Mac vs PC vs Telefon?

Idag tänkte jag presentera lite syntetiska tester mellan min stationära Lenovo PC och min MacBook Air (2020) M1 versionen. Först och främst vill jag berätta att jag inte är någon förespråkare av syntetiska tester, då dom sällan visar själva ”upplevelsen” utan bara förespråkar ”muskler”. Hur som helst var jag intresserad över hur en pytteliten, fläktlös, ultraportabel notebook kunde jämföra sig mot min speldator, som jag kärt kallar den.

Låt oss börja med CPU kraft och märk väl att jag använt Geekbench 5 som testverktyg, eftersom den är ”cross-platform” kompatibel och fungerar på många olika system.

Min Lenovo har en i5-8400 processor från Intel med en basfrekvens på 2,79 Ghz och en maxfrekvens på 3,99 Ghz. Den har 8GB internminne (1329 MHz) DDR4 SDRAM.

Alla vet nog redan vad Apples M1 chip är för något, men för er som missat så kan jag spotta ut lite detaljer här. Min MacBook Air har en M1 processor på 3.19 GHz, 256 GB SSD lagring och 8 GB internminne, som är integrerat i SoC arkitekturen. Det går med andra ord inte att utöka minnet på något sätt, vilket kan vara bra att känna till innan man köper datorn. Testet blev utfört på macOS 11.0.1 som jag uppdaterade till igår efter jag startat upp datorn.

Som ni ser så presterar Apple M1 SoC betydligt högre resultat än Intel processorn. Nästan dubbelt upp på både singel och multi-core. Detta är sannerligen imponerande, minst sagt. Dessutom så pratar vi en stationär max-station dator med flertalet kylfläktar jämfört med en fläktlös notebook, vilket gör saken ännu mer imponerande.

Som en bonus så lägger jag in en test på min nya iPhone 12 Pro Max också, så att ni får en inblick i hur världens snabbaste mobiltelefon matchar datorerna.

Som sagt är detta enbart ett syntetiskt test av processorkraften hos dom olika systemen och verkligheten kan se helt annorlunda ut. Då jag själv har väldigt begränsad erfarenhet av såväl syntetiska test som Mac datorer så kan jag inte göra någon definitiv slutsats av dessa test, men som en novis så ser det onekligen dåligt ut för Intel och den gamla världens PC, nu när Apple har tagit utveckligen framåt med ett gigantiskt kliv.

Jag kommer att fortsätta testa min Macbook på olika moment som jag vanligtvis utför, men då jag knappast kan räknas som en ”power user” på något sätt så bör ju datorn knappt behöva arbeta alls.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.