Ännu fler projekt…

En nära vän till mig hittade två knivar som någon slängt bort. Direkt jag såg knivbladet i plastbacken dom låg i så såg jag att det rörde sig om otroligt rostiga och mögliga Brusletto Hunters. En av mina favoritknivar bland jaktknivarna. Om vi spolar tillbaka en vecka så satt jag och hovrade med musknappen över ”köp” på en ny Brusletto Hunter, men på grund av det höga priset så avstod jag. Vilken tur, nu hade jag två stycken, helt gratis.

Som du ser på bilden ovan så var det kanske inte direkt ”mint condition” på dessa knivar, utan det var uppenbart att dom skulle kräva en hel del arbete för att bli färdiga. Jag påbörjade min räddning av dessa knivar på en gång, eftersom ena var väldigt fuktskadad och den andra rostig som tusan. Jag har hållit på med detta hela dagen, därför blev detta inlägg lite sent. 😄

Här hade jag slipat upp handtagen, värmt upp dom för att driva ut den mesta av fukten, samt tagit bort lacken som fanns på knivarna för att fukten ska ha någonstans att ta vägen. Efter detta så putsade jag bort rosten och rengjorde allt, noga. Den ena kniven luktade som att den legat i en slaktback tillsammans med ren-kadaver en månad under en varm sommar. Den andra kniven, som har lack på sig på bilden ovanför dessa två, hade klarat sig bättre och handtaget var inte lika ”mättat med diverse läckerheter”. 🤢

Efter rengöring med såväl eld som kemikalier så valde jag att torka handtagen ordentligt och sedan använda bivax i kombination med värme för att förhindra att fukt skulle ta sig in igen medan jag försökte fixa till dom.

Jag spenderade drygt en timme på att få bort rosten från bladen på knivarna, vilket i slutänden resulterade i en väldigt bra yta, som man lätt kunde spegla sig i. Jag upptäckte dock en sak som jag totalt missat. Ena kniven hade använts för att bryta något med och var väldigt böjd.

Jag har rätat på blad förut, men det är ingen rolig sak att göra, helst inte när bladet är lite skevt också. Hur jag kunde missa detta vet jag inte, men troligen var jag så lycklig över att få dessa knivar att jag ignorerade alla varningstecken… Spola fram en timme så var dock problemet ut världen.

Ingen av knivarna hade slida, som vanligt, så jag fick sätta igång med konstruktionen på en gång. Precis som förra gången, i mitt lilla Morakniv Classic Bushcraft bygge, så valde jag att göra hälften trä och hälften skinn. På detta sätt kan jag arbeta med knivar och sandpapper och behöver inga maskiner eller övriga verktyg.

Som vanligt är jag otroligt dålig på att ta bilder på mina projekt. Jag snickrade, sydde och klippte, fuktade och sydde lite mer. Sedan var slidan nästan färdig. Den är behandlad med eld, vax och olja för att den skulle bli samma nyans som handtaget på kniven jag utsett som ”första projekt”. Den som har bra iakttagelseförmåga upptäckte nog att jag har en modifierad Morakniv Eldris för att fin-snickra med. 😁

Jag har också varit noga med att använda ett skinn som matchar handtaget. Skinnet kommer för övrigt från Kero, dom kända tillverkarna av läderskor. Ett riktigt stabilt och hållbart läder som är garvat med naturliga ämnen, så att man varken förgiftar sig själv eller andra. Tummen upp för det.

Nöjd med färgen och sättet som slidan ser nött och ”smutsig” ut, så återgick jag till ena kniven. Den polerades, slipades till skrämmande vass. Jag visste att Brusletto knivar kunde bli vassa som tusan, men denna är som ett rakblad. När jag skulle kolla skärpan så behövde jag bara lägga kniven mot pappret så gled den igenom, av sin egen vikt. Det är vasst. 👍

Sen var det bara att lägga ihop dom bägge komponenterna och det är här som magin händer. Dom passade utsökt tillsammans. Slidan är så perfekt att kniven har ungefär 5 mm kvar innan den bottnar, när lädret gör att den kilar fast ordentligt. Denna kniv kan man med andra ord sätta in i slidan försiktigt, så att man kan dra och sätta ned kniven med en hand, eller så trycker man till lite, så sitter den som gjuten, även om man skulle åka berg-och-dal-bana eller hänga upp och ned i ett träd. Utsökt passform, vilket jag samtidigt är lite stolt över, som du kanske märker. 😊

Jag blev supernöjd över denna kniv. Detta var för övrigt den kniv som var krokig och sned från början. Jag bifogar lite bilder som visar hur rak och fin den blev i slutänden. Kanske inte 100% som ny, men 99,5% , vilket är helt ok för mig och det jag använder den till. 😉

Jag hann precis bli färdig med kniven, så var det dags för middag. Givetvis blev det att grilla i grillkåtan och inviga kniven som mitt bestick till korven. Den fungerar sannerligen perfekt.

Till skillnad från mina Morakniv projekt så har jag faktiskt lagt ned mycket tid och eftertanke på denna Brusletto. Dels för att jag verkligen ville ha en sån här kniv, men med vänsterhängd slida förstås. Dels för att jag förstår värdet i kniven. Med tanke på att en ny kostar runt 1500 kr så har jag ju faktiskt fått knivar för 3000 kr, helt gratis. Det är värt att ta vara på, oavsett vad någon tycker.

Ni som följer min blogg vet att jag verkligen brinner för att fixa dessa gamla knivar. I och med det har jag också fått chansen att just få dessa knivar gratis, knivar jag hittat själv eller från vänner och bekanta, som hittat eller ändå tänkt slänga bort dom. Jag hoppas att via dessa inlägg kanske inspirera någon till att renovera sin gamla kniv istället för att slänga bort den. Det är ju så enkelt att göra en vanlig, rostig, gammal och bortglömd kniv till något speciellt och betydelsefullt.

Mitt mål med dessa knivar är inte att dom ska se ”original” ut, tvärt om så vill jag att varje kniv får ett eget utseende som gör att dom får en personlighet som är unik. En personlighet som man inte kan köpa i en affär.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

Kommentarer är avslagna

september 2023
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Digital Loppis
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.