En närmare titt: Knipex Cobra XS

Du har säkert hört talas om den, eller i alla fall märket bakom Cobra XS. Knipex är en av världens mest kända tillverkare av tänger och handverktyg, i alla fall i min värld. Redan 1882 så började Carl Gustav Putsch en liten smedja för tänger, i sällskap av två lärlingar. Smedjan var lokaliserad i källaren i hans hus och dom tillverkade tänger för snickare och hovslagare.

När Carl Gustav dog, 1922, så tog hans son Carl Putsch över företaget och redan 1927 så tillverkades det mer än 7000 tänger i veckan. Hantverksföretaget hade växt sig till en liten fabrik. Inte före 1942 så registrerades dock företagsnamnet ”Knipex”.

1954 tar barnbarnet Karl Putsch över företagsledningen. En passionerad ingenjör som moderniserade och utökade produktsortimentet.

1973 så uppfinner man ”Alligator”, som är ett genombrott för gripande tänger. En ny typ av tång som inte ens krävde att man pressade samman handtagen för att den skulle greppa. Tången hade en självlåsande effekt. Detta är förstås grunden till vad som 1984 skulle komma ut på marknaden under namnet Cobra.

Inte före 2020 så skulle dock Cobra XS göra sin debut på marknaden. En extremt liten, men fullt fungerande polygriptång. Precis som namnet antyder så är Cobra XS extra liten. Vi pratar om en tång på endast 100mm och faktiskt den minsta Cobra tången som Knipex tillverkat hittills.

Förutom att den är otroligt kompakt, lätt och smidig, så är den dessutom tålig och extremt användbar i alla möjliga vardags-situationer. Den går från att vara så exakt att man kan ta ut stickor ur fingret med den, till att greppa storlekar upp till 28 mm. Den har även ett mycket smalt huvud för att man ska komma åt i dom där riktigt trånga utrymmen som andra tänger inte ens kommer i närheten av.

Tänderna på tången är specialhärdade till 60 HRC och storleken går att justera i 11 olika positioner. Den är dessutom justerbar med en hand, vilket gör att den fungerar perfekt när man har andra handen upptagen och inte kan släppa greppet.

Höjden på verktyget är enbart 30mm när den är hopfälld, vilket gör att den inte tar någon stor plats i varken en ficka eller EDC väska. Vikten på tången är dessutom endast 62 gram, vilket gör att man får otroligt mycket verktyg för vikten man bär med sig.

Prismässigt så är Cobra XS inte någon höjdare. Verktyg kostar pengar och bra verktyg kostar ännu mer, så är det bara.

För en Cobra XS så blir det att lägga ut ungefär 250 kr, vilket jag personligen tycker är rena rama reapriset. Jag har dock hört många som muttrar över hur dyr Knipex tänger är, men jag tror aldrig någon klagat på deras kvalité… Värt att tänka på, eller hur?

Jag har precis börjat testa denna tång i mitt EDC kit, så jag kommer att återkomma med en slutgiltig bedömning när jag fått lite mer erfarenhet av den. Just nu så känns den dock som det perfekta EDC verktyget, när man tittar på tänger. Aldrig tidigare har man haft en sådan ”multitång” i ett sådant kompakt format.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.