Löpande betalningar – Framtidens bluff

Lite sent påtänkt kanske, men jag tänkte ändå prata lite om abonnemangs användning i appar. Detta är utan tvekan framtidens melodi när det gäller att få inkomster från användare.

För er som inte vet vad detta innebär så kan jag förklara lite närmare.

Tanken är att du ska ladda ned en app som är ”Gratis” i Appstore eller Google Play. Den indikeras inte som ”köp i app” eftersom det rör sig om ett abonnemang istället för en licensavgift. När du startar appen så blir du presenterad av en välkomstbild där du får alternativet att köpa ett abonnemang. För bara, exempelvis, 500 kr om året så får du använda alla möjliga funktioner i appen.

Du kan givetvis prova appen helt gratis i 14 dagar, sedan kostar det bara 99 kr i månaden, eller 500 kr per år om du väljer det alternativet. Om du väljer att prova på gratis så krävs ändå ditt kreditkort, eller att du abonnerar via Appstore/Google Play. Du kommer ju givetvis inte att bli debiterad något så länge du säger upp abonnemanget innan prövotiden är slut.

Detta är kontentan av det hela. Du provar appen, som verkar intressant. Du kommer troligen att glömma bort att du har den på ”prov”, den kommer inte heller att påminna dig om att den existerar, det hade motverkat själva tanken med det hela. Efter några månader har du betalat ett antal hundralappar för en app som du inte har använt sedan dag 2. Klirr i kassan hos tillverkaren med andra ord.

Nu tänker du säkert att det inte skulle hända dig, eftersom du har koll på vilka appar du ”abonnerar på”. Problemet är att efter ett tag så blir det omöjligt att hålla koll på alla appar som ligger och ”tickar pengar”, oavsett hur duktig du tror att du är på att hålla koll. Men, även om du tillhör dom få som verkligen har 100% koll så tillhör du en minoritet av användarna i det stora hela.

Det blir allt vanligare att köra denna form av debitering av appar till mobiltelefoner och surfplattor. Anledningen är huvudsakligen att det helt enkelt fungerar väldigt bra. Användaren tror att appen är gratis till en början, när denne har installerat appen så har tillverkaren fått ännu en ”installation” i Appstore/Google Play och lockar således ännu mer användare att göra likadant. En app som har flera miljoner nedladdningar måste ju vara bra?

Med prisbilden som dessa appar har så är det helt enkelt väldigt lukrativt att några betalar dyra pengar istället för att många ska betala en mindre summa. Att du betalar för appar som du inte använder är ju trots allt inte tillverkarens problem, det är ditt.

Nu tänker du säkert, precis som jag, att det måste finnas en lösning på detta problem. Det gör det givetvis, dessutom är lösningen väldigt enkel.

1. Tvinga alla abonnemangstjänster att gå via Appstore/Google Play och skicka information till konsumenten att dom debiteras varje gång det händer. Dessutom ges en klar överblick om vad man betalar för. Detta kommer också att ge konsumenter möjlighet att avbryta betalningar i tid, istället för att bli hänvisade till någon support som aldrig svarar, eller e-post adresser som inte längre existerar. Allt för att man inte ska kunna avbryta något i tid.w

2. Visa information till konsumenter att appar använder denna typ av debitering redan innan installationen. På detta sätt slipper konsumenter ladda ned, installera och radera appar hela tiden. Många appar kräver dessutom att man skriver in E-post och skapar ett konto innan den informerar om att du måste betala varje månad/dag/år för att få använda den. På detta sätt så kan tillverkaren i fråga sälja din kontaktinformation till nästa ”bluff-företag” och tjäna några kronor på dig trots allt.

Om konsumenter skulle betala trots ovanstående åtgärd så betyder det med största säkerhet att appen är bra, vilket i sin tur skulle locka fler att prova på. Jag tror att denna typ av ärlighet är något som faktiskt behövs, helst på Appstore där alla försöker tjäna så mycket som möjligt.

Kontentan av hela detta inlägg är att jag vill varna alla mina läsare om denna typ av bluff, samtidigt som jag hoppas att alla tar en funderare angående vad man egentligen abonnerar på i dagsläget. Det finns mycket pengar att tjäna på att ha bra koll på ekonomin i många fall.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.