Miraclebox 9 HD Twin PVR testad!

Nu har jag gjort mitt första test av Miraclebox 9 HD Twin PVR. När man beställer denna box så får man själv välja vilken kombination man vill ha på dom två mottagarna som boxen erbjuder. I mitt fall blev det satellit och marksänd (boxer) mottagare. Inkopplingen var busenkel och alla som någonsin kopplat in en mottagare borde inte ha några som helst bekymmer.

In med parabolens kabel, in med antennkabeln från det marksända nätet, in med strömkabel och en USB hårddisk. Samt en D-Link USB dongel för WiFi anslutning på boxen.

Sen var det bara att plugga in strömkabeln och vänta 5-10 minuter. När den första installationen var färdig så fanns det ett myller av kanaler överallt, något som visade sig vara svårare än beräknat att hantera. Men jag återkommer till detta.

Ett knapptryck på meny och 1 minut senare var Internet igång på boxen, ytterligare 1 minut senare så var hårddisken igång och jag kunde sätta igång med inspelningar. Excellent och imponerande hastighet erbjuder Miraclebox. Från stand-by till startad tar det ungefär 1½ sekund. Om du plötsligt måste springa på toaletten mitt i en spännande film så tar det bara 2-3 sekunder innan inspelningen är igång.

Om du blir sittande på toaletten i 2 timmar så behöver du inte oroa dig, inspelningen slutar när filmen slutar, så hårddisken blir inte full i onödan. Jag läste ett benchmark på nätet där en person testat att spela in 3 st program medan han satt och såg på ett fjärde program, utan några problem som helst. Detta är om något ett bevis på kraften som man hittar under huven på detta Linux monster. =)

Inne i mottagaren finns plats för en hårddisk i 2.5 tums storlek och med en maximal kapacitet på 1 Terrabyte, vilket är smidigt om man inte vill ha USB diskar. Det finns möjlighet att använda externa ESATA diskar, men inte samtidigt som en intern disk. Du måste välja ett av alternativen.

Åter till mina nackdelar då. Hur jag än försöker hantera mina kanaler i Miracleboxen så får jag inte till det. Kanalerna hamnar helt i fel ordning, trots att jag försökt med ett externt program som man kör på sin PC.

Min enda lösning var att radera alla kanaler som jag inte tittar på, för att skapa en miljö där inte tar flera minuter att hitta rätt kanal. Efter 4-5 timmar så lyckades jag nästan få till kanalerna. Men nu är det stopp på både idéer och tålamod. Nu väntar jag med tålamod på att ”The Community” ska hjälpa mig med detta bekymmer.

 

Ovanstående problem var en enkel förbockning i grundinstallationen som jag själv mixtrat till och har ingenting med funktionaliteten hos själva Miracleboxen att göra. Jag fick hjälp av Miracleforum.net inom några minuter efter jag postat där och nu fungerar allt precis som det ska. Jag har därför justerat det slutgiltiga betyget till vad den verkligen är värd.

En av dom starka fördelarna med mottagare som Miraclebox och liknande Linux lösningar är att det finns folk som kan hjälpa till när något går på tok.

Trots att Miraclebox kör Linux så kan man inte direkt säga att den är Open Source, eftersom källkoden hålls inlåst någonstans. Varför en tillverkare skulle välja att göra på detta sätt är okänt för mig, men dom har säkert sina anledningar. Dock motverkar det själva tanken med en Open Source mottagare.

En irriterande sak var att det saknades instruktioner för var och hur programkortet skulle vara för att fungera, något som tog mig ungefär 5 minuter av klurande för att ordna till. Detta borde ha funnits med i dokumentationen som följde med mottagaren.

På plussidan hittar vi:

– Snabb som få.
– Verkar vara stabil och ha bra bildkvalité.
– Enkel att hantera, smidigt menysystem (för det mesta, vissa saker kan förvirra).
– ”One button” funktioner för exempelvis inspelning och uppspelning av media.
– Bara 1 watt i standby, vilket gör att den alltid är redo att hoppa igång när du vill se på TV.

På minussidan hittar vi:

– Dålig dokumentation, instruktionsboken var ett skämt. Även den man laddar ned via nätet.
– Vissa menyalternativ är svåra att förstå och lätt att göra fel.
– Dåliga instruktioner för första installationen.

Allt som allt skulle jag ge denna mottagare 9 av 10 ITPoäng. Den skulle få en klar 10 om den inte hade gormat med kanalerna, vilket är både frustrerande och minst sagt irriterande då det saknas bra dokumentation. Jag ska fick ju ordning på allt till slut, vilket är perfekt!

Jag vill passa på att tacka alla på Miracleforum.net för hjälpen och för att dom finns där om något går fel. Samtidigt vill jag passa på att göra lite reklam för digitalboxen.se som var blixtsnabba med leverans och priset går ju inte att diskutera, den var billig och fraktfri!