Terävä Skrama

När det gäller funktionella och ”råa” knivar så är det nog våra vänner från Finland som tar hem priset. Terävä Skrama från Varusteleka är inget undantag, utan bevisar än en gång att i det fula bor det funktionella.

Låt oss titta lite närmare på Terävä Skrama, vikingarnas uråldriga verktyg i modern tappning. Notera även att bilderna är hämtade från Varusteleka och är enbart här för att visa hur Skraman ser ut. Själv har jag inte haft chansen att ta några bra bilder ännu.

Skrama9

Alla testmoment
För att kunna göra jämförelser med andra knivar så ”standardiseras” mina tester. Detta medför att alla knivar kommer att få samma behandling och genomgår samma moment, för att kunna betygsättas och jämföras med varandra. Nedan ser du alla moment.

Vedklyvning – Hur väl fungerar knivarna att klyva ved med?
Huggning – Går det att hugga ned något med knivarna?
Tälja – Grillpinnar, vandringsstavar och pinnar för tarp tillverkades.
Matberedning – Skära upp bland annat kött, grönsaker och frukt.
Göra upp eld – Fjäderstickor och eldstål, hur bra fungerar det?
Skärpa – Hur vass är den efter alla moment?
Slipa – Hur enkel är den att slipa?
Ergonomi – Hur smidig är den att ha på sig?
Ekonomi/Prisvärdhet – Är den värd pengarna?

Betygsättning
Alla knivar jag testar bedöms på en skala från 1 till 10 beroende på hur väl dom klarar uppgiften. Ju högre poäng, desto bättre fungerar dom. I slutet dras ett genomsnitt och det blir slutpoängen för knivarna. På detta sätt får en kniv som är dålig på ett moment lika stor chans som alla andra att hamna i topp i slutänden. I Bushcrafting så gäller det att vara flexibel och anpassningsbar, något ens kniv också måste vara.

Material
Terävä Skrama från Varusteleka är tillverkad av 80CrV2 kolstål. Detta är ett både hårt och relativt lättslipat kolstål, men introducerar rost i ekvationen. Kniven har en bladlängd på 24 cm och en totallängd på 43 cm, vilket gör den till den längsta av alla knivar jag testat. Bredden på bladet är 4,6 cm och tjockleken ungefär 4,2 mm med vad jag vill beskriva som hög scandi-slipning.

Handtaget är i formgjutet gummi vilket förbättrar hållbarheten vid exempelvis klyvning av ved. Slidan är tillverkad i tjockt läder med en plast-hylsa för att skydda lädret och se till att slidan håller bättre och är enklare att rengöra.

262555ad5e068ad071

Moment 1 – Vedklyvning
Terävä Skrama är väldigt väl anpassad att utföra denna uppgift. Det långa bladet och tyngden (525g) gör att den klyver det mesta utan problem. På grund av totallängden på 43 cm så kan man lägga bladet mot träet och med grepp i topp och botten lägga sin tyngd på bladet för att klyva, vilket är smidigt om man inte har tillgång till ett vedträ att hamra med.

Skrama3

Moment 2 – Huggning
Att hugga tjockare grenar och annat är ett vanligt förekommande moment. Vissa föredrar att släpa med sig en yxa, som förvisso är effektivare på just detta moment, men det enklaste är ändå att använda sin kniv, om det går. Med en Terävä Skrama så har man i princip med sig yxan samtidigt som kniven. Att hugga grenar är inga som helst problem.

262555a391fcca26c3

Moment 3 – Tälja
När det gäller att tälja så är Skrama inte direkt idealisk. Handtaget är dock utformat så att man bekvämt kan hålla kniven nära bladet och på så sätt få väldigt god kontroll. Genom att Skraman är perfekt avvägd vid ”parerskyddet” så känns den förvånansvärt smidig i handen. Den är vass och hanterbar och saknar inte bett i eggen vid täljning. Väldigt mycket av känslan mellan eggen och träet återfinns i denna kniv, vilket gör att man enkelt kan göra väldigt fina snitt. Att den har en mer akut vinkel på eggen vid handtaget bidrar till att den är enklare att tälja och göra fina snitt med.

30189e

Moment 4 – Matberedning
Som vanligt så tog jag mig an kniven även i köket hemma. Här fick den genomgå samma uppgifter som övriga knivar jag testat. Här känns Terävä Skrama klumpig och lite svårhanterlig. Jag försökte hacka upp en lök och några tomater, men slutresultatet hade nog inte imponerat många kockar i världen. Med det sagt så är det inte en hemsk upplevelse, utan bara ett klumpigare och mer svårhanterligt moment för kniven. Detta beror till stor del på att den är så pass lång att man får svårt att hålla sig på skärbrädor och liknande.

262555a391fccb2b37

Moment 5 – Göra upp eld
Ryggen på Terävä Skrama är vass men definitivt inte så vass som jag hade önskat. Detta tror jag har med att man inte ska göra illa sig när man arbetar med kniven och kanske behöver sätta handen mot kniv-ryggen för att få ökad häveffekt. Trots att ryggen inte är speciellt vass så fungerar den rätt okej att skrapa trä och eldstål med, vilket är två saker jag testar i detta moment. Att göra fjäderstickor fungerade väldigt bra och gör att den får ett pluspoäng. Att den har en mer akut vinkel på eggen vid handtaget bidrar till att den är enklare att tälja och göra fina snitt med. Riktigt bra.

262555a391fca7d5ad

Moment 6 – Skärpa
När det gäller att behålla sin skärpa finns inga som helst tecken på skador på eggen. Jag har inte haft någon tidigare erfarenhet av 80CrV2 stål, men baserat på denna kniv så måste jag säga att jag är imponerad. Jag älskar att den levererades vass som ett rakblad, vilket man inte förutsätter på en kniv i denna storlek. Här kammar kniven in ett väldigt bra, nästan perfekt, resultat.

262555a391fc740077

Moment 7 –  Slipa
Att slipa Skraman förefaller enkelt, oavsett om man är amatör eller proffs. Skraman har ingen sekundär egg som man behöver ta hänsyn till vid slipning (till skillnad från många Morakniv-knivar), vilket gör detta moment ännu enklare och roligare att utföra. Tyvärr har jag inte haft något som helst behov att slipa Skraman ännu, vilket gör att jag preliminärt ger ett högt betyg och återkommer när jag fått egen erfarenhet.

2625558cbeb0f600c0

Moment 8 – Ergonomi
Terävä Skrama ser ut som något hämtat ur en post-apokalyptisk film, men där finess och lackade trähandtag saknas så är Skrama istället utilitarism personifierat. Den presterar som en riktig arbetshäst och tål att användas. Det finns inga svagheter eller orsaker att behandla Skraman med silkesvantar. Handtagets utformning är otroligt bra och kniven ligger fantastiskt i handen. Det finns inga tecken på ”hot spots” eller andra problem.

Den är väldigt väl balanserad och har jämvikt vid pekfingret strax innan eggen. Eftersom kniven har egg ända fram till handtaget så finns heller ingen anledning att flytta fram greppet för att få bättre kontroll.

Kort och gott kan man säga att Terävä Skrama är väldigt genomtänkt och väl anpassad för bushcrafting. Men jag skulle nog inte använda den som en fin-kniv annat än i absolut nödfall, även om den troligen hjälpligt skulle gå att använda för detta ändamål.

262555a391fca805da

Moment 9 – Ekonomi/Prisvärdhet
Det är inte alltid lätt att sätta ett betyg på hur prisvärd en kniv är, men när det gäller knivarna från Varusteleka så är det enklare än normalt. Dessa knivar är faktiskt väldigt prisvärda och är otroligt robusta och genomtänkta. Egenskaper som man inte förväntar sig av en kniv i denna prisklass.

Den är väldigt snygg, vass och väl utformad. Den har ett stål som är både beprövat och erkänt tufft. Den är dessutom designad att användas i några av världens mest ogästvänliga terränger, Finland. =)

262555ad5e0705ada1.jpg

Slutord och betyg
Låt oss bara säga att Terävä Skrama från Varusteleka inte är för alla. Du bör ha en fallenhet mot stora knivar för att trivas med Skraman. Trots att jag gillar stora knivar så var jag väldigt skeptisk första gången jag såg Terävä Skrama. Några sekunder efter att jag plockat upp den i handen så insåg jag att den hade egenskaper som inte går att se visuellt, man måste helt enkelt prova den för att förstå.

Efter att jag nu använt Skraman i under lång tid så måste jag säga att mina första intryck inte har ändrat på sig överhuvudtaget. Jag fullkomligen beundrar denna stora kniv och dess egenskaper. Att klyva ved och hugga kvistar, dra eldstål och tälja till en grillpinne är vardagsmat för Skrama och jag har inga som helst tvivel om att den tål extrem användning utan att påvisa skador eller brister.

Precis som ett järnspett så finns det väldigt få svaga punkter på Skraman. Du kan eventuellt göra sönder det gjutna gummihandtaget, men då ska du misshandla kniven under väldigt lång tid. Kanske till och med bränna den på bål.

Alla knivar går att söndra om man verkligen vill, men för att förstöra en Terävä Skrama så får man nog arbeta lite extra.