MacBook Air 2020 (M1)

Vad ska man säga? Djupare i träsket än någonsin tidigare. Idag bestämde jag mig för att köpa en ny Macbook med M1 SoC. Jag märkte att det fanns en enda MacBook Pro till salu i Luleå, vilket gjorde att mitt egentliga val, MacBook Air, inte var ett alternativ.

Lite irriterad, men ändå glad över att få en ny dator, åkte jag till Elgiganten i Luleå… Men då Mediamarkt tidigare löst mina problem, främst när det gäller Apple, så tog jag först en sväng förbi dessa. Det fanns inga Air modeller i lager och bara en Pro version med 512 GB lagring, vilket inte var det jag hoppades på. Lite för mycket pengar för att ”prova på”, helt enkelt.

Efter lite diskussioner och väntetid så lyckades dom än en gång ”trolla fram” en MacBook Air med nya M1 SoC och 256 GB lagring åt mig. Dom som följer min blogg vet att detta inte var första (eller sista) gången som Mediamarkt ställt upp och löst mina bekymmer. Just därför så är det mitt föredragna ställe att handla på. Precis som det borde vara.

Så. Varför är det så intressant att helt plötsligt använda Apples prylar? Kanske är det möjligheten att ta en bild på telefonen och skriva ett inlägg på sin Macbook och sömlöst flytta information fram och tillbaka mellan plattformarna. Kanske beror det på att jag börjat vänja mig vid prestandan som hela tiden kantar Apples senaste generation av ”prylar”.

Det ska nämnas att jag aldrig tidigare ägt en Macbook och alltid varit intresserad av att prova en. När jag hade möjlighet att köpa en Macbook så kände jag att jag inte ville ha en PC med Intel processor, grafik, ljud och Apples mjukvara. Jag ansåg helt enkelt att om jag ändå ska köpa något med Intel under huven så kunde det lika gärna vara en Windows dator.

I och med M1, som är Apples egen SoC och framtidens processor så hittade jag ingen orsak att inte köpa en Macbook. Eftersom jag inte är en power-user på laptop fronten så bestämde jag mig tidigt för att köpa en Air modell istället för Pro. Det fanns helt enkelt ingen anledning att betala det högre priset för något som jag inte ändå skulle använda.

Nu sitter jag här och skriver på bloggen med min nya Macbook och försöker komma överens med tangentbordet. Jag kan avslöja att det fungerar väldigt bra, men är lite för ”klickigt” för min smak. Risken är att jag kommer att väcka min fru om jag sitter och knappar på mitt i natten, men det återstår att se.

Nu ska jag fortsätta undersöka operativsystemet och funktionerna i min nya dator. Jag återkommer med en recension så fort jag fått lite grepp om hur den fungerar. =)

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.