Gerber Center-Drive

Gerber Center-Drive är prisad som en innovation och väldigt omtyckt av många på YouTube. Just därför var jag tvungen att testa detta multiverktyg själv. Ett stort tack till Roger för att jag fick låna hans center-drive för utvärdering.

Låt oss börja.

1. Ergonomi
Gerber Center-Drive har god ergonomi, trots att jag känner att den måste ligga rätt väg i handen för att kännas bekväm. Vid användning med själva bit-hållaren nedåt och ut mot ens fingrar så tenderar knivens ovandel skära in lite i fingrarna. Samma gäller med låset som håller kvar tången i utfällt läge, som ibland känns lite i vägen för ergonomin. I övrig är det smidigt och enkelt att kunna fälla ut och in tången med en hand.

Centerdrive4.jpg

2. Material
Gerber har som vanligt valt att inte prata material överhuvudtaget, en policy som dom verkar hålla hårt på. Knivbladet är 420HC, precis som på Leatherman Wave och många andra, men i övrigt finns det inte så mycket information att få. Jag har haft många Gerber multi-verktyg genom tiderna och måste säga att dom flesta fortfarande fungerar perfekt, så materialet kan jag inte klaga på.

Något jag däremot kan klaga på är att alla verktyg och kniven inte direkt hade någon bra ”finish”. Skärpan i bladet kändes medioker och svärtan på alla komponenter verkade försämra funktionalitet. Detta drar givetvis av lite på den totala upplevelsen, men är något man ganska enkelt kan åtgärda själv.

Centerdrive2.jpg

3. Utbud och användningsområden
Gerber Center-Drive är fokuserad runt dess centrerade bit-hållare med lång arm. Detta är en ”innovation” som jag dessvärre inte tycker är speciellt lockande, helst med tanke på att multiverktyget fått plikta med flera andra funktioner som inte fick plats på grund av detta. Det som hittas på Center-Drive förutom en fjäderbelastad tång med utbytbara käkar, är kniv, kniv med serratering, syl, fil, bit-hållare och en liten ”ko-fot” för spikar.

Det som saknas, enligt mig, är en liten mejsel (glasögonmejsel) och en sax. Just saxen är extra viktig för mig, då jag använder denna funktion väldigt ofta. Jag hade väldigt gärna haft en såg också, då det är något som jag använder mycket mer än en fil.

Att ha återfjädrande tång gör att jag inte kan använda denna till ”en tredje hand” när jag löder kablar eller liknande. Jag brukar nypa åt runt en kabel och låta den hålla kabeln så att jag kan styra lödpenna och andra delen som ska lödas fast. Du förstår säkert hur jag menar.

Tyvärr är inte Center-Drive speciellt anpassad efter mina behov, så det blir några poängs avdrag. Märk väl att den kan fungera jättebra för andra.

Centerdrive3.jpg

4. Eftermarknad och service
Precis som med många andra multiverktyg så är denna inte anpassad för att utföra service på. Jag har inte heller hittat någon återförsäljare som erbjuder utbytesverktyg till Gerber Center-Drive.

Jag gissar att det går att få sitt verktyg fixat om man skickar in den till Gerber, vilket ändå är en svag tröst för den som råkat bryta av något.

5. Ekonomi och prisvärdhet
Gerber Center-Drive kostar mellan 1000-1200 kr i sitt standard-utförande, men går även att köpa med bit-sats till ett högre pris. Då den i princip bara erbjuder 9 st användbara funktioner och väger 269 gram (Charge Plus TTI väger 252 gram med 19 funktioner) så känns det inte som att den förtjänar något pris för innovation och prisvärdheten går ned rejält.

Den centrerade bit-hållaren känns lite som en nisch då jag ganska enkelt kan få samma ”känsla” med en bit-extender och en Leatherman Wave eller något annat multiverktyg. En SOG Powerpint har absolut centrering på bit-hållaren, kostar 300-500 kr och har dubbelt upp med funktioner jämfört med Center-Drive.

Jag vet att jag låter väldigt negativ just nu, men jag tycker ändå att ett multiverktyg ska kunna utföra vissa saker för att ha rätten att kalla sig just multi-verktyg. Avsaknad av såg och sax må så vara, men då Center-Drive offrat så mycket i design för att ”bara” ha en bit-hållare med aningen mer centrering än andra multiverktyg så känns den i det närmaste dum och ogenomtänkt. Notera nedan att bit-hållaren inte egentligen är centrerad till verktyget utan till samma sida som bit-hållaren sitter på, falsk marknadsföring med andra ord. =)

Centerdrive

Slutord och betyg
Gerber har många fina multiverktyg i sin repertoar. Scout, Diesel och många andra satte dessa på kartan. Tyvärr är Center-Drive inte den som gör att dom håller sig på topp. Många av funktionerna man hittar på betydligt mindre och smidigare verktyg saknas här och gör att prisvärdheten blir lidande.

Tyvärr måste jag nog rekommendera något annat verktyg till den som är på jakt efter ”nästa bästa”, för Gerber Center-Drive är inte det du letar efter.