CIVIVI Odium – [Uppdaterad]

Nu är en Civivi Odium på väg till mig, från Wanderoo, för att hamna under luppen. Ända sedan min tragedi med Steel Will så har jag letat efter en liten EDC kniv att ha med mig på jobbet när jag är ute i fält. Många knivar har försökt ta platsen som den där ”kartongsprättaren” som man alltid saknar precis när man behöver, en genre av knivar som jag ständigt glömmer bort att jag saknar.

Det var egentligen av en slump som jag råkade hitta Civivi Odium, eftersom jag alltid trott att den var en betydligt större kniv än den egentligen är. När man ser den på bild, utan någon hand som referens, så ser den faktiskt ut lite som en Spyderco Shaman. Men då kniven passerade min lista på YouTube så insåg jag strax att den var väldigt liten, och troligen perfekt för mitt ändamål.

Civivi Odium är en kniv tillverkad i samarbete med Ferrum Forge Knife Works och designen härrör definitivt från just FFKW. Den är tillverkad i D2 stål och har keramiska lager för en, vad jag har hört, fantastisk ”flippin’ action”, trots dess ringa storlek. Lite av en fidget-kniv hoppas jag med andra ord. Dessutom är jag helt övertygad om att den håller enormt högre kvalité än Steel Will’s knivar. =)

Civivi är som många redan känner till ett dotterbolag till WE knives i Kina. Till skillnad från många andra Kinesiska tillverkare så har WE redan från början siktat in sig på att hålla absolut toppkvalité på alla deras knivar. Till följd av detta så har dom väldigt få problem med kvalité. Att hålla hög kvalité kommer dock till ett pris, nämligen priset… En WE kniv kostar nämligen en hel del pengar till följd av detta och hamnar för det mesta utanför vad en normalt knivtokig skulle betala.

In kommer Civivi.

Som en reaktion på marknadens efterfrågan så skapades Civivi år 2018 och började erbjuda bruksknivar i en prisklass som väldigt många har råd med, utan att kompromissa med design eller produktionskvalité. I dom billigaste knivarna hittar man stål som 14C28N, VG-10, D2, 10Cr15CoMoV och 9Cr18MoV. Dessa knivar hamnar på runt 300-700 kr vilket är väldigt bra.

Civivi erbjuder även lite high-end stål i sina knivar, exempelvis CPM S35VN, Damascus, 154CM, Nitro-V och N690. Prislappen blir givetvis lite högre, runt 900-1500 kr, men fortfarande är det inte många som kan konkurrera då priset fortfarande är väldigt lågt för vad man får.

Då många av Civivi’s designer härrör från existerande WE knivar så kan dom hålla ned priserna ytterligare, gissar jag.

Enligt Civivi själva så gäller fortfarande måttot ”Made better”, som egentligen kommer från moderföretaget WE. Dom levererar helt enkelt knivar som ser bra ut, känns bra i handen, fungerar bra och får jobbet gjort. Detta gör dom helt utan att försätta sina kunder i personlig konkurs. =)

Jag återkommer med en full recension så snart jag fått kniven och haft tid att bekanta mig med den.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.

[Uppdaterad 2/1 2021]
På grund av högtiderna så har min leverans av Civivi Odium blivit något försenad. Jag räknar med att den kommer fram någon gång nästa vecka. Bara så att ni vet. =)