Linux för alla – även för dig!

Visst, man har hört det förut. Personer som förespråkar att man ska använda ”open source” och leva lyckligt utan bojorna från dom stora elaka bolagen som i princip äger marknaden.

Personligen hade jag aldrig riktigt förstått varför open source skulle vara bra, eller överhuvudtaget rekommenderat. Som en liten ”bonus” så såg jag på en video där en av Microsofts talesmän pratade om hur farligt det är att göra ett operativsystem ”open source”, istället för att förhindra insyn till koden.

Enligt honom så använder dom sig av ett begränsat antal programmerare och förhindrar på detta sätt att deras värdefulla kod sprids vidare. Deras programmerare var dessutom ”professionella”, till skillnad från amatörerna som arbetar med Linux. Han jämförde deras programmerare som genier, medan Linux programmerare bara är bluddrande dårar som knappt vet vad en dator är.

Allt eftersom jag suttit med Linux, och då främst Ubuntu (i dess många skepnader), så inser man att det inte riktigt är som Microsoft vill få det att verka. Givetvis är dom oroliga över att ett operativsystem som är gratis kommer att ta över, det förstår jag. Men att provocera dom som gillar/älskar och arbetar med att göra Linux bättre varje dag, året runt, förstår jag inte.

Microsoft har genom lagens konstlade väg lyckats köpa delar av Linux, trots att det är open source. Troligen för att säkra vissa funktioner eller liknande från att komma till ytan. Hur någon kan köpa ett operativsystem som är gratis är för mig ett mysterium. Men Microsofts syfte lär ju visa sig rätt så snart.

Hur och varför denna affär gick igenom har jag ingen aning om i dagsläget. Jag har mest skummat igenom saker som rör Microsoft. Dom är snäppet värre än Apple, vilka också har dom mest illvilliga sätt att göra affärer på.

Open source är dock framtiden. Hur man än vrider och vänder på det. Ubuntu klättrar på världsmarknaden, tillsammans med sina besläktade vänner. Allt medan Microsoft desperat försöker ”förnya” sig genom Windows 8, som kommer att göra att dom tappar ännu mer marknad.

Trots många rykten om att Linux skulle vara ett sämre alternativ än Windows, så lyckas mer och mer personer se sanningen. Jag är en av dom som numera förespråkar användandet av just Ubuntu och dess nära besläktade vänner. Men det är inte för att det är just open source. Det är för att det är mycket bättre och smidigare att använda.

Jag är heller ingen militant förespråkare för Ubuntu, utan förstår varför många använder Windows istället. Men då minst 70% av dessa använder Microsofts operativsystem av två anledningar så känns det lite fel. Första anledningen är att ”det kom med datorn” och andra anledningen är ”för att jag vet hur den fungerar”.

Jag använder personligen båda operativsystemen, och har alltid erbjudit support för Windows operativsystem. Det har dock blivit ett sekundärt operativsystem för mig. Om jag hittar något som inte fungerar under Linux (väldigt sällan skådat), så har jag möjligheten att starta om datorn, välja Windows 7 och sedan göra det jag tänkt. Tja, efter några timmars uppdaterande förstås.

Det enda som du inte kan göra i Linux i dagsläget är att spela dom senaste 3D titlarna, men samtidigt kan du göra miljoner mer saker på Linux än Windows. Den näst bästa bonusen som finns inom ”Linux världen” är att i princip allt är helt gratis.

Den bästa bonusen är att det inte finns några virus i Linux!

Många tror att Linux är väldigt begränsat och saknar dom roliga programmen som man är van vid på Windows, men dom har fel. Faktumet är att det är lika enkelt att hitta nya och roliga program på Ubuntu som på en Android/iPhone telefon.

Men arbete då? Hur funkar Linux att jobba med? Även här är Linux dominerande över Windows. Du har hela office paketet (Libre Office) enkelt till hands och även förinstallerat på Ubuntu. Libre Office fungerar nästan exakt som Microsofts office paket, vilket gör att du känner dig hemma direkt. Samtidigt som den erbjuder samma känsla som fanns i äldre Office istället för den gormiga och kryptiska metoden att arbeta på som i Office 2010.

Det finns många olika alternativa program som gör samma saker som i Windows. Exempelvis har du GIMP för att redigera bilder med, precis som Photoshop. VLC, som är en populär mediaspelare till Windows, finns givetvis till Linux också. Faktumet är att den fungerar bättre under Linux än under Windows.

En av dom största fördelarna för lite äldre användare är att Ubuntu är helt översatt till Svenska (och hundratals andra språk), vilket underlättar förståelse och möjligheten att själv ta beslut om datorn frågar något. Jag vet av erfarenhet att min egen far och många med honom skulle uppskatta detta i sin Windows dator.

Det finns otaliga exempel där Linux har övertaget över Windows, men jag orkar inte gå in på alla just nu. Istället rekommenderar jag att du provar att installera Ubuntu själv och tar dig en titt. Det är löjligt enkelt att prova på och helt riskfritt. Genom att titta in på www.ubuntu.com så får du instruktioner i klartext hur du ska göra.

Under 2012 kommer vi att ha ett eget litet ”korståg” där ITPiraten.se förespråkar, pratar om, erbjuder hjälp och låter personer prova på Linux, samtidigt som vi kommer att ha en blixtutbildning i hur Ubuntu fungerar (typ 30 min genomgång MAX, vilket räcker). Vi kommer att rikta in oss på Jokkmokk och närområden först och främst. Om det blir populärt så kommer vi att fortsätta vårt korståg genom att använda medhjälpare på olika orter.

Om du bor i Jokkmokk och är intresserad av Linux, men aldrig vågat prova på, hör av dig till oss på help@itpiraten.se så hjälper vi till.