Jaktkit Knv2 Tiger

Nu börjar det närma sig jul och många börjar fundera vad dom ska ge sin knivtokiga hälft, eller vän, i present. Det är då du ska fortsätta läsa denna snabba test av den senaste modellen av Jaktkit Knv2, nämligen ”Tiger”.

Jag kommer att presentera mitt standardiserade test inom kort, men då den tar lite tid att utföra så får ni nöja er med en preliminär snabbtest just nu. Då jag inte är någon novis när det gäller just Jaktkit Knv knivarna så kan jag redan nu garantera kvalité och superb support om olyckan är framme.

En Svensk Tiger
Namnet på Knv2 Tiger kommer av det minst sagt okonventionella mönstret på bladet, men även det plommonfärgade handtaget känns som ett samtalsämne vid lägerelden. Jag skriver ”plommonfärgade” eftersom jag inte riktigt är överens med min fru om vilken färg det rör sig om. Den är i alla fall snygg, vilket är huvudsaken.

Storleksmässigt så är det en Knv2, för er som redan äger en Knv2. För er andra så är måtten ca 234 mm lång med ca 110 mm bladlängd och ca 5.1 mm tjocklek på bladet. Vikten ligger på 205 gram (290 gram med slida). Det är en fulltånge-kniv, vilket gör att stålet fortsätter igenom handtaget och borgar för maximal hållbarhet.

Knv2 Tiger har också den berömda konvexa eggen med upp till 32% bättre skärpa än vanliga 20/20 knivar. Den är dessutom smidd i solitt stål och varje kniv är individuellt handslipad, av experter, vilket borgar för extra hög kvalité och den fantastiska skärpan man får direkt ur kartongen.

Det minst sagt imponerande stålet 99Cr18MoV som återfinns i dom övriga modellerna finns även i Knv2 Tiger. Ett högst rosttrögt stål med täta porer som passar perfekt till jakt och mat, denna har även något förbättrad korrosions-beständighet på grund av den tiger-randiga beläggningen.

Även Knv2 i Militärt utförande har en liknande beläggning, men enbart svart. Jag har för övrigt aldrig någonsin fått mina Knv knivar att rosta till att börja med, men extra skydd är aldrig fel. =)

Handtaget har samma typ av mönster som övriga Knv2, men jag tycker att greppet känns lite mjukare och ”greppigare” än min vanliga Knv2. Om det enbart beror på att min ”gamla” Knv2 är skitig och mer nött än Tiger modellen låter jag vara osagt. =)

Anonym och bortglömd
Det största ”problemet” med Knv2, för mig, har alltid varit att den förblivit anonym för många. Nu kanske det låter som att jag går omkring och försöker få alla att fråga mig om kniven jag har i bältet, och det är inte långt ifrån sanningen. Om ingen blir intresserad av en kniv och nyfiken vad som är bra eller dåligt med den så brukar knivarna försvinna i mängden.

Även när jag testar knivar och skriver om dom här på min hemsida så försvinner dom efter ett tag längre och längre bak i periferin och slutligen glöms dom bort, vilket är väldigt synd. Knivar är inte som mobiltelefoner eller datorer, dom blir inte gamla efter 1, 2 eller ens 20 år. En vinnande design har en tendens att fortsätta vara det bästa valet år efter år.

Det är dessutom väldigt svårt att slå sig in på kniv-marknaden och få människor intresserade om det inte är någon som känner till att man existerar. Att man har väldigt bra knivar som presterar lika bra eller bättre än motsvarande, till halva priset, spelar inte så stor roll. Tyvärr.

Det är inte uppenbart att man bär en av Sveriges tuffaste och mest mångsidiga knivar på bältet när alla har svarta handtag och har blanka blad. Risken är att man blir en i mängden. Men Knv2 Tiger ändrar dock denna aspekt och äntligen blir den mer utmärkande än någonsin, vilket kan motverka flera aspekter av det jag skrivit här ovanför.

Samma, men smartare än någonsin
Det finns en förbättring på Knv2 Tiger trots dess likheter med tidigare modeller. Låsningen för kniven har flyttats ned på original-slidan, så att man inte får problem att låsa fast kniven när man har en rem på handtaget. En mindre detalj kan man tycka, men ändå en förbättring. I övrigt så har Knv2 serien väldigt lite att förbättra mot för tidigare generationer.

Slidan är som vanligt högst kompatibel med i princip vilken upphängning som helst. Den går enkelt att skifta mellan höger och vänster-hängd. Det smarta kardborre-hänget på baksidan gör att man kan ta av och på kniven utan att behöva öppna bältet, vilket är smidigt. Man kan även bestämma häng-höjden till viss del, vilket varit önskvärt för dom som vill ha sin kniv lite längre ned för att enklare nå den om man har lång jacka på sig.

Bushcraft looken går att köpa till
Jag har också testat läderslidan som finns som tillval till Knv2 knivarna. Detta gör givetvis uppoffringar, främst på den sanitära delen, men om du huvudsakligen använder dina knivar för annat än matlagning eller jakt så är det knappast ett problem. Den största fördelen som man får genom läder-modellen är först och främst rent visuellt, vilket är uppenbart om du tittar på bilden här ovanför.

Den delar många likheter med Kydex versionen, i och med att den går att skifta mellan höger och vänster-hängd utan några problem. Dessutom finns det många fästpunkter för den som vill fästa kniven på ett mer kreativt eller praktiskt sätt.

Trots detta är det något som många efterfrågat, främst för att kniven smälter bättre in i Bushcraft miljön och dessutom gör slitage, även kallad patina, att slidan bara blir snyggare och mer karaktäristisk för varje år som går. Jag känner flera som föredrar läderslidor framför dom praktiska, sanitära och hållbara modellerna i Kydex. Om man köper detta tillval till sin Knv2 så kan man ju alltid växla mellan Kydex och läder beroende på vad man tänkt göra, vilket ger det bästa av båda världarna.

Sen en tid tillbaka så har även Jaktkit sitt specialdesignade tändstål, kallat FYR, som tillval till sina Knv knivar, vilket gör en redan bra Bushcrafter ännu bättre.

Riktigt bra kvalité till mycket bättre pris
Många som jag demonstrerat mina Knv knivar för tror faktiskt att det rör sig om en kniv för väldigt mycket pengar. Helst när dom fått se vilken prestanda, hur genomtänkta och vilken kvalité som knivarna har. När dom sedan får reda på att en Knv2 inte kostar mer än 1.000 kr så blir dom alltid överraskade.

Jaktkit har faktiskt lyckats tillverka en kniv som blivit populär inom insatsstyrkor och militära förband runt om i världen, just på grund av dess pålitlighet och pris.

Slutordet och ett sista citat
Jaktkit är och förblir en av mina absoluta favoriter bland tillverkare. Knivarna har genomgående riktigt bra kvalité och har visat sig vara tuffa som tusan ute i fält. Jag har misshandlat och spöat knivarna för att ta rätt på deras bristningsgräns, men har alltid varit tvungen att hejda mig för att inte skada mig mer än kniven. Detta är för övrigt något jag inte rekommenderar att någon gör med sin Knv kniv, då allvarliga personskador kan uppstå om man inte vet vad man håller på med.

Jag tror inte att det, under normal användning, går att förstöra en Knv kniv, någonsin. Detta gör att jag faktiskt förespråkar och rekommenderar Jaktkits knivar till mina läsare, vänner och bekanta. Många har hört av sig med positiva historier där knivarna levererat långt över förväntan, vilket samtidigt som det är ett bra betyg för mina rekommendationer, är ett viktigt steg i att Jaktkit får den uppmärksamhet som dom förtjänar.

Jag avslutar med att citera Jaktkit: ”Knv2 Tiger använder dom senaste kameleontfärgerna från ökensand. I solnedgången kan hon till och med anta en rosa ton, som tecken på att kärleken är ömsesidig… om du har tur. Med Knv2 Tiger har du en pålitlig partner för livet”.

Jag återkommer med det fullständiga, standardiserade och genomgående testet av Knv2 Tiger, men som sagt så tvivlar jag att min upplevelse kommer att bli annat än jämförbart med tidigare tester.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.