Maxpedition Mongo S-Type Versipack

Dags för större EDC än någonsin, vilket är spännande. Det har nämligen visat sig att det är bättre att ha en stor och rymlig väska som är fylld till 40%, än en liten en som är fylld till 99%. I mitt fall kom detta som en uppenbarelse när jag insåg att jag bar nästan mer i fickorna på jackan och byxorna än i väskan, just på grund av att jag inte ville mosa in allt i väskan.

Min Helikon Tex EDC Side Bag får alltså ge efter för den smått enorma sling-väskan från Maxpedition, kallad Mongo. Precis som alltid med Maxpedition väskorna så får man lite mer än man betalar för, samtidigt som man betalar mer för en väska än man trodde att man någonsin skulle göra. Jag har dock sett Maxpedition väskor som är över 12 år gamla och ser ut som dom vore nya, vilket är ett väldigt bra betyg.

Problemet för mig och slingväskor är att jag bär min väska på vänster sida (vänsterhänt) och det är inte många tillverkare som faktiskt tillgodoser detta med sina produkter. Maxpedition har faktiskt en hel del väskor som är anpassade för ”oss” och kallar dessa ”S-Type”. Om du ser en väska från Maxpedition med ”S-Type” i namnet så vet du alltså att den är anpassad för vänster sida.

Varför är detta viktigt? På min Helikon Tex väska så spelade det inte så mycket roll, då den är tillverkad i princip identiskt från väster och höger sida. Skillnaden är egentligen bara att knäppet man kan öppna slingan med sitter bakom ryggen om man bär den på vänster sida. På Maxpeditions väskor så formas remmarna för att man ska kunna bära den bekvämt på sidan om kroppen, vilket gör att man måste ha en S-version om man ska bära den på vänster sida, annars hänger den konstigt.

Men, vad är då speciellt med Mongo, jämfört med mina andra väskor? Låt oss titta lite närmare.

Material & Specifikationer
Maxpedition Mongo Versipack har 7 (interna och externa) fickor och 5 st elastiska band för att organisera saker. Den har även en sidoficka för en 1 liters vattenflaska (Nalgene typ). Den totala volymen är 11.7 liter och den väger 910 gram tom. Huvudfickan, den största, är 30 cm lång, 10 cm bred och 24 cm hög.

Den är tillverkad i 1000 Denier ballistisk nylon som är trippelt polyuretan behandlad för att bli extremt slitstark. Materialet är också Teflon-behandlat för att bli smuts och vattenavstötande. Som i princip alla Maxpedition väskor så har även Mongo YKK dragkedjor och UTX-Duraflex spännen.

Tråden som använts för att sy ihop väskan är komposit/nylontråd och sömmarna är tejpade för vattenbeständighet. Det är dessutom dubbla sömmar på extra utsatta områden, för att förbättra slitstyrkan.

Precis som alla av Maxpeditions övriga väskor så finns Mongo i flera olika färger.

Det som gör Mongo speciellt bra för mig
Istället för att sätta in en massa organisatoriska fickor och ställen för småprylar så har Maxpedition Mongo stora öppna ytor. Nästan alla fickor är klädda med kardborre, för att man själv ska kunna köpa dom paneler och lösningar man behöver. Dessutom är dom stängda med dragkedjor istället för kardborre, vilket var min största irritation med min Maxpedition Neat Freak.

Tanken är att jag ska börja organisera allt i mindre väskor, eftersom jag upptäckt att det är det smartaste och enklaste, för mig. Genom att ha allt uppdelat i mindre väskor så kan jag sätta i och plocka ur saker för att anpassa efter vad jag ska göra. Mitt jobb är cirka 70% på kontor och 30% ute i fält, men när sommaren kommer och snön försvinner så vänder siffrorna på sig och jag kommer huvudsakligen vara ute i fält.

Jag kommer att arbeta långa perioder ”ute i fält” och behöver troligen bära med mig regn-/extra kläder och mycket annat som tar plats men inte väger så mycket. Genom att använda alla fickor utom huvudutrymmet så kan jag snabbt kasta med mig dessa saker utan att det påverkar det övriga kittet.

I dagsläget så har jag som sagt en väska som är 99% full, vilket gör att det inte är möjligt att lägga till något. Det är knappt så att jag får med mig en Shemagh utan att knyta den på utsidan av den väska jag har nu, vilket är allt annat än idealiskt. Med Mongo så finns det plats och möjligheter som aldrig förr.

Baksidan av Mongo är dessutom väldigt bra vadderad, för att den ska vara så bekväm som möjligt att bära med mycket vikt och längre perioder. Den har även en midje-rem som effektivt tar bort en stor del av belastningen från axlarna, samt gör att den inte slänger omkring om man går i ojämn terräng eller cyklar.

Det var inte mitt första val
Tanken var att jag skulle beställa en Maxpedition Wolfspur, som är en lite mer ”civil version” av slingväska. Dock fanns den inte i S-Type, vilket gör att jag inte tordes ta chansen att den skulle ligga bra mot kroppen på vänster sida. Jag har alltid haft problem att handla Maxpedition prylar, eftersom det finns så många versioner och modeller att man blir alldeles förvirrad.

När man hittar en modell man tycker ser bra ut och passar ens användning så kan man med fördel kolla på YouTube vad alla säger om den väskan, eftersom det i princip alltid finns mängder med tester och videos där. Maxpedition är ett otroligt populärt märke, så det är kanske inte så konstigt. ?

Käftsmällen man får ta
Många tycker säkert att Mongo verkar vara den perfekta väskan, men det finns en nackdel som gör att många ryggar tillbaka. Jag pratar förstås (som alltid med Maxpedition) om priset man får betala. I runda slängar så pratar vi mellan 2200-2500 kr, eller mer om du har otur. Samtidigt ska du ha tur om du lyckas hitta en till salu. Om du har bestämt dig för en Mongo så kommer du troligen att betala det pris som efterfrågas, eftersom det inte finns något annat alternativ. Men det svider till en början.

Detta gäller förstås inte bara Mongo, utan väldigt många av dom populära modellerna som Maxpedition har. Det blir allt svårare att hitta någon som har dessa i lager. Mitt tips till dom som är på jakt efter Maxpedition väskor och tillbehör är att titta in på Slims.se och Equipt.se, som ofta har mycket från Maxpedition i lager.

Som vanligt när jag ”investerar” i prylar så köper jag bara saker som jag anser är värda pengarna. Jag köper med andra ord inte en Pry-bar, i Titan, i regnbågens färger för 2000 kr, när jag kan köpa en för 200 kr istället. Verktyg är till för att slitas. Om man köper en sak som är för dyr för att användas, eller för snygg för att skadas, då är det ingenting jag rekommenderar.

Maxpedition väskorna är otroligt överbyggda och hållbara, vilket gör att jag inte tvekar att lägga ut pengarna som krävs. Dom har förtjänat mitt förtroende i alla år som jag använt deras produkter och jag är faktiskt helt övertygad om att Mongo kommer att hålla i många år framöver utan problem. Maxpedition är också ett företag som utan att tveka står bakom sina produkter. Alla sorters problem löser sig efter ett mail, vilket bidrar till prisvärdheten i deras produkter.

Test och omdöme kommer
Jag har precis börjat testa denna väska och har faktiskt inte ens hunnit sätta ihop ett kit som är anpassat efter mina behov. Detta gör att jag kommer att avvakta ett tag innan jag presenterar något slutgiltigt test eller omdöme rörande Maxpedition Mongo. Men det kommer…

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Maxpedition Mongo S-Type Versipack”