Benchmade 535 Bugout

Nu är det äntligen dags för ett test av min nya Benchmade 535 Bugout. Detta är en kniv som skapades av ett behov, det behovet var en lättare kniv för många olika applikationer. Frågan är om Benchmade verkligen har lyckats.

Låt oss börja.

Ergonomi
Benchmade 535 Bugout är en lagom stor fällkniv med en ”slimmad” profil. Den totala längden är ca 19 cm och den slutna längden är ca 11 cm. Kniven är utrustad med pocket-clip som förhindrar att kniven ”skramlar omkring” i fickan eller faller ur.

För mina rätt så stora händer så känns Bugout ungefär en halv centimeter för liten, men ändå är den inte för liten för alla tänkbara moment.

Själva tanken med Bugout var att den skulle vara lätt, tålig och samtidigt prestera lika bra som många dyrare knivar. Då den väger 52 gram så måste man säga att vikten definitivt är låg.

Benchmade har till och med gjort pocket-clippet kortare än vad man normalt får på fällknivar för att hålla ned vikten ytterligare. Detta skapade lite kontroverser hos mig. Å ena sidan föredrar jag ett kortare clip, då det inte syns lika väl att jag har kniven i fickan. Detta är speciellt önskvärt vid EDC. Men nackdelen är givetvis att kniven lättare tappar sitt grepp och ramlar ut fickan.

Det finns hål för handrem längst bak på kniven, vilket är stort nog att man kan använda 550 paracord om så skulle önskas. Detta kan vara en andra säkerhet för den som känner sig lite paranoid att kniven ska ramla ut fickan.

Handtagsmässigt så är Bugout väldigt bekväm. Den ligger bra i handen och mönstret är diskret men ändå greppigt. Denna kniv har en otroligt genomtänkt ergonomi och väl anpassad för EDC. Om den hade varit en halv centimeter längre så hade jag inte tvekat att ge den 10 poäng.

Skära
Bugout har ett 2,3 mm tunt drop-point blad på 8,2 cm vilket gör att den är väldigt väl anpassad att skära med. Den levereras dessutom väldigt vass redan från fabrik, så den är värd ett extra poäng för detta.

Normalt sett föredrar jag knivar med lite längre blad, men på senare tid så har jag börjat anpassa mig efter att använda kortare blad mer effektivt. Den skärande eggen är faktiskt lika stor som på min Spyderco Manix 2, vilket var lite av en chock.

Material
När det gäller materialval så har Benchmade haft en agenda att få ned vikten, samtidigt som kniven ska vara kompetent och funktionell. Handtaget är tillverkat av tunn insprutningsgjuten polyamid, eller ”Grivory” som Benchmade kallar det. Detta gör att handtaget blir både vridstyvt och hållbart, samtidigt som det tål kemikalier, väta och värme väldigt bra.

I grund och botten så är Grivory identiskt med Spyderco FRN, då bägge är glasfiberförstärkt insprutningsgjuten polyamid. Dock har inte Spyderco gått till samma längder att få ned vikten och har således tjockare material i bland annat Manix 2 modellen.

I bladet återfinns den ”gamla klassikern” CPM-S30V från Crucial. Detta är ett väldigt bra pulverstål/superstål som är speciellt anpassat för knivar och har väldigt bra egenskaper för just knivblad. Hårdheten är mellan 58-60 HRC, vilket är en bra härdning.

Skruvar, pin och AXIS låsningen innefattar många detaljer i titan, för att ytterligare hålla vikten nere. Detta gör att jag absolut inte har något att klaga på gällande materialvalen från Benchmade. Det är rent av trevligt när tillverkare tänker lite ”utanför boxen” och levererar något som sticker ut bland dom övriga knivarna på marknaden.

En hand
När vi tittar närmare på en-hand-hanteringen på Bugout så är denna kniv i det närmaste en fidget för dom som inte kan låta bli sina knivar. Genom att dra tillbaka AXIS låsningen så kan man svinga upp och igen kniven utan problem. Detta gör att många sitter och flippar upp och igen kniven för ren terapi, precis som en fidget spinner.

Genom att använda dom ambidextriösa tum-pins som finns på bladet går det också att ”sprätta” upp bladet, eller varför inte använda dessa pins för att helt enkelt dra upp bladet till låst läge.

Hur som helst är Benchmade 535 Bugout en väldigt väl anpassad kniv för både höger och vänsterhänta. Att använda den med en hand är inget som helst problem oavsett vilken hand du för närvarande har fri att ta fram kniven med.

Matberedning
Benchmade Bugout är väldigt bra vid matberedning. Bladets utformning och tunnhet gör att den skär väldigt effektivt och utan problem. Jag valde även den klassiska Bugout med satin-finish på bladet, precis av denna anledning. Jag föredrar att ha ett blad utan beläggning när jag hanterar mat.

Även vid användning som kräver större kontroll, som att skala ett äpple, är Bugout riktigt trevlig att använda. Detta har med största sannolikhet att göra med det smidiga handtaget mer än bladets utformning.

Då kniven i princip är helt rostfri så är det heller inga problem att rengöra den efter att ha skurit kyckling eller kött. Perfekt på alla sätt med andra ord.

Göra upp eld
Precis som med bushcrafting knivarna så testar jag att göra fjäderstickor och dra eldstål. Trots att Bugout inte direkt är anpassad för hårdare uppgifter så måste jag säga att fjäderstickor inte var några problem. Eldstål gick att behjälpligt dra mot baksidan av bladet, men kanske man ska ha med sig en separat striker trots allt.

På senare tid så försöker jag undvika att dra eldstål mot knivblad överhuvudtaget, då det blir smutsigt och ibland repigt vid sådan användning. Det är ändå bra att veta att det fungerar ”i nödfall”, men inget jag rekommenderar att man gör till en vana.

Skärpa
Benchmade är kända för att leverera sina knivar otroligt vassa, men på senare tid så har många haft anledning att klaga på deras knivar. Kvalité har fått lida allt eftersom kvantiteten har ökat på beställningarna och tyvärr har flertalet knivar levererats ovassa, felaktigt centrerade och med andra kvalitetsproblem.

Min egen erfarenhet skiljer sig dock från dom oturliga personerna. Min kniv levererades rakbladsvass, men då jag inte har några problem att slipa knivar längre så var detta inte en faktor jag tänkt speciellt på. Jag nämner enbart detta eftersom jag känner väldigt många som inte har kunskap eller intresse att slipa sina egna knivar.

CPM S30V är ett av mina favoritstål. När man fått bladet vasst så håller den skärpan väldigt väl.

Slipa
CPM S30V är relativt enkelt att slipa. Detta är givetvis helt individuellt, då jag suttit i timmar och slipat Maxamet-stål på min Manix 2 den senaste tiden. Bugout är givetvis inte lika enkel att slipa som ett kolstål i en Morakniv, men samtidigt så är det lätt att slipa för att vara ett superstål.

Ekonomi/Prisvärdhet
Så. Är kniven värd pengarna? Benchmade 535 Bugout är en högteknologiskt tillverkad kniv med en agenda, vilket är en egenskap som tilltalar mig. Blad i CPM S30V och låskomponenter i titan.

Med tanke på att min kniv inte hade några kvalitetsproblem så måste jag säga att den är väldigt prisvärd och en väldigt kompetent EDC kniv.

Slutord och betyg
Jag väldigt imponerad över att Benchmade vågade tillverka Bugout, som egentligen är en väldigt motsägelsefull produkt. Den har ett handtag tillverkat av plast, har ett tunt blad och är blå… Saker som kanske inte tilltalar ”den breda massan” lika enkelt som titan, tjocka blad och svart. Dock är det inte dessa som är målgruppen för denna kniv.

Dom som uppskattar Bugout behöver en lätt, tuff, funktionell och underhållsfri kniv för vandring, EDC och skogsliv. Det är en riktigt bra kniv för alla dessa områden. Stålet, CPM S30V, är ett perfekt val för kniven, liksom handtagets utformning.