Windows 8, snart här…

Jag hade inte förväntat mig att Windows 8 skulle vara så snabb ut på marknaden. Den är ju givetvis inte släppt ännu, men nu börjar det brännas i knutarna. Apple ryser vid tanken på att Microsoft faktiskt kommer att dominera marknaden för surfplattor inom kort. Hur jag kan säga det? Om du har en surfplatta hemma så förstår du vad jag menar.

Windows 8 kommer bokstavligen att rensa bort dom gamla PC maskinerna från marknaden och ersätta dessa med lätta och portabla datorer med pekskärm. Inriktningen att bygga upp operativsystemet för olika arkitekturer är helt enkelt brilliant. Om än du har en mobiltelefon, surfplatta, notebook eller stationär dator så kommer du att kunna köra Windows 8, vilket många analytiker anser blir ”One OS to rule them all”.

Jag är ingen analytiker eller siare, men så länge Microsoft spelar sina kort rätt så har dom ingenting att frukta från övriga spelare på marknaden. Deras arbete i det tysta kan visa sig vara nyckeln till framgång och jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att dom redan lyckats få igång detta omtalade operativsystem.

Redan idag kan du som känner för att experimentera ladda ned Windows 8 för både 32 och 64 bitars arkitektur, helt utan kostnad och direkt från Microsoft, genom att följa den här länken. Observera att du inte bör köra denna ”Developer Preview” på din huvuddator, installera den på en dator som du inte behöver för ditt dagliga arbete för säkerhets skull.

Jag är väldigt sugen på att prova detta nya operativsystem och funderar till helgen att installera det på en av mina Linux maskiner. Om jag gillar det jag ser så finns det en risk att man byter operativsystem från Linux/Android till Windows igen, när den slutliga produkten kommer.

Något jag längtar efter är att få testa nya Android 4.0 och göra en direkt jämförelse. Produktionsmässigt så ligger dock Microsoft på topp eftersom dom kan erbjuda många verktyg och program som används inom dator branchen. Om Windows 8 erbjuder samma möjligheter som Windows 7, fast på en surfplatta, så är jag helt såld på den idén.

Den planerade releasen för den fullständiga Windows 8 kommer inte att ske före 2012, men det är ju inte så många månader kvar av 2011, så man kan säga att det är rätt så snart ändå.

Ha en bra dag.