Läsarfrågor: Mobiltelefoni

Eftersom det kommit så många läsarfrågor både rörande mobiltelefoner och bushcraft så kommer jag att samla allt i två inlägg. I detta inlägg så är det fokus på just mobiltelefoner.

Notera att detta är läsarfrågor som inkommit så långt tillbaka som Juni, men på grund av semester och skogsliv så har jag inte hunnit ta hand om dessa före nu.

Låt oss börja.

Fråga: Vilken blir din nästa mobiltelefon?
Svar: Ingen aning, jag har haft så mycket fokus på annat att jag inte direkt har hunnit med att tänka på det. Troligen blir det en Huawei telefon igen, då dessa är dom mest pålitliga och har oftast bäst mottagning av alla moderna telefoner.

Fråga: Kommer det någon ”efter review” av din Galaxy S10 Plus?
Svar: Jodå, den är på gång. Jag har inte haft tid att skriva färdigt den ännu. Faktum är att denna fråga var det som triggade mig att börja skriva. =)

Fråga: Vilken tillverkare är din favorit?
Svar: Jag har ingen favorit bland tillverkarna. Om någon kommer ut med en intressant telefon så är det potentiellt min nästa telefon. Dock är det Samsung som har möjlighet att spendera miljarder på att uppfinna nya saker, vilket oftast gör att dom ligger nära till hands.

Fråga: Min födelsedag är strax och jag hade tänkt önska mig tillbehör till min Galaxy Note 9. Vilket är det viktigaste tillbehöret?
Svar: Detta är högst individuellt. Jag skulle nog fokusera på en smart watch i första hand, ett Gear VR headset i andra hand och DEX Pad som tredje alternativ.

Fråga: Vad har du för batteritid på din S10+? Är det värt att byta om man har en S9?
Svar: Jag klarar mig ungefär 2 dagar vid lätt användning, annars 1½ dag vid normal användning. Då jag oftast laddar telefonen i bilen när jag jobbar så behöver jag sällan ladda den hemma. Om du har en Galaxy S9 idag så skulle jag nog säga att det är absolut värt att byta upp dig. S10 Plus är en betydligt bättre telefon på alla sätt och vis.

Fråga: Min 9 åriga son vill ha en mobiltelefon. Alla verkar ha en i skolan så jag tänkte överraska honom nu vid skolstarten. Vilken telefon är bra som ”första telefon”?
Svar: Jag skulle rekommendera en iPhone 7, om ni föredrar Apple. Annars så har Honor View 20 ett futuristiskt utseende och kostar runt 4k. Om du vill komma lite billigare undan så finns det alternativ, men troligen så vill din son kunna spela dom senaste spelen på telefonen. Att köpa en billig och långsam telefon är troligen inget bra alternativ.

Fråga: Vad är enligt din åsikt den bästa egenskapen med Galaxy S10+?
Svar: Samsung Pay. Utan tvekan. Att veta att det går att betala i kassan i en butik, oavsett vad dom har för teknik, är väldigt betryggande och värt mycket för mig. Att dessutom kunna ha även min frus betalkort på min telefon öppnar möjligheter för oss, då hon kan bära dom fysiska korten och jag kan använda dom digitala. Guldkant på vardagen.

Fråga: Vad är Honor 20 Pro? Man har knappt hört talas om den?
Svar: Det är en Honor (Huawei) i premium klassen. 6,26 tum 1080p skärm, 4000 mAh batteri, 8 GB RAM, 256 GB lagring (ej expanderbart), 4 kameror (48 MP, 16MP (super vidvinkel), 8 MP (3x zoom), 2 MP (Macro) med en 32 MP frontkamera. Vad ska man säga. Det är som gör att Honor 20 Pro sticker ut lite är att den har fingertrycksensor på sidan, som Sonys telefoner. Det som främst gör att man inte hört så mycket om den är för att den aldrig var avsedd för den Svenska marknaden. Men den går ändå att köpa från importörer.

Fråga: Jag är less på telefoner, vad ska jag ha så att jag slipper bry mig? Frågan låter som ett skämt men jag är allvarlig.
Svar: Jag förstår precis vad du menar. Titta på en iPhone. Dom är dyra, men erbjuder den där tråkiga och icke-innovativa inriktningen som gör att det känns meningslöst att uppgradera, någonsin. Svaret lät som ett skämt, men jag är allvarlig också.

Fråga: Använder du några ”truly wireless” hörlurar, vilka i så fall?
Svar: Jag använder oftast vanliga 3.5 mm hörlurar, men har även en uppsättning med Galaxy Buds för när jag är ute och strosar. Det är behagligt att slippa kabeln, men samtidigt så är ljudet alltid sämre än via kabel.

Fråga: Använder du Samsung DEX och är det i så fall värt pengarna?
Svar: Jag använder Samsung DEX Pad ibland, inte speciellt mycket. Jag anser att DEX Pad är värd pengarna om du gillar själva konceptet med att ha allt-i-en lösningar.

Fråga: Törs man köpa Huawei telefoner nu när dom blivit avslöjade att spionera?
Svar: Dom har aldrig blivit avslöjade med att spionera på någon. Huawei är troligen bland dom säkraste mobiltelefonerna du kan köpa idag. Det finns inga bevis för något, deras ”spioneri” är 100% hjärnspöken hos en gammal och förvirrad man, som råkar vara president.

Fråga: Är det Apple telefoner som gäller nu?
Svar: Med Samsung så får du mer för pengarna, men dom har som agenda att vara minst lika dyra som Apple. Jag skulle nog säga att det är värt att titta på Huawei istället, om du vill komma billigare undan.