Morakniv Classic Survival Black

Ibland är det svårt att hitta på något roligt. Men denna gång gick det lätt. Tyvärr är jag ju som vanligt sämst i världen på att dokumentera min process, så det finns inte så mycket bilder. Jag ska dock försöka fylla i tomrummen med text, så att du hänger med. Låt oss börja.

När jag hittade en gammal rostig Morakniv från 70-80 talet i min hemby Vaikijaur, så blev jag direkt inspirerad att göra en ”Classic Survival Black” modell. Kniven var dock misshandlad rätt så mycket, där man bland annat använt hammare för att slå den genom, vad jag kan tänka mig, spik. Eggen var skadad ordentligt, men den hade inte blivit speciellt rostig och handtaget var i bra skick, med tanke på dess höga ålder.

Kragen mellan kniv och handtag glappade och även handtaget var löst, troligen på grund av slagen med hammare på baksidan av kniven.

Slidan till kniven fanns faktiskt, men den var sprucken överallt och hur jag än försökte så gick det inte att limma ihop den igen. Den var helt enkelt för porös i plasten, vilket gjorde att jag fick försöka hitta på något nytt för att kunna göra slidan tjänlig igen. Det roliga var att hållaren, som är standard, var i perfekt skick.

Jag började med kniven, eftersom den skulle kräva mest arbete. Eftersom spetsen var helt borta och eggen var så pass skadad så fick jag slipa om den lite. Jag valde att göra den lite mer ”drop-point” för att matcha mitt ”survival”-tema. Jag valde även att vässa ryggen på kniven så att jag skulle kunna använda eldstål.

Efter att jag var nöjd med skärpan och formen på bladet så kom steg två. Syra-blånering av stålet. Eftersom kniven är tillverkad i hög-kvalitet-kolstål så är den också väldigt mottaglig för denna behandling. En ”överlevnadskniv” behöver förstås se cool ut också, dessutom skyddar blåneringen lite mot rost, vilket är trevligt.

Väl nöjd med utseendet på bladet och metallkragen längst ned så beslöt jag mig att fixa till handtaget. Notera att jag la blåneringen på metallkragen i flera lager, så att den skulle se lite flammig och nött ut. Man vill ju inte förstöra ”vintage”-utseendet på kniven, trots allt. Jag hade dock en speciell plan för handtaget och bestämde mig för att experimentera lite.

Genom att använda väldigt hög värme via en gasbrännare så lyckades jag göra handtaget helt svart, samtidigt som jag hela tiden masserade och täppte igen porerna för att göra handtaget väderbeständigt. Notera att handtaget inte är oljebehandlat eller färgat på annat sätt, enbart via värme och massage har jag lyckats få till detta.

Väl färdig med kniven och nöjd med resultatet så var det dags att lösa problemet med slidan. Det är även här som jag glömde bort att ta bilder, trots att min fru påminde mig…

Jag började med att ta bort den gamla hängaren, som i princip ramlade av utan problem. Jag limmade därefter en krage med skinn runt delarna där materialet var mest poröst. Efter detta så klädde jag insidan av slidan med ett tunt lager med skinn. För att öka friktionen mot kniven och samtidigt säkra att den inte kan spricka eller göra att kniven ramlar ur av misstag.

Jag dubblade med skinn runt kanten av slidan och fäste en ”D” loop högst upp, för danglers och liknande lösningar. Efter detta tillverkade jag en hållare för eldstål och även en bältesloop för att kunna ha kniven i bältet på ”traditionellt sätt”. Denna loop är i och med konstruktionen lätt att ta bort, samtidigt som man kan plocka av eldstålshållaren om man inte känner att man behöver den, vilket då gör slidan väldigt smidig att bära.

Notera också att det finns två hål på bältesloopen. Dessa är där av en anledning. Jag har nämligen tillverkat en säkerhets-loop som man kan trä över toppen av kniven, för att säkra den ytterligare från att ramla ut. Dock blev passformen så bra att jag inte behövde denna, så jag har plockat bort den på bilden.

I och med att D-loopen som är fäst vid slidan går igenom bältesloopen så är kniven väldigt säkrad från att ”ramla lös”. Eftersom slidan och bältesloopen är separerbara så tänkte jag att det kunde vara en dubbel-säkerhet att ha slidan låst vid loopen på detta sätt.

Tanken att ha en modulär slida hänger med sedan min Kansbol, som jag trivs med jättemycket. Jag vill gärna ha möjlighet att välja hur min kniv ska vara bestyckad beroende på vad jag gör.

Nedan ser du resultatet av allt.

Om jag ska avsluta med att betygsätta denna byggnation av en Morakniv Classic Black Survival så måste jag säga att den blev riktigt snygg. Fläckarna på bladet som syns på vissa bilder beror på att jag var tvungen att tejpa bladet när jag arbetade med handtaget. Tyvärr var jag dum och tog första bästa tejp, vilket var packtejp, modell brun. Denna kladdade av sig ordentligt, men jag ska rengöra bladet så fort jag får inspiration till det. I och för sig ser den ju bara använd och lite mer ”skitig” ut med kladdet på bladet. Kanske vi kan säga att det var avsiktligt helt enkelt. 😉

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.