Real Steel Cutjack Mini – Återbesök

Det är några som hört av sig rörande Real Steel Cutjack Mini och vad som egentligen hände med denna kniv. Låt mig börja från början så att alla hänger med.

Den 6/7 2019 köpte jag en Real Steel Cutjack Mini i D2 stål. Målet var att den skulle bli en lätt EDC inför sommarens äventyr. Det slutade dock. med att min upplevelse inte direkt blev som många andras. Stålet i sig är bra, D2 fungerar fint för en EDC och vikten var det inget fel på heller. Men jag hittade en massa saker som fort gjorde att kniven förlorade sin lyster och blir förpassad till en låda. 

Redan första dagen så upptäckte jag att kniven lät väldigt mycket vid öppning och stängning. Ett metalliskt skrapande som påminde om ”grus i maskineriet”. Efter att jag plockat isär kniven så fanns där en hel massa dynga och metalliska kvarlevor från produktion. En detalj man tycker att dom borde ha tänkt på, men samtidigt ett vittnande om hur kvalité och produktion fungerar på Steel Will.  

Efter att jag rengjort kniven så upptäckte jag att bussningarna som finns på varje sida om bladet enbart var putsade på ena sidan. Den andra sidan hade en hård vass kant som skurit in i metallen på var sida om bladet.

Efter att jag slipat bort kanterna från bussningarna och polerat upp ytorna som varit i kontakt med bussningarna, vilka var täckta av repor, så monterade jag ihop kniven igen. Nu var det metalliska skrapandet borta och den började fungera lite bättre att flippa med.

Efter att jag hade öppnat och stängt kniven ungefär 100-150 gånger så började bladets mothåll när kniven är stängd fastna och vägrade att släppa bladet. Detta gjorde att man inte längre kunde ”flippa” upp kniven, utan var tvungen att använda milt våld för att få fram bladet. På grund av att själva flippern på kniven var så pass vass så gjorde det jäkligt ont när man tänkt öppna kniven men den helt låst sig.

Efter flera timmars gormande så valde jag att fasa av kanten på hålet i bladet med en större metallborr. Jag gissade mig fram till att även här så rörde det sig om någon kant som lämnats kvar efter produktion. Nu fungerar kniven rätt så bra, men den har fortfarande problem med att den låser sig efter ett antal öppningar.

Jag antar att det beror på att stålet i kniven inte är tillräckligt hårt för att hålla för nötningen. Dynga, med andra ord. Då som nu rekommenderar jag inte att man köper en Steel Will Cut Jack Mini. Detta baseras på min upplevelse av kniven, ingenting annat.

Värt att nämna är att majoriteten av alla recensioner jag kollat på gällande denna kniv lyfter den till höjderna, så antar jag att det bara var min kniv som inte höll måttet.

Det är ju inget ovanligt att jag får knivar i denna kvalité, så jag är inte direkt förvånad. Det enda jag egentligen känner glädje över är att kniven var så pass billig att jag inte behöver gråta mig till sömns. =)