Stjärnkikare och rymdpirater!

Jag är i startgroparna att köpa en stjärnkikare, men som vanligt när jag är ute efter något jag inte vet exakt vad det är, hamnar jag direkt i problem.

Det finns mängder och åter mängder av stjärnkikare i världen, visade det sig. Vissa kostar 500 kr, vissa 99.000 kr. Skillnaderna verkar inte vara speciellt stora ”på papper”. Dom flesta erbjuder 400-600 gångers förstoring och liknande optisk uppbyggnad.

Men, dom som känner mig, vet att jag inte vill ha en sak som bara har ett enda användningsområde. Jag vill även att den ska kunna användas för att titta på objekt på jorden. Exempelvis på ett fjärran berg eller liknande.

Det är här som ett av dom stora problemen visar sig. Dom flesta riktigt dyra stjärnkikarna går inte att titta på ”jordliga” föremål med. Medan dom billigare har alternativa linser man kan använda för att få bilderna rättvända osv.

Är det någon läsare där ute som kan något om stjärnkikare så hade jag varit tacksam för tips. Den får gärna vara billig, så länge den fungerar både för att titta på månen och att lokalisera en järv på fjället en kilometer bort.

Jag är också tacksam för kommentarer som visar att jag är helt fel ute och behöver någon annan sorts utrustning. Jag är inte knusslig. =)

Ha en trevlig morgon.