Jakten på Morakniv(ar) fortsätter…

Med blodad tand och inspirerad av mitt eget inlägg igår, så åkte jag ut till byn där jag föddes och började leta efter dom gamla Moraknivarna som jag använt som liten. Det visade sig rätt så snabbt att jag inte var speciellt rädd om dessa och att i princip alla hade blivit skrotade, dock hade jag tur och hittade två som var i behov av underhåll och en som bara kan beskrivas som ”utom räddning”, se bild ovan.

Den ena kniven var väldigt väl behållen, den hade sin orginalslida kvar, men den var förstås trasig, som alltid med Morakniv slidorna på dessa modeller. Den andra kniven satt faststucken i väggen på ladugården, där den troligen suttit i runt 15 år nu. Som tur var satt den precis under ett utstick på taket, så den har inte blivit utsatt för regn, men den hade ändå fått sin beskärda del av vädrets makter. Jag är dock väldigt imponerad att handtaget fortfarande är i absolut toppskick, trots behandlingen.

Modellen är troligen en Nr 1 eller 2 med märkningen KJ Mora Sweden, så den är från runt 70-80 talet någon gång. På bild 1 här ovan så ser du hur den såg ut när jag hittade den, på bild 2 och 3 så hade jag tagit bort den grövsta rosten, men det krävdes ändå mycket arbete för att få till kniven i slutänden. Så mycket att jag bestämde mig för att göra om hela kniven till konvex istället för scandi.

Notera att denna modell har ”parerstång” för att man skulle undvika att glida ned med handen på bladet vid användning.

Med bladet fixat och en riktigt fin skärpa så var det bara handtaget som jag ville göra något åt.

Några lager med oljebets och putsning senare så var resultaten följande. Notera dock att detta bara är ”steg 1” i min renovering av denna kniv. Jag saknar fortfarande slida och, förutom att den nu är konvex, så behöver denna kniv något extra. Vad det blir vet jag inte, men jag ska klura på det ett tag.

Nästa kniv till operationsbordet blir en enkel match. Det är en mora Nr 2, antagligen. Den är något större än den kniv jag fixade till här ovan, men samtidigt så tror jag inte att det är en Nr 3. Den är helt enkelt för liten för det. Mest troligt är det så att Nr 1-3 på Classic serien inte motsvarar dom gamla tidernas Morakniv, som jag gissar fanns i en uppsjö av längder jämfört med idag.

Förutom att denna Morakniv verkar vara vässad mot en sten (eller har används för att skära sten med), har löst handtag, glappar i metallkragen längst fram och saknar spets, så har den trasig slida (men ändå i gott skick). Min plan för denna kniv inkluderar att göra en ny liknande slida, men i läder, ta bort färgen från handtaget och bara olja den ordentligt, demontera handtaget och se varför den inte passar kniven längre och återställa spetsen på kniven så att den blir som original igen.

Det blir dock ett projekt för lite senare. Jag återkommer till denna så fort jag påbörjat arbetet. 😊

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.