jag föredrar att ha extremt korta naglar och några gånger har jag faktiskt behövt använda mig av tandpetaren eller pincetten på verktyget för att kunna bända fram mindre verktyg.

Detta drar givetvis av några poäng, i mitt specifika fall. Något som också påverkar ergonomin och även säkerheten är faktumet att inget verktyg går att låsa. Om du måste sticka kniven genom ett material som är tjockare så är det en överhängande risk att den fälls ihop över dina fingrar, vilket inte är en situation man vill råka ut för vare sig i skogen eller på kontoret.

Dom flesta som är vana vid ”slip-joint” knivar gör nog inte detta misstag längre, men om man är ovan så är det lätt att man glömmer och således får ett snitt över fingrarna.

2. Material
Victorinox är en av dom där tillverkarna som inte direkt skryter med vad deras verktyg är tillverkade av. Stålet i Cyber Tool L är heter X55CrMo14 (1.4110 enligt Victorinox) och beskrivs oftast som ”Victorinox stål”. Det är inte ett dåligt stål, trots att det inte är ett ”superstål”. Det är rostfritt och lite mjukare än på många knivar, men samtidigt är det lätt att slipa och fungerar bra till dom flesta uppgifter. Man kan säga att det är väldigt väl anpassat för ändamålet.

Verktygen håller bra och även efter flera år är det svårt att se några tecken på slitage, så det är med beröm godkänt. Den spegelblanka ytan på alla verktyg gör att dom är lättare att hålla rena och hygieniska, vilket är en bonus. Samtidigt framstår verktyget väldigt väl konstruerat.

3. Utbud och användningsområden
När det gäller Victorinox multiverktyg så finns det massor av olika funktioner. Exempelvis bit-hållare, korkskruv, såg, fil, kapsyl och burköppnare, sax, penna, nål, tandpetare, knivar, krok, syl, tång. Dessutom återfinns en bit-hållare med 3 st dubbelsidiga bits integrerat i multiverktyget, vilket ger totalt 8 st olika bits tillgängliga.

CT41.jpg

Kort och gott kan man säga att det inte finns något multiverktyg på marknaden som har fler funktioner per kvadratcentimeter än Victorinox, då i princip varje millimeter yta på verktyget har minst en funktion. Det är inte heller gimmick-funktioner som på många andra multiverktyg. Allt på en Victorinox är avsett att användas och fungerar riktigt bra.

4. Eftermarknad och service
När det gäller eftermarknad för Victorinox så är utbudet begränsat till externa tillbehör som säkerhetskedjor, brynen och bältesväskor. I övrigt går det inte att utföra någon slags service eller konfiguration av verktyget. Många gånger så räcker det med en ny väska för att allt ska kännas bra igen, men det är lite trist om man råkar bryta av kniven eller liknande.

Det går att byta handtagssidorna på Cyber Tool L och i princip alla andra 91 mm verktyg från Victorinox. Dock har Cyber Tool L redan den bästa versionen av sidorna, den med penna, pincett, nål och tandpetare, vad mer kan man önska. Det finns även samma typ av handtagssidor som på Cyber Tool, kallade ”Plus Scales”, i olika färger.

Min Cyber Tool fick 2021 nya gula sidor, för att dom som jag hade haft sedan verktyget var nytt hade blivit lite repiga och nötta. Kanske inte konstigt då det faktiskt är 20 år gammalt.

5. Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Cyber Tool L kostar mellan 1200-1400 kr beroende på var du hittar den. Väldigt sällan går det att göra några stora klipp, då handlare vet att dom blir sålda ändå. Jag anser dock att Cyber Tool L är mycket prisvärd, med tanke på dom mängder funktioner man får, samt vilken kvalité allt håller. Jag kan av erfarenhet säga att Cyber Tool L är väldigt pålitlig och tål att användas i många, många år.

Slutord och betyg
Det som kännetecknar en Victorinox är att den är väldigt välbyggd och genomtänkt. Verktyg har inte allt för sällan flera funktioner, för att spara plats. Cyber Tool L är inte anpassad för hårt arbete, den passar bäst för sysslor på kontoret och liknande. Jag har dock använt den vid Bushcraft ute i skogen, utan problem. Så jag skulle nog inte benämna den som ”känslig”, men man ska inte klyva ved med den, annat än i nödfall.

Av alla Swiss Army Knife modeller som Victorinox säljer så anser jag att Cyber Tool L har det absolut bästa utbudet. Den kan göra så pass mycket att det på ett visst sätt kompenserar för att den inte kan med dom tuffaste uppgifterna. Jag bär även detta verktyg i princip dagligen just på grund av dess användbarhet i alla situationer.

Det enda problem jag har med Cyber Tool L, även alla andra 91 mm versioner, är faktumet att inget verktyg går att låsa. Jag har mer än en gång råkat ut för att både klämma och skära mig i fingrarna då jag varit oförsiktig. Detta är i och för sig inget fel, då allt fungerar ”per-design”, men jag föredrar verktyg där i alla fall kniven går att låsa i utfällt läge, just för att undvika skador.

Ha en bra dag.