Jaktkit Knv2 Tiger

Efter några dagars testande i en mycket tuffare miljö än jag normalt testar mina knivar i så är det dags att presentera det praktiska testet. Jag har som vanligt testat att klyva ved, bereda mat och tälja, vilket gör att jag kan konstatera att det inte är en dålig kniv alls. Denna gång är jag dock inte förvånad, eftersom jag tidigare testat flera Knv knivar.

Förpackning och första intrycket
Det första som slog mig när jag packade upp Knv2 Tiger var givetvis designen. Bladet har ett ganska unikt tiger-randigt mönster i en färg som är en sand-brun-gul nyans som jag har svårt att beskriva.

Paracorden i handtaget var redan monterad vid köpet, vilket gav ett trevligt intryck. Att paracorden dessutom är så pass lång gör att man själv kan välja om man vill ha den runt armleden eller bara ”lillfingerlängd”. Personligen klippte jag ned den till ”lillfingerlängd” eftersom jag annars fastnar i kvistar och annat i skogen. Det enda jag egentligen använder loopen till är för att hugga på ett mer effektivt och säkert sätt.

Slidan
Slidan till Knv2 Tiger är likadan som den till dom övriga i Knv 2 serien och som alltid är den fantastiskt bra och genomtänkt. Den går att skifta mellan höger och vänster sida, men även att anpassa till MOLLE och andra standarder utan större problem. Om du trär in paracord eller kardborreband i öglorna så kan du i princip fästa den var som helst och hur som helst. Dessutom är den tillverkad av ordentligt tjock Kydex, istället för den tunna varianten.

Jaktkit har även tänkt på att göra en trängre passage längst fram på slidan, i form av en ”buckla” på varje sida, om du tittar på bilden ovan så ser du den. Detta gör att spetsen centreras och hindrar kniven från att rassla omkring om man rör på sig kraftigt. Jag kan bara gissa, men detta är nog väldigt uppskattat av jägare, som denna kniv faktiskt är designad för.

”Bältesöglan” är tillverkad av nylon och kan med enkelhet öppnas och anpassas då den hålls ihop med kardborre. På detta sätt kan man även bestämma hur högt på bältet som kniven ska ”rida”, vilket kan underlätta att komma åt kniven för personer som är vana att ha sin kniv högre eller lägre än normalt. Det jag gillar bäst med denna typ av bältesloop är att man enkelt kan ta av kniven från bältet utan att behöva gorma, exempelvis när man ska in på en butik på vägen hem från skogen.

Själva kniven
Jag ska inte påstå att jag är någon expert på Knv2 Tiger, då jag haft en begränsad tid att umgås med den. Testet har varit det tuffaste jag gjort någonsin, med moment som att klyva klabbar i -17 grader, vilket kan skada den allra tuffaste kniven. Beläggningen på bladet har fått några mindre skador, men det är rent mekanisk nötning då jag utsatt den för mina tester. Den uppvisar dock inget tecken på att vilja släppa från bladet, vilket är ett väldigt bra betyg.

Totalt sett har jag kluvit nästan 130 kg frusna björk-klabbar totalt, och som ni ser på bilderna så är slitningen helt acceptabel för denna typ av misshandel. Det ni bör veta vid det här laget är att jag verkligen går in för att testa mina knivar under extrema förhållanden, så att jag och mina läsare, kan vara säkra på att få en kniv som faktiskt kan prestera när det behövs.

När jag testade Knv2 i militärt utförande så hade jag inga förhoppningar att den svarta beläggningen skulle stanna kvar på bladet, eftersom det är extremt svårt att få något att fästa på en slät yta överhuvudtaget. Ingen annan kniv med en liknande beläggning som jag har är utan nötningar här och där, så jag anser viss nötning helt normalt.

Dock vill jag påstå att Knv2 i militärt utförande har en lite bättre beläggning, då det rör sig om en ren kemisk process, medan Tiger har flera lager i olika färger, vilket säkerligen kan försvaga beläggningen. Men jag låter det vara osagt om det verkligen är så, jag måste nog testa lite mer för att komma till en rättvis slutsats.

Smidig och kontrollerbar
Det mellanlånga (110 mm) och ”stubbiga” bladet på Knv2 Tiger gör att man får en bra kontroll för fina arbeten, samtidigt som man inte behöver vara orolig om man ska klyva ved för att göra upp eld. Jag trodde initiellt att det långa avståndet mellan fingerskyddet och där eggen börjar skulle bli ett problem, men i ärlighetens namn så ligger kniven så bra i handen att jag inte känt behov av att flytta fram greppet alls.

Handtaget
Handtaget på Knv2 Tiger är, precis som dom andra Knv modellerna, tillverkat av TPEE och känns lite som hårt gummi. Jag tycker att just Tiger har ett lite mjukare handtag vilket jag föredrar, men samtidigt är det svårt att säga att det är dåligt på något sätt. Greppet är säkert och jag har inte känt av några ”hot-spots” ännu, vilket gör att jag troligen inte kommer att få blåsor av att tälja ett längre tag. Jag har lite begränsade möjligheter att sitta ute och snickra på en vandringsstav då vintern redan är här och det är väldigt kallt ute. Jag kan dock använda mina tidigare erfarenheter av Knv2 modellen och säga att handtaget är väldigt trevlig.

Slutord och betyg
Som alltid med mina tester så var målet att helt objektivt testa Jaktkit Knv2 Tiger, vilket jag också har gjort. I och med att Knv2 Tiger i grund och botten är en ”pimpad” Knv2 så är det inte mycket i den praktiska testningen som skiljer sig. Beläggningen gör att den visuellt skiljer sig mot föregångare, men materialval, skärpa och hantering känns i det närmaste identiskt, vilket inte är en negativ sak alls.

Jag brukar alltid säga att man inte ska försöka reparera något som inte är trasigt, vilket är fallet med Knv2 serien. Det är en högst kompetent kniv med ett fascinerande stål som ”trots att det är Kinesiskt” ligger i absoluta framkanten för utvecklingen. Jag, som är van vid super-stål i betydligt dyrare knivar, är genuint imponerad över egenskaperna som Knv2 serien har.

Knv2 Tiger känns tung i handen, är lagom lång för dom flesta uppgifter och dessutom känns den genomtänkt på alla områden. Det som gör mig mest positiv är dock slidan, som sitter riktigt bra på bältet, passar kniven exakt och fungerar precis som den ska göra. Om man är försiktig så kan man dra ut kniven helt ljudlöst, vilket säkert uppskattas av jägare. Möjligheten att kunna fästa slidan på ryggsäcken i princip hur som helst och dessutom kunna anpassa den för höger eller vänster hand är helt fantastiskt smidigt. För mig som ofta bär två knivar ute i skogen så är det skönt att kunna ha bägge ”normalt vända” oavsett vilken sida av kroppen dom för närvarande bärs på.

Det känns snabbt att Knv2 Tiger, trots sitt utseende, inte är en lyxig fullblodskniv, i stil med Fällkniven A1. Men frågan är om den verkligen behöver vara det? Knv2 utvecklades för jägare av en jägare där kunden efterfrågar en viss funktionalitet, vilket jag tror Knv2 Tiger levererar. Min personliga åsikt är att Knv2 Tiger inte behöver slåss mot Fällkniven för att hitta en plats i mångas hjärtan, eftersom den riktar sig mot en annan typ av användare.

Allt som allt vill jag ge Jaktkit Knv2 Tiger ett väldigt högt, men väl förtjänat, betyg. Jag hittar ingenting som tyder på att det är problem med kvalité eller tillverkningsprocesser. Stålet (99Cr18Mov) tål riktigt hård användning utan att bli nämnvärt slö. Även efter alla tester som jag utsatt kniven för så finns det inga behov att slipa den.