AirPods Max

Efter påtryckningar från några läsare så böjer jag mig för deras önskemål och skriver detta inlägg. Jag vet att det kommer att bli kontroverser, därför försökte jag undvika just denna produkt. Kanske kan vi komma överens ändå.

Varför?
Apple har själva inte varit aktiva på just denna marknad, alltså ”high-end-over-ear-hörlurar”. Dom har valt att använda deras varumärke Beats By Dre” för just denna genre av hörlurar. Orsaken till detta har troligen varit att den marknaden inte riktigt varit lika populär. Om vi ska vara ärliga så är det nog inte majoriteten av dom som lyssnar på musik som skulle kunna tänka sig att gå omkring med dessa hörlurar istället för dom vanliga AirPods Pro.

Till vem?
AirPods Max är tillverkad med för den professionella musikern, ljudteknikern eller till någon annan som kräver absolut högsta kvalité för att utföra sitt jobb. Jag är helt övertygad att dessa hörlurar kommer att revolutionera deras sätt att arbeta på, men jag vet inte hur.

Jag tvekar att Apple hade den icke-professionella i åtanke när dom tillverkade dessa hörlurar, vilket gör att dom knappast är framtagna för dom som gillar ljudböcker och ibland lyssnar på lite musik. Det är inte Apples målgrupp överhuvudtaget.

Vi pratar ”high-end” även på målgruppen.

Elefanten i rummet
Nu är jag då framme vid punkten som alla diskuterat om. Priset. Många är upprörda över vad dom kostar och att det går att köpa andra hörlurar billigare. Givetvis stämmer det bra, då AirPods Max faktiskt kostar den smått fantastiska summan 6695 kr i Sverige. Men jag har ett talesätt som oftast verkar stämma. ”Det är ett för högt pris, men det är prisvärt”.

Det många, inklusive jag, har problem med är att det är svårt att motivera ett inköp på hörlurar för 7200 kr, om man vill ha Apple Care+ till dom, vilket man troligen vill. Vad man måste tänka är att inte alla Apples produkter är för alla personer. Är du proffs? Jobbar du med ljud? Tjänar du tillbaka pengarna på att köpa dessa?

Om du är en person med en Mac Pro för runt 100.000 kr och äger allt Apple har producerat den närmsta tiden, då är du nog tvungen att köpa dessa hörlurar också. Det är det vettigaste du kan göra. Men om du äger en äldre iPhone och kanske tvekat att köpa vanliga AirPods tidigare, skippa dessa. Visst kommer det att vara en upplevelse utöver det vanliga, men samtidigt kan du lägga till några tusenlappar och köpa en MacBook Air M1 istället, den kommer du nog att få mer användning av.

Ingen diss
Nu sitter dom som inte gillar Apple och nickar instämmande. ”Fy fan vad sjukt pris”. Sanningen är att jag inte är arg eller ledsen över priset på AirPods Max. Kanske för att det inte är min genre av prylar, men samtidigt har jag accepterat att Apples saker kostar ”fördjävlamycket”, det har dom alltid gjort. Saken är den att dom väldigt sällan INTE är värd priset.

Dom ”vanliga” AirPods Pro kostar 3200 kr från Apple, det var också ett väldigt högt pris, men jag kan tycka att dom är värda det med tanke på hur mycket teknik som Apple lyckats få in i dom. Det är smått fantastiskt.

Apple tillverkar branchens absolut mest ”high-end” produkter, oavsett om man tittar på datorer, mobiltelefoner eller, som i detta fall, hörlurar. Jag har givetvis inte hunnit testa Max modellen ännu, men jag är helt övertygad om att dom kommer att ändra spelplanen för hur ”high-end” hörlurar ska fungera och låta, annars hade dom inte satt den prislappen.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.