Läsarfrågor: Bushcraft & Knivar

Här kommer en samling frågor som inkommit rörande Bushcraft & knivar. Notera att detta är läsarfrågor som inkommit så långt tillbaka som Juni, men på grund av semester och skogsliv så har jag inte hunnit ta hand om dessa före nu.

Låt oss börja…

Fråga: Vilken är din favoritkniv ute i skogen?
Svar: Jag har ingen ”favorit” just nu. Oftast håller jag på att testa knivar, vilket gör att den kniv jag för närvarande har med mig skiftar rätt så mycket.

Fråga: Har du några intressanta knivtester på gång?
Svar: Just nu är det lite tunt med knivtester. Jag har några knivar på stand-by, men jag vet ännu inte när jag ska ha tid att testa dom. Jag återkommer rörande detta. =)

Fråga: Vad har du för tält när du är ute i skogen?
Svar: Jag har ett 4-6 manna tält med integrerade pinnar och låssystem. Detta gör att det tar mindre än 3 minuter att få upp tältet och runt 5 minuter att packa ihop det igen. Detta är dock inte något lättviktstält och med en totalvikt på runt 7 kg så bör man inte ha långt att färdas. =)

Fråga: Favorit bland fällknivarna, den första du tänker på, kör!
Svar: Just nu står det mellan min nya Benchmade Bugout och min Spyderco Manix 2 Maxamet. Om jag tvunget skulle välja en och ha den för EDC så tror jag att Bugout skulle hamna i fickan. Dock kanske det är nyhetens behag som påverkar just nu.

Fråga: Jag tror jag vet svaret men vad är ditt favoritstål i knivar?
Svar: Jag misstänker att du tänker ”CPM S30V” och det är faktiskt en av mina favoritstål. Dock är det värt att nämna att D2 i bra härdning faktiskt också är högt på min önskelista. Min absoluta favorit är dock M390. M390 är ett ”superstål” som tillverkas av Böhler-Uddeholm. Den tillverkas genom tredje generationens metallpulverteknologi och är speciellt utvecklat för knivblad som kräver utmärkt korrosionsbeständighet och mycket hög hårdhet och utmärkt slitstyrka. Krom, molybden, vanadin och volfram tillsätts att få utmärkt skärpa och skärpevaraktighet. Tillverkarna kallar ibland detta stål för “Microclean” och det kan poleras till hög spegelglans.

Fråga: Du som slipar knivar hela tiden, vilket stål är enklast att slipa?
Svar: Innan jag svarar på detta så bör noteras att ett stål som är lätt att slipa oftast är dålig på att hålla skärpan. Allt har med hårdheten i stålet att göra. Lättast att slipa är dock än så länge 9CR17MOV, detta är supermjukt och går att få rakbladsvasst väldigt enkelt, några träbitar eller kartonger senare och den går inte att skära något mer längre. =)

Fråga: Hur mycket lägger du ned på knivar varje år?
Svar: För mycket. Jag har dock haft möjlighet att sälja och byta lite, så jag håller mig på en rimlig nivå i alla fall. Från början så var det dyrt, men jag är ingen som gillar att ha en massa knivar och detta är främsta orsaken att jag säljer iväg många på ”knivar till salu”. Alla pengar som kommer in via knivarna hamnar på ”knivkontot”, som fungerar lite som en hjälp när det är dags att köpa dyra knivar. När jag hittar den perfekta kniven så finns det en risk att det är slut på tester för ett tag. =)

Fråga: Var håller du till när du är i skogen och ”bushcraftar”?
Svar: Drygt en mil hemifrån, några mil ovan polcirkeln och upp mot Kvikkjokksfjällen, så finns det en by som heter Vaikijaur. Här är oftast min utgångspunkt. Jag är uppväxt i den byn och känner till i princip varje sten och stubbe, något jag hoppas att mina barn också ska göra.

Fråga: Jag vet att du pratade om detta för länge sedan, men hur ska jag gå tillväga för att lära min 9 åring och 7 åring om knivar. Jag vill gärna att dom får erfarenhet och egna knivar. Dom är så intresserade av friluftslivet.
Svar: Jättekul att höra att barnen är intresserade av skog och natur. Jag brukar föreslå att man köper Morakniv som första kniv, då dom finns utan spets. Detta är givetvis ingen ”säker kniv”, utan bara lite säkrare om dom råkar sticka sig i benet eller handen. Om det finns en sak du bör tänka på så är det detta: Gör dig själv en tjänst och lär ett barn åt gången. Försök inte lära bägge barnen samtidigt, då det oftast påverkar fokus och kan sluta med tråkigheter. Läs gärna mitt inlägg ”Barn och knivar” som jag skrev för drygt ett år sedan, där finns det mycket matnyttigt.

Fråga: Vilken kniv är lämplig att ge bort i present?
Svar: Nu ska jag vara lite kontroversiell och säga att det inte är någon bra idé att ge bort en kniv i present. Chansen att du lyckats hitta exakt rätt kniv för någon annan än din absolut närmaste vän är väldigt liten. Ge bort ett presentkort eller pengar istället, så får personen i fråga välja en kniv som dom kanske hellre vill ha. Jag har skräckexempel där man köpt dyra specialknivar, bara för att se personen i fråga använda Morakniv ute i skogen, då den andra kniven ”inte känns bra i handen”.

Fråga: Jag vet att du pratat om underhåll av knivar, men jag frågar ändå. Vad för olja ska jag använda på min Casström Lars Fält kniv?
Svar: Använd Olivolja eller annan matklassad olja på bladet. Använd kokad linolja på handtaget. Lädret i slidan kan behandlas med bivax eller någon annan typ av läderimpregnering. Vissa vill dock att lädret ser mer slitet och ”vintage” ut, i det fallet så bör du inte behandla slidan alls. =)

Fråga: Vad är det viktigaste att ta med sig ut i skogen?
Svar: Allt beror på var du ska, finns det vatten? Om inte så är vatten svaret. Om det finns vatten så är elden det näst viktigaste. Jag misstänker dock att du pratar om ”kniven”, som i och för sig är viktig, men utan vatten och eld kommer du inte så långt med bara en kniv. Om du är på ett område med mycket naturlig mat, rötter och ätbara växter så finns det en stor chans att det finns vatten i närheten, vilket gör att du kanske ska fokusera på att göra upp eld. Eldstål är en praktisk lösning i alla fall. Så… För att ge dig ett svar så måste det nog bli Vatten, kniv och eldstål. Du borde klara dig ett tag då. =)

Fråga: Du pratar ofta om saker som du stör dig på när det gäller knivar. Vilken är din största miss som en tillverkare har gjort. Nämn gärna vilken tillverkare och vilken kniv. Tack.
Svar: Enkelt svar. Benchmade Bushcrafter är bland dom bästa knivarna som är helt ogenomtänkt. Slidan är i obehandlat hjortläder och tål ingenting, den förvandlas till en bakteriehärd efter första resan ut i skogen. Samtidigt håller den inte ens fast kniven, utan kniven ligger bara löst och rasslar omkring. Om man inte stänger knäppet över handtaget så riskerar man att skada sig själv eller någon annan. Riktigt dåligt genomtänkt. Om man dessutom tar i beräkning att kniven kostar 2700-3500 kr så känns det ännu dummare.

Fråga: Använder du tändare, eldstål eller andra lösningar när du gör upp eld? Vilken föredrar du?
Svar: Jag har oftast med mig både tändare och eldstål ut i skogen. På senare tid har jag med mig förstoringsglas också. Alla sätt bör bemästras, men givetvis väljer man det enklaste sättet om chansen ges. Man bör inte nöta på eldstål om man har en tändare med sig, men det är viktigt att kunna göra upp eld på många olika sätt.

Fråga: Anordnar du några lektioner eller utbildningar inom Bushcraft? Det hade varit spännande att vara ute på äventyr med en erfaren skogsmänniska.
Svar: Nej. Jag kommer mest troligen aldrig erbjuda något liknande. Det finns dock många som vill dela med sig av sina erfarenheten i person. Jag föredrar dock att slappna av och njuta av skogen och naturen, jag vill aldrig att det ska kännas som ”arbete” att vara ute i naturen. Jag hoppas du förstår vad jag menar. Jag blev tidigare bränd genom att älska teknik och datorer, men när jag gjorde det till ett arbete så förändrades allt. Nu föredrar jag att inte använda datorer alls, något jag inte vill känna om skogen och naturen.

Fråga: Varför väljer man att gå ut i skogen och leka med knivar och yxor. Är det inte lättare att ha husvagn eller husbil?
Svar: Ibland undrar man om det är verkliga frågor eller sarkastiska kommentarer, men jag ska svara ändå. Bushcrafting och vildmarksliv går ut på att man ska klara sig med enkla medel i naturen. Detta kan verka som en ”lek”, men för många är det en livsstil och ett sätt att komma närmare naturen. Genom att få erfarenhet och kunskap om naturen så ökar också chansen att man klarar sig om det skulle uppstå någon typ av kris-situation i samhället. Om krisen slår till så är det bra att ha en husvagn, men om du inte har någon husvagn tillgänglig och inte vet hur du skyddar dig mot elementen så har du liten chans att klara dig. När leken blir allvar så är det ingen lek längre, tänk på det.

Fråga: Vad för tekniska lösningar använder du i skogen, eller föredrar du helt primitiva lösningar?
Svar: Jag har alltid med min telefon, för nödfall och navigation. På senare tid har jag även med min BioLite Campstove 2, som förutom att den går att koka vatten och laga mat på med bara kvistar som bränsle, även erbjuder elektricitet då den laddar ett batteripack under användning. Detta batteripack kan användas för att ladda telefonen eller få belysning via den medföljande USB lampan. Väldigt smidig lösning. I övrigt så har jag nog inga tekniska lösningar med mig.

…så. Nu har alla frågor fram till dags datum blivit besvarade. Om du skickat in en fråga som inte är med så har du ändå fått svar via mail tidigare. Jag försöker sålla bort upprepningar på hemsidan så gott det går.

Ha en bra dag. =)