Leatherman Charge Plus TTI

Just Charge TTI har sedan sin introduktion för drygt 12 år sedan varit något som ”tool-nuts” velat ha i sin samling. I grund och botten så är det en Leatherman Wave fast tillverkad i titan och med utbytbara käkar till tången.

1. Ergonomi
Ergonomin är exakt som på Leatherman Wave och således riktigt bra. Rundade kanter och möjligheten att komma åt dom viktigaste verktygen direkt från utsidan är riktigt smidigt.

Bägge knivarna (varav den serraterade har en V-kniv i änden), fil och såg är alla tillgängliga på ett ögonblick.

Om man är högerhänt så går det utmärkt att öppna dom externa verktygen med en-hands-fattning. Vänsterhänta som mig själv får trixa lite, men det är fullt möjligt ändå.

Inuti handtagen så återfinns samma bithållare, burköppnare, en liten glasögonmejsel, en stor plattmejsel och en sax precis som på Wave. Alla är lätta att öppna och samtliga verktyg låser i utfällt läge.

Leatherman Charge Plus TTI kommer med en bältesväska i nylon med plats för en lampa på ena sidan och en bit-extender, penna eller liknande på andra sidan. Inne i väskan finns det även plats för en Leatherman bit-sats, vilket följer med verktyget.

Den sitter bra på bältet, men inte lika bra som väskan till min Leatherman Wave, som känns smidigare och inte är lika ”slängig”.

2. Material
Förutom handtagssidorna, som är tillverkade i titan, så har Charge Plus TTI ett knivblad i superstålet S30V från Amerikanska Crucible Industries. Övriga verktyg är av 420 HC Rostfritt stål. Alla är dock olika härdade och hanterade beroende på uppgift och jag har aldrig haft några problem med kvalitén, så jag kan inte klaga.

Valet att ha titan i handtagssidorna på Charge Plus TTI gör att den är aningen lättare än Wave, men jag skulle nog inte påstå att det är av väsentlig vikt för vilken modell man ska välja.

3. Utbud och användningsområden
Leatherman Charge Plus TTI har, förutom tången med avbitare (och utbytbara käkar), två olika knivar av bra storlek, ena serraterad med en V-kniv i änden, den andra slät. En vass och användbar såg, en fil med diamant och grov sida. Det finns en micro-skruvmejsel med 2 olika bits, stjärn och vanlig.

Dessutom finns det en bit-hållare av Leatherman modell vilket är bits som är hälften så tjocka som vanliga. Man hittar också konservöppnare, stor plattmejsel som går att använda som bräckjärn och en smal sax.

Leatherman Charge Plus TTI har även begåvats med en urgröpning i tången som är anpassad för Abiko kabelskor, vilket jag har användning för ständigt.

Det som alla verktyg har gemensamt är att dom är väl anpassade för tuffare hantering och ger ett bra kvalitetsintryck.

Trots att jag sällan behöver mer verktyg i vardagen så känns det lite fattigt med funktioner ibland. Helst om man jämför med multiverktyg som Victorinox, men man ska inte glömma att Charge Plus TTI är betydligt tuffare och anpassad för hårdare förhållanden.

4. Eftermarknad och service
När vi pratar eftermarknad till Leatherman Charge Plus TTI så finns det i princip hur mycket som helst att få tag på. Nya knivblad, nya tänger och helt nya verktyg, så att man kan anpassa tången till sitt användningsområde. Som en liten bonus så finns det även väldigt många DIY (Do It Yourself) videos på nätet, som enkelt visar hur du kan tillverka egna verktyg och funktioner.

Det enda som egentligen drar ned poängen i detta avseende är att det inte är så lätt att hitta ”original” tillbehör här i Sverige, samt att priserna oftast är fantasifullt höga.

5. Ekonomi och prisvärdhet
Att köpa en Leatherman är en investering som är värd sitt pris om du tänkt använda den, precis som med dom flesta andra multiverktyg. Charge Plus TTI är ny för 2018 och har därför inte tappat speciellt i värde, vilket gör att den landar på runt 2-3000 kr beroende på tillbehör i paketet.

Det är svårt att hitta ett verktyg av denna kaliber för mindre pengar, vilket gör att den räknas som prisvärd, men då det finns alternativ som Leatherman Wave med i princip identiska verktyg och halva priset så tappar Charge Plus TTI lite poäng i detta moment.

Slutord och betyg
Leatherman Charge Plus TTI är ett väldigt populärt multiverktyg av en anledning. Bra kvalité och dom viktigaste verktygen för vardagens sysslor, men den passar även bra i skogen där det krävs lite tuffare tag. Det som främst kännetecknar är dock möjligheten att komma åt knivar, såg och fil från utsidan. Detta medför att det är väldigt smidigt 90% av gångerna du tar fram verktyget för användning.

Leatherman Charge Plus TTI är egentligen bara en lätt uppgradering från föregångaren (utan PLUS), då man kan byta tångens avbitarkäkar om dessa blir skadade. Detta var en funktion som inte fanns tidigare. Värt att nämna är dock att Leatherman Wave Plus också har denna möjlighet, till en billigare peng.

Men hur man än ser det så bör alla medvetna samlare av multiverktyg ha minst en Leatherman Charge i titan i sin samling. Detta är ett fantastiskt praktiskt och tufft verktyg som verkligen sätter standarden för många konkurrenter.