Min nya hobby involverar laser!

Du läste rätt, laser… Jag har nämligen börjat gravera text, mönster och grafik med hjälp av laser. Det är jätteroligt och jag har lärt mig så mycket dom senaste dagarna. Jag har till och med beställt en större, bättre och kraftigare laser för att kunna vidareutveckla min hobby ytterligare.

I dagsläget har den laser jag använder inte möjlighet att gravera in saker på stål, glas eller keramik, men det kommer den nya maskinen att göra. Trots detta så har jag provat många olika material och tekniker med den laser jag har nu.

Förutom att gravera saker, som jag för närvarande gör, så kommer den nya maskinen även att skära olika material. Detta gör att jag exempelvis kan designa en slida till en kniv på datorn och sedan skära ut delarna med lasern. Även att ”förborra” hål där trådar ska vara i slidan är möjligt, vilket öppnar en helt ny värld av möjligheter för mig.

Skålen ovan är tillverkad av Bengt Pahlberg, en riktigt duktig mång-konstnär, och var en gåva när vi träffades under Jokkmokks Vintermarknad. Sedan dess har den fått en hedersplats i vårt hem. Efter mycket experimenterande med hastighet och effekt så kände jag mig tillräckligt säker för att gravera botten på denna skål och mönstret fick bli en isländsk rungalder kallad Vegvísir. Vegvísir är en uppsättning av symboler uppbyggda av runor och enligt sägner så hjälper den bäraren av symbolen att alltid hitta hem igen.

Enligt min ringa mening så fick skålen ett helt nytt utseende med Vegvísir i botten och gav mig blodad tand för mer. När jag får min riktiga laser så kommer jag att försöka bränna mönster i knivblad och mycket mer, men tills vidare så får jag fortsätta att försöka lära mig alla variabler och trick som går med denna.

Ovan så försökte jag mig på Slims.se logga, i papper med klister på baksidan. Allt blev bra tills jag försökte ta lös skyddspappret på baksidan och jag insåg att lasern hade skurit ut allt på framsidan istället för att bara gravera. Så kan det gå när man har lite för hög effekt. ?

Jag har alltid funderat över att skaffa mig en 3D skrivare tidigare, men då jag sett mardrömmen som många genomlidit när dom försökt lära sig komplicerade 3D former så bestämde jag mig för att hålla mig till 2D istället. Det blir nog lugnast, samtidigt som en laser går att kombinera med mitt intresse för läder-arbete.

Vem vet. När jag börjat mästra denna hobby så kanske jag kan erbjuda gravering och mönstring av knivblad och mycket annat direkt via hemsidan? Vi får väl se hur det går.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Min nya hobby involverar laser!”

  1. WOW!!
    Jag är mycket hedrad (trots att det inte gick som du hade tänkt dig)!!