MacBook Air M1 – Låt mig förklara

Det tog inte länge innan ”Mac-Pack”, som jag kärleksfullt kallar dom som verkligen gillar Apple Mac, började höra av sig angående mitt uttalande igår och dessutom min lista på buggar. Främst är det personer som konstaterar det jag skrev tidigare, att mina problem troligen beror på Big Sur mer än något annat. Men låt mig ändå förklara…

Apple MacBook Air M1 2020 är den snabbaste dator jag ägt
Jepp, du läste rätt. Utan tvekan har denna minimala och extremt tunna bärbara dator en av världens snabbaste innandöme. Den är helt ljudlös och erbjuder en batteritid som är oöverträffad, oavsett vilken dator du tittar på. Det Apple lyckades göra var att ändra spelreglerna för hur en dator ska fungera, vilket är jag oerhört tacksam för.

Det är så skönt att sitta och skriva på morgonen och kvällen utan att störas av fläktar eller surr från hårddiskar. Det enda som hörs är det milda klapprandet från min Magic Keyboard, vilket nästan ger mig ASMR rysningar. Fantastiskt väl designad, snygg och tidlös. Vad mer kan man kräva av en ultra-portabel dator?

Apple tog ett väldigt stort steg
Att byta arkitektur och samtidigt presentera en av dom största uppdateringarna till operativsystemet var ett väldigt stort kliv. Kanske lite för stort. Men Apple kände nog att det var tid att ändra spelreglerna, till många konkurrenters förfäran. Företag som Intel borde bli väldigt medvetna om hur långt fram Apple egentligen är just nu. Dessutom bör dom vara väldigt oroliga inför framtidens M-serie från Apple, som garanterat kommer att göra dom redan extremt snabba datorerna ännu extremare.

Problemet med att just ta dessa stora steg är att buggar kommer att dyka upp. I mitt fall så har jag råkat ut för så många buggar att det inte längre var roligt. I princip allt jag gör som kräver stabilitet och pålitlighet har visat sig vara rena rama riskmomenten. Till och med Garageband, som jag använder för musik, kraschar med jämna mellanrum. Detta är en Apple produkt, för er som inte visste det. Detta är, i brist på annan beskrivning, demoraliserande. En känsla som jag inte vill associera med Apple produkter.

Det är inte så farligt om man tänker efter lite…
När jag tar ett steg tillbaka och ser på hur det brukar vara på Windows-sidan av saker så är buggarna i macOS inte så farliga ändå. Att studioprogram kraschar är mer eller mindre vardagsmat på Windows, så jag borde inte bli tokig på dom buggar jag upplever på min MacBook.

Men samtidigt så har jag använt Windows i många många år och är van vid att det krånglar här och där hela tiden. Med en Apple produkt så förväntade jag mig en känsla av orubblig stabilitet och prestanda. Detta är också orsaken till att det svider extra hårt när saker och ting buggar ur. Mina förväntningar var helt enkelt betydligt högre än någonsin förr.

Vad är planen för framtiden?
Jag har tänkt behålla min MacBook Air. Det finns inte något bättre att köpa ändå. Min planerade nödlösning var att köpa en 12,9 tums iPad Pro med tangentbord, men då jag vet att nästa generation iPad troligen kommer att ha M1 (eller M2) SoC så lägger jag den idén på is.

Den mest logiska och egentligen enda farbara vägen just nu är att rida ut vågen och vänta på att Apple hinner ikapp sin teknik. Nästa uppdatering som kommer löser nog dom flesta problem, så är det med Apple. Man behöver ju inte känna hopplöshet och tro att det inte kommer en lösning, för det gör det.

Mitt uttalande kvarstår dock
Jag skrev tidigare ”jag rekommenderar inte någon att köpa den här datorn innan Apple fått ordning på mjukvarorna” och det uttalandet står fortfarande kvar, under vissa förhållanden. Om din nuvarande Mac plötsligt gick sönder och du funderar på att köpa en ny, så bör du ju givetvis köpa en M1 version, det är ju logiskt tänkande.

Om du redan har en fullt fungerande dator men vill uppdatera till M1, vänta ett tag med det. Risken är att Apple kommer att sänka priset lite för att ta över mer av marknaden innan dom presenterar nästa steg, men det ska man nog inte var allt för hoppfull över. Hur som helst ska man nog inte stressa om det inte finns någon rimlig orsak att göra så.

Sist av allt vill jag bara säga att jag uppskattar all feedback som jag fått från mina läsare. Det känns trevligt att så många Apple-fans läser min blogg också, det trodde jag faktiskt inte.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.