MacBook Air 2020 M1 – Buggar (uppdaterad)

Så. Alla som känner mig vet att jag inte kan motstå att lista buggar närhelst jag får chansen. Denna gång blev det snabbt några punkter på min nya MacBook Air som jag måste dela med mig av. Jag är säker på att Apple kommer att fixa dessa buggar snart, så det gäller att vara snabb. =)

Menyraden slutar att fungera
Denna bugg har jag råkat på ett fåtal gånger och sker oftast när jag spelat något på Apple Arcade. När jag stängt spelet så går det inte längre att klicka på menyraden (se bild nedan). Lösningen är att stänga/öppna locket på datorn, så brukar det börja fungera igen. Lite trist är det när man inte lärt sig genvägarna för att slå av datorn utan denna meny…

Bluetooth tangentbord och mus
Ibland när jag sitter framför datorn och skriver, redigerar eller bara allmänt surfar så får jag plötsligt ett meddelande. ”Mus bortkopplad”, eller ”Tangentbord bortkopplad”. Efter ett tag så säger den ”ansluten” igen, men ingenting fungerar ändå. Lösningen verkar vara att vänta på att den ska ansluta på riktigt, eller slå av och på mus/tangentbord. Problemet kommer oavsett vad jag gör på datorn och har ingenting med passivitet att göra. Medan jag arbetar med musen så kan den plötsligt sluta svara, samma med tangentbordet. Bägge är ”Apple Magic”, så det borde fungera utan problem, tycker man.

Safari slutar fungera och kräver omstart
När jag suttit och skrivit länge på hemsidan så kan helt plötsligt Safari sluta att ladda eller uppdatera sidorna. Detta gör att jag inte längre kan spara ändringar eller uppdateringar på hemsidan. Den verkar fungera bra igen efter att jag startat om webbläsaren. Oftast sker detta snabbare då jag hanterat stora bilder på hemsidan, vilket får mig att tro att någon buffer fylls och gör att webbläsaren låser sig. Lösningen är som sagt att starta om webbläsaren, extra trist är det när man inte lyckats spara utkastet så att man kan fortsätta från där man var. Irriterande och trist bugg.

Ljudet i Apple Music låter knastrigt och distat
Ibland när Apple Music fått stå på och spela musik mot mina Sonos högtalare en längre tid så kan sång och instrument börja låta dåligt. Diskanten låter knastrigt och distat, vilket är irriterande och jobbigt. Lösningen är att starta om Apple Music och ansluta Sonos högtalarna på nytt. Jag har varit med om denna bugg många gånger nu, vilket får mig att tro att den blir fixad snart. Jag är knappast ensam om att ha upplevt detta. =)

[Uppdatering 30/11]

Steam spel
Om du, likt jag, trodde att det skulle gå att spela på nya MacBook Air, så hade vi alla fel. Ständiga krascher i spel och extrema buggar gör att i princip allt på Steam är ospelbart. Men även Apple Arcade är en veritabel mardröm att spela spel på. ”Glitchar”, där grafiken flimrar och fyrkanter poppar upp lite var som helst sker hela tiden. Dock har jag märkt av detta mest i menyer och innan själva spelet är igång.

Efter att ett spel har kraschat så blir hela datorn instabil och kräver strax en omstart, eftersom det inte går att öppna exempelvis mail. Spel som kraschar fastnar i minnet på datorn och vägrar att låta datorn startas om, så det blir lite moment 22.

Film i VLC ser hackiga och kantiga ut, trots hög upplösning. Jag får en känsla att den bara visar film i 480p för att snabba upp systemet, men det är bara jag.

Det var alla buggar jag hade för närvarande. Det kommer säkert fler inom kort, så fort jag fått uppleva dom mer än en gång i alla fall.