Leatherman Wave

Oftast när man pratar om multiverktyg i form av tänger så kommer man in på Leatherman. Det är inte av en slump som dessa robusta verktyg har fått ett sådant bra fotfäste i världen. Deras främsta kunder är inom militära och professionella områden, vilket medför att dom inte tummar på varken säkerhet eller kvalité.

Leatherman Wave är troligen den mest populära av alla Leathermans multiverktyg. Den har varit på försäljningstoppen sedan 1998 då den första versionen såg ljuset.

Låt oss börja vårt test…

1. Ergonomi
Ergonomin är riktigt bra med rundade kanter och möjligheten att komma åt dom viktigaste verktygen direkt från utsidan. Kniv, kniv med serratering, fil och såg är alla tillgängliga på ett ögonblick.

Om man är högerhänt så går det utmärkt att öppna dom externa verktygen med en-hands-fattning. Vänsterhänta som mig själv får trixa lite, men det är fullt möjligt ändå.

Inuti handtagen så återfinns bithållare, Leathermans egen platta modell, burköppnare, en liten glasögonmejsel, en stor plattmejsel och en sax. Alla är lätta att öppna och samtliga verktyg låser i utfällt läge.

Leatherman Wave kommer med olika väskor, men just min kom med en bältesväska i läder med plats för en lampa på sidan. Den sitter så bra på bältet att man ständigt glömmer att den finns där, vilket är bland det bästa betyg som går att få när det gäller EDC.

2. Material
Min uppfattning rörande Leatherman Wave är att den är tillverkad av olika sorters stål beroende på verktyg. Exempelvis är bladet tillverkat av 420 HC stål, medan det bara står ”high grade steel” på verktygen. Många ”förståsigpåare” menar att verktygen oftast är tillverkade av 440 stål, vilket är helt ok för mig. Alla är dock olika härdade och hanterade beroende på uppgift och jag har aldrig haft några problem med kvalitén, så jag kan inte klaga.

3. Utbud och användningsområden
Leatherman Wave har, förutom tången med avbitare, två olika knivar av bra storlek, ena serraterad och den andra slät. En vass och användbar såg, en fil med diamant och grov sida. Det finns en micro-skruvmejsel med 2 olika bits, stjärn och vanlig.

Dessutom finns det en bit-hållare av Leatherman modell, det vill säga bits som är hälften så tjocka som vanliga. Man hittar också konservöppnare, stor plattmejsel som går att använda som bräckjärn och en smal sax på Wave.

Det som alla verktyg har gemensamt är att dom är väl anpassade för tuffare hantering och ger ett bra kvalitetsintryck.

Trots att jag sällan behöver mer verktyg i vardagen så känns det lite fattigt med funktioner ibland. Helst om man jämför med multiverktyg som Victorinox, men man ska inte glömma att Wave är betydligt tuffare och anpassad för hårdare förhållanden.

4. Eftermarknad och service
När vi pratar eftermarknad till Leatherman Wave så finns det i princip hur mycket som helst att få tag på. Nya knivblad, nya tänger och helt nya verktyg, så att man kan anpassa tången till sitt användningsområde. Som en liten bonus så finns det även väldigt många DIY (Do It Yourself) videos på nätet, som enkelt visar hur du kan tillverka egna verktyg och funktioner.

Det enda som egentligen drar ned poängen i detta avseende är att det inte är så lätt att hitta ”original” tillbehör här i Sverige, samt att priserna oftast är fantasifullt höga.

5. Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Leatherman är en investering som är värd sitt pris om du tänkt använda den, precis som med dom flesta andra multiverktyg. Oftast går det att hitta en Wave för runt 1000 kr, men ibland finns dom rabatterade en bit under detta pris.

Det är svårt att hitta ett verktyg av denna kaliber för mindre pengar, vilket gör att den räknas som riktigt prisvärd.

Slutord och betyg
Leatherman Wave är ett väldigt populärt multiverktyg av en anledning. Bra kvalité och dom viktigaste verktygen för vardagens sysslor, men den passar även bra i skogen där det krävs lite tuffare tag. Det som främst kännetecknar är dock möjligheten att komma åt knivar, såg och fil från utsidan. Detta medför att det är väldigt smidigt 90% av gångerna du tar fram verktyget för användning.

Kvalitén gör att man på en gång känner att det är anpassat för vardagsbruk och inte för att beundras på hyllan. Min Wave har lite skönhetsmissar, men det bygger bara på karaktären på verktyget, så det gör inget.