iPhone 12 Pro Max

Först ut i mitt standardiserade test för 2020 är iPhone 12 Pro Max, Apples senaste flaggskepp och den största telefonen dom någonsin tillverkat. Den kommer att bedömd i 7 olika kategorier och jämförs med övriga telefoner jag testat.

Låt oss börja.

 1. Skärm
  Skärmen på iPhone 12 Pro Max tillverkas av Samsung, vilket alltid har varit ett tecken på absolut bästa kvalité. I år är dock Pro Max och Pro dom enda som fått skärmar från just Samsung, dom övriga modellerna har skärmar från LG. Det finns inte så mycket annat att säga än att den är ljusstark, färgkalibrerad och en av världens bästa mobilskärmar.
 2. Design
  I år valde Apple att åter använda sig av den kantiga designen från serie 4 iPhone. Detta har visat sig vara uppskattat av dom flesta användarna, även mig själv inräknad. Det är lättare att få grepp om telefonen, samt att den extremt platta skärmen gör att man slipper ovälkomna speglingar. Nu när Apple valt en ”retro-design” så kan vi nog vara säkra på att det dyker upp många Android telefoner med liknande utseende inom kort.
 3. Kamera
  Kamerorna på iPhone har den senaste tiden varit bland dom bästa i världen. I och med iPhone 12 Pro Max så har sensorn blivit större, zoomen har utökats från 2x till 2.5x och ljuskänsligheten har ökat. Kortfattat kan man säga att 12 Pro Max har den bästa kameran och den senaste tekniken som Apple lyckats få fram, vilket inkluderar den omtalade LiDAR sensorn.
 4. Batteritid
  Även när man talar om batteritid så är iPhone 12 Pro Max den bästa av den senaste generationen av iPhones. Dock har den fått mindre batteri än föregångaren, vilket först skapade lite kontrovers. I efterhand har det visat sig att den har minst lika bra batteritid som tidigare, vilket är väldigt trevligt.
 5. Prestanda
  Apples A14 processor tillhör världens snabbaste SoC (System on Chip) och utan tvekan är prestandan på absolut toppnivå. Apple har i många år lett prestandatoppen bland mobiltillverkare, men på senare tid så verkar dom ha börjat ta större och större steg. Detta har gjort att övriga marknaden får svårt att hänga med, utan att kompromissa på diverse sätt, vilket är intressant.
 6. Kommunikation
  iPhone 12-serien har, till skillnad från tidigare modeller, modem från Qualcomm. Detta gör att trots att strömförbrukningen generellt ökat på den fronten så har Apples övriga optimeringar gjort att 12-serien ändå tar mindre ström än föregångarna med Intel modem. Dock har hastigheten ökat med minst det dubbla, vilket är imponerande. Även mottagningsförmågan har blivit bättre i och med bytet av modem.
 7. Prisvärdhet
  När man tittar på prislappen på en iPhone 12 Pro Max så kanske man ryggar tillbaka lite. Det är väldigt mycket pengar att lägga ut på en telefon. Men, om man ser till kostnaden för hur länge man kan behålla den, och få uppdateringar till den, så blir det inte en så hög kostnad i slutänden. Jämfört med en Android telefon som bara garanteras uppdateringar i två år, så har Apple historiskt erbjudit uppdateringar i 6 år eller längre. Detta gagnar för en god andrahandsmarknad och även tillgång till service och reservdelar om så behövs.
 8. Sammanfattning
  Sammanfattningsvis kan man säga att nya iPhone 12 Pro Max är en värdig uppdatering för alla som har en äldre iPhone. Om man sitter med en iPhone 11 Pro Max i dagsläget så är behovet dock inte så aktuellt, då skillnaderna inte motiverar priset. Men med tanke på att man kan få upp emot 7000 kr för sin ”gamla” iPhone 11 Pro Max (256 GB) så är mellanskillnaden inte så stor om man verkligen vill ta klivet. Jag kunde inte motstå att byta, men då är jag ju lite speciell också.