Läsarfrågor V38-V39

Det har varit rätt så lugnt på fronten ”läsarfrågor” den senaste tiden. Det gör ingenting, då jag faktiskt varit rätt så upptagen på jobbet och inte direkt har haft tid att sätta mig ned och skriva.

För ögonblicket så har jag en liten stund att sammanställa frågorna som inkommit dom senaste veckorna, men precis som jag misstänkte tidigare så rör det mesta mobiltelefoner och inte knivar. Hösten är nämligen tiden då alla nya telefoner dyker upp på marknaden, vilket oftast skapar en lavin av frågor.

Låt oss börja.

Fråga: Hur vet jag om min nya Spyderco kniv är en piratkopia?
Svar: Det är väldigt svårt att avgöra om vissa knivar är äkta eller en kopia. Just Spyderco knivarna har blivit kopierade väldigt länge av diverse tillverkare från Kina, vilket i sin tur gjort att dom blivit bra på just detta moment.

Oftast är texten på bladet lite ojämnt fördelat mellan orden. Du kan även se höjdskillnader mellan orden som står skrivet längst in mot handtaget på bladet. Men detta behöver inte vara fallet. Som sagt är vissa pirat-tillverkare otroligt duktiga på det dom gör.

Ett annat sätt man oftast kan avgöra om det är en piratkopia är om skumgummit i lådan den levereras i är lite för stort för lådan, eller passar perfekt utan några mellanrum mellan kartongen och skumgummit. På en äkta Spyderco så kommer du att se minst 2-3 mm avstånd mellan skumgummit i botten och sidan av kartongen, om du placerar den mot ena kanten. Även detta är bara en fingervisning och ingen garanti.

Det bästa sättet att få en äkta Spyderco är att INTE köpa den från Kinesiska återförsäljare eller andra konstiga ställen på nätet. Gå direkt till en stor och erkänd knivdistributör. Om priset är bra på en Spyderco kniv så är det oftast ett tecken på att det är en piratkopia. En kniv från Spyderco kostar rätt så mycket och går sällan ned i pris, så det kan vara värt att tänka på.


Fråga: När kommer du att testa nya iPhone XS Max?
Svar: Tyvärr kommer jag inte att testa denna telefon överhuvudtaget. Det rör sig uteslutande om priset på telefonen. Jag vägrar helt enkelt att betala över 18.000 kr för en telefon som jag VET inte är värd hälften. Med risk för att uppröra någon läsare så måste jag bara nämna några saker som aktivt är deal-breakers för mig.

  • iPhone XS Max med 512 GB lagring kostar 18.385 kr. Den billigaste varianten med 64 GB lagring kostar 14.000 kr.
  • Du kan inte ens flytta ikonerna så att du lättare når dom på startskärmen.
  • Batteritiden är kass för en så pass stor telefon.
  • En snabbladdare kostar nästan 1000 kr och följer inte med.
  • Om du vill använda dina egna hörlurar så får du köpa till en adapter, eftersom Apple inte längre levererar denna med telefonen. Sjukt, med tanke på att telefonen kostar över 18.000 kr. En Android telefon för en tredjedel av priset har både snabbladdare och adaptrar med i kartongen.
  • Om något händer med telefonen så kostar den över 5000 kr att laga, mer än en ny OnePlus 6, hur sjukt är inte det?
  • Mottagning och sändningsförmågan är riktigt dålig och jag tvivlar på att det ens går att använda den där jag oftast befinner mig. Apple fixade detta genom att fejka staplarna för mottagning, men det ändrar ju ingenting. Den enda skillnaden är att man inte kan använda telefonen trots att den visar 50% mottagning.
  • …. mycket mycket mer.

Det är inte bara det att JAG inte kommer att köpa och testa någon ny iPhone, jag känner massor av personer som använt Apples produkter väldigt lång tid som hoppar skepp nu. Priserna är helt enkelt löjliga och bevisar än en gång att Apple skrattar åt sina kunder. Jag tyckte att personer som köpte iPhone X var tokiga, men den var faktiskt mer prisvärd än alla dom nya varianterna.


Fråga: Jag ska köpa en nya telefon för jobb och fritid. Den måste ha bra batteritid och kosta lite. Jag bryr mig inte om kameror och lyx. En brukstelefon!
Svar: Titta närmare på Honor telefonerna. Dom har riktigt bra batteritid, har dubbla SIM och riktigt bra mottagning. Som en bonus har dom oftast riktigt bra kameror också och ser riktigt bra ut, trots lågt pris. Dom flesta levereras med skärmskydd installerat och har oftast ett enklare skal för att skydda telefonen bättre. Allt-i-ett-lösningen. =)


Fråga: Vilken blir nästa telefon du ska testa? Det var länge sedan du bytte nu. 😉
Svar: Ha ha. Faktum är att det var länge sedan jag har haft en telefon så länge som min Huawei P20 Pro, det är nackdelen med riktigt bra telefoner. =)

Nästa telefon blir, som många har gissat, Huawei Mate 20 Pro. Jag ser verkligen fram emot att testa den efter lanseringen den 16 Oktober. Men det är ju länge tills dess, så vi får se om jag han hålla mig. Det är många som släpper sina telefoner i oktober.


Har du också en fråga du skulle vilja ställa? Kolla in på Läsarfrågor.