Spyderco Manix 2 Sprint Run

Spyderco har gått från att vara en bra tillverkare till att bli en av mina absoluta favoriter på rekordtid. Designmässigt så är dom väldigt bra, men främst var det alla variationer och modeller som gjorde att jag blev så intresserad från början. Det finns garanterat en modell som passar, oavsett vilka behov du har.

Denna kniv, Manix 2 Burled G10 Sprint Run, är en begränsad version med speciellt stål och ett helt unikt utseende. Det har bara tillverkats runt 600 stycken av denna kniv (uppgifterna går isär lite) och ingen ser exakt likadan ut.

Som ni förstår är detta mer en samlarkniv än en brukskniv, men det har ju aldrig hindrat mig eftersom jag aldrig placerar mina knivar på hyllan. Knivar är till för att användas.

Låt oss börja…

Ergonomi
När man tittar på Spyderco Manix 2 så ser den både kantig och rätt så slät ut, men den erbjuder en fantastiskt bra ergonomi, utan påträngande hotspots. Den är givetvis inte lika bekväm som en riktig bushcrafting kniv, men om vi tittar till fällknivar så är den absolut i topp av dom jag testat.

Även om jag föredrar handtaget på XL modellen, då det är lite större, så finns det faktiskt ingenting att klaga på när det gäller ”vanliga” Manix 2.

G10 handtaget är täckt med ett brunt och svart mönster som är helt slumpmässigt, vilket gör att det inte finns någon annan kniv som ser exakt likadan ut. Till skillnad från Manix 2 XL så har den inget mönster på handtagen, dessa är helt släta. Detta bidrar dock till att den är enklare att få ned i byxfickan och inte ”slipar” så mycket i handen vid hårdare användning. En nackdel givetvis att den inte är lika ”greppig” som sin storebror, vilket är ganska logiskt, men den känns ändå stabil och säker i handen.

Kanterna på handtaget är utsökt rundade och gör att kniven ligger perfekt i min hand och storleken gör att den borde passa dom flesta händer utan problem.

12 cm ihopfälld, totallängd på 20 och en bladlängd på 8,5 cm är måtten på denna kniv, vilket kortfattat kan beskrivas som en stor EDC kniv.

Till skillnad från XL modellen så har Manix 2 ett pocket-clip som är placerat högst upp på kniven. Detta gör att den inte sticker upp speciellt mycket, vilket gör att jag gillar att bära den lite mer än XL versionen.

Skära
Manix 2 är en riktigt trevlig kniv att skära med, precis som med XL modellen. Denna har jag inte provat på att klyva klabbar med, trots att jag vet att den skulle klara det. Men det visade sig att den var lika bra på att skära i papper som att hacka av en gren, vilket är gott nog åt 99% av alla EDC människor.

Det betyder också att den skulle fungera bra att använda som en kniv vid camping och vandring, eftersom den klarar det mesta. Genom att bladet är täckt av DLC (Diamond Like Coating) så glider den bättre genom frukt och kött än storebror, vilket ger den absolut toppbetyg.

Material
Rent utseendemässigt så ser den kanske ut som en vanlig Manix 2, med lite speciella handtagssidor. Men det svarta DLC täckta CPM-S90V stålet är ganska speciellt för oss ”steelheads”, då den representerar ett väldigt tufft ”superstål” och inte är speciellt vanligt på knivar, vilket gör att det blir intressant att utforska det i detalj. Just nu kan jag bara konstatera att stålet håller skärpan extremt, extremt bra.

Kortfattat kan man säga att Spyderco inte har missat någonstans när det gäller just kvalitén och materialvalet. Den ser ut som en utställningskniv, men det är faktiskt en rätt så kompetent brukskniv, vilket är det bästa av båda världarna.

En hand
När vi tittar på en-hands-hantering så finns det nog ingen tillverkare som lagt ned mer tanke och research på att få den aspekten att fungera perfekt. Redan på 80-talet släppte Spyderco sin då unika fällkniv ”Worker” med ett hål i bladet för att underlätta hantering.

Sedan dess har hålet blivit större, bättre och snyggare och är kanske en av dom mest anmärkningsvärda innovationer som knivar sett sedan dess, hur tokigt det än kan låta.

Manix 2 har kullager-låsning på bladet, vilket gör att man enkelt kan svinga upp och igen kniven utan att behöva använda andra handen överhuvudtaget. Dessutom är detta otroligt smidigt och mjukt jämfört med många andra konkurrerande märken.

När det gäller en-hands-hantering så sätter troligen Spyderco standarden för hur det ska fungera, utan överdrift.

Matberedning
Manix 2 har samma bladform som storebror XL, vilket troligen är den bladform som närmast efterliknar det man hittar på en kock-kniv. Genom detta så är den otroligt behaglig och funktionell för uppgifter som just matberedning.

Längden (8,5 cm), bredden (3,5 cm) och tjockleken (3 mm) gör att såväl grönsaker som kött och frukt inte har en chans. Bladets utformning, med en tum-hylla vid handtaget, gör att man kan pressa kniven genom det mesta utan problem.

Detta är den andra fällkniven jag testat där jag faktiskt klarar att hacka grönsaker, istället för att bara skära dom i bitar, den första var storebror XL.

Beundransvärt bra och en kniv jag faktiskt inte tvekar att använda när jag lagar mat både hemma och ute i fält. Den får dock ett minuspoäng mot för storebror, då bladet är mindre och det är aldrig önskvärt i köket.

Göra upp eld
Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor, men jag undviker att dra eldstål på just denna kniv.

Spyderco Manix 2 är väl anpassad för tyngre uppgifter och klarar garanterat att dra eldstål på, men då bladet är täckt i DLC så undviker jag gärna den behandlingen. Fjäderstickor var dock inga problem.

På grund av DLC behandlingen så dras två poäng av i detta moment.

Skärpa
När vi tittar på skärpan på Spyderco Manix 2 i CPM-S90V så levereras den absolut rakbladsvass och behåller denna skärpa otroligt bra. Jag har flera knivar med CPM-S30V stål och bedömer S90V att vara 180% så bra på att hålla skärpan, vilket betyder väldigt mycket.

Att utsätta ett stål av denna kaliber för mina enkla tester har inte påverkat skärpan överhuvudtaget, vilket gör att jag inte kan ge annat än…

Slipa
Att slipa en kniv i CPM-S90V är definitivt inget nybörjaren ska ge sig in på. Den är relativt enkelt att hålla vass genom läderstropp och inte direkt en mardröm att slipa upp ordentligt heller, så länge du har rätt utrustning för jobbet.

Spyderco Manix 2 har ett tunt blad, vilket gör att den utan problem passar i dom flesta jiggar eller handslipsystem. Detta bidrar till att den blir enkel att slipa, även för den som råkat ut för en väldigt sliten egg.

Enligt uppgift så ska CPM-S90V vara benäget att ”chippa”, där det lossnar delar från eggen, men det är obekräftade uppgifter som jag personligen inte vet om det är sant.

Ekonomi/Prisvärdhet
Är Spyderco Manix 2 Burled G10 Sprint Run värd pengarna? Faktiskt så anser jag att denna unika kniv i super-pulver-stål och G10 är prisvärd. Inte minst då den faktiskt innehåller lite mer exotiskt stål än många andra dyrare knivar.

Kullager-låsningen på bladet känns smidigt och jag har aldrig haft problem med lock-ups, där låsningen fastnar mot bladet, vilket i sin tur gör att man inte kan fälla ihop kniven. Denna typ av kullager-låsning ungefär 4 gånger starkare än ett konventionellt liner-lock.

Jag kan nog utan vidare hitta massor av knivar som kostar lika mycket men inte håller samma kvalité, men även knivar som kostar betydligt mer får nog svårt att matcha vad Spyderco har gjort.

Den har inte några uppenbara brister i ergonomin och inget överspänt pocket-clip, som jag råkat ut för tidigare. Brickorna för bladupphängningen är av högkvalitativ och tjock brons istället för plast/komposit som i många knivar lika dyra knivar.

Kortfattat måste jag nog ge Spyderco Manix 2 ett väldigt högt betyg, eftersom dom inte genat i någon kurva, eller snålat in på någon aspekt av kniven.

Slutord och betyg
Varje gång jag tar upp min Spyderco Manix 2 så faller mina tankar på andra knivar i min samling. Varför har inte dom tänkt lika långt. Min andra tanke är något som Ernst Kirchsteiger sagt för länge sedan, ”I det enkla bor det vackra”.

Till en början så kanske man inte förstår vad som gör en Spyderco-kniv speciell, men allt eftersom man använder den och lär känna den bättre så upptäcker man en dold aspekt, nämligen det enkla och förfinade i dess design.

Här finns ingenting komplicerat eller förvirrande, inga fluoriserande färger eller blanka metallbrickor. Bara ett handtag, ett blad, en spärr och ett pocket-clip. Precis som det ska vara…

Just denna kniv, i begränsad upplaga, känns givetvis extra speciell. Det finns ingen annan kniv som ser exakt ut som min. Risken är dessutom väldigt stor att jag kastar in handduken och börjar ta det väldigt lugnt med knivar ett bra tag framöver, just på grund av denna kniv.

Jag har väldigt svårt att köpa sämre saker än dom jag redan har, vilket säkert många kan relatera till. Med en kniv som i princip toppar allt jag använt den till så inser jag att toppen är nådd och jag kanske har hittat min heliga graal inom fällknivar.

Vi får se om den har några tillkortakommanden dom närmaste veckorna. Om inte så blir det svårt att hitta något bättre för pengarna än denna kniv…