Läsarfrågor: Huawei Mate 30 Pro

Under helgen så har den inkommit en hel del frågor rörande Huawei Mate 30 Pro. Jag förstår att presentationen som Huawei hade lämnade många obesvarade frågor hos konsumenter runt om vårt avlånga land. Jag ska försöka besvara några frågor, med reservation för felaktig information. Det finns mycket rykten och spekuleringar rörande den senaste generationen av Mate smartphones från Huawei, så ha det i åtanke.

Kommer Mate 30 att ha Google tjänster och vad betyder det för konsumenten?
Mate 30 och Mate 30 Pro kommer INTE att ha Google tjänster installerade, på grund av det pågående handelskriget mellan Kina och USA. Som konsument kommer du givetvis att bli påverkad genom att du inte längre har tillgång till saker du tagit för givet med dina andra telefoner. Gmail, Chrome, Maps och alla andra Google appar kommer inte att finnas, men även saker som du av bekvämlighet kanske lärt dig att använda dagligen, som Google Assistenten, finns inte heller.

Huawei Mate 30/Mate 30 Pro kommer inte att ha stöd för till exempel Bank ID eller Swish, Bank-appar och liknande, då dessa baseras på Googles tjänster. Detta är troligen den största negativa saken rörande denna telefon och situationen kommer troligen inte att ändra sig före handelskriget är över.

Det finns några saker som Huawei gjort för att kompensera för avsaknaden av Google Play butiken. Det ena är att dom levererar telefonerna med sin egen ”app-store”, vilken innehåller ett förvånande antal appar. Jag säger förvånande eftersom Samsung verkar ha arbetat med sin egen ”app-store” hur länge som helst, utan att ens komma i närheten av mängden appar som Huawei presenterar. Den andra lösningen är att Huawei planerar att släppa Mate 30 och Mate 30 PRO med olåst bootloader.

Richard Yu avslöjade att Mate 30 och Mate 30 PRO inte kommer att ha låst bootloader, vilket gjorde att förutsättningarna ändrades avsevärt. Med en olåst bootloader så kan man enkelt lägga in Googles tjänster igen, om man så skulle vilja. Detta kräver dock att man är lite bekant med hur Android fungerar. Jag är rätt så säker på att det kommer guider och kanske även appar som fixar allt utan större ansträngning. Detta kommer dock INTE att lösa problemet med att Bank ID och andra bank-tjänster inte kommer att fungera, då den kommer att räknas som ”ej auktoriserad” oavsett vad man hittar på.

Det man måste ha i åtanke, vilket många kanske inte har, är att telefonen inte är bunden till Googles tjänster på något sätt. Detta i sin tur gör att du kan avinstallera i princip allt och du slipper bli spårad och analyserad av Google. Du får helt enkelt en möjlighet att bli lite mer anonym på nätet, om du skulle behöva det. Jag säger inte att du slipper bli övervakad, för det är vi alltid, men du slipper i alla fall Google och deras annons-bottar som ständigt jagar dig med marknadsföring. Du kan välja att inte ha Gmail och få behålla dina mail privata. Du kan installera Firefox istället för Chrome och slippa få allt du tittar på analyserat och använt emot dig. Istället för Google maps så kan du ta en titt på alternativen, kanske HERE som är en utmärkt lösning.

Som du kanske förstår så finns det både för och nackdelar med att inte ha Googles tjänster installerat, men om du samtidigt får möjligheten att bestämma exakt vad du vill ha och när du vill ha det själv, är det inte egentligen en fördel?

Kommer det några uppdateringar, eller riskerar jag att få en osäker telefon?
Android 10 och EMUI 10 är installerat redan från start på Mate 30 och Mate 30 PRO. Detta gör att du har det senaste operativsystemet redan från början. När det gäller uppdateringar så kommer Huawei att släppa dessa allt eftersom dom görs tillgängliga. Personligen tror jag inte att det blir någon speciell skillnad från förut. Det enda som är negativt är att appar inte längre analyseras av Google, för att vara ”autentiserade av Google”. Detta gör att dom eventuellt, rent teoretiskt, kan innehålla skadlig kod och andra otrevligheter.

Om detta är tänkt att vara en permanent lösning och bråket mellan Kina och USA ska fortsätta så tror jag dock att Huawei ser till att skydda sin ”app-store” betydligt bättre än dom kanske gör i dagsläget. Jag har dock inte hört några negativa saker eller problem med säkerhet till följd av deras ”app-store”.

Vad är egentligen skillnaden mellan Mate 30 PRO och P30 Pro?
Om vi ser till hårvaran så har P30 Pro en Kirin 980 processor medan Mate 30 Pro har Huaweis nya Kirin 990. Bägge klassas som två av världens snabbaste mobila processorer och Kirin 990 kommer garanterat att ligga i topp en lång tid, precis som Kirin 980 gjort en lång tid innan. I övrigt så är Mate 30 Pro betydligt bättre på att filma, då den fått en dedikerad kamera enbart för detta. Just film-inspelning har länge varit en svaghet hos deras ”top-of-the-line” telefoner, men detta ska alltså vara fixat i och med Mate 30 Pro. P30 Pro är fantastisk som kamera, men videokamera-delen lämnar en del att önska. Detta till trots att dom faktiskt blivit enormt mycket bättre på senaste tiden.

Är det värt att byta upp sig från en P30 Pro till en Mate 30 Pro?
Givetvis kan man förvänta sig förbättringar på dom flesta områden, då det rör sig om en ny generation. Men om du sitter med en P30 Pro i handen så ska du nog inte förhasta dig. Skillnaderna mellan en fruktansvärt snabb telefon och en ännu snabbare telefon är väldigt liten och den senaste tiden har framstegen i lagring och antennteknik gjort att du inte kommer att uppleva några fantastiska förändringar. Det som jag finner intressant är dock faktumet att Mate 30 Pro kommer utan Google tjänster, det är faktiskt det som lockar mest.

Kommer Huawei att dumpa priset på Mate 30 Pro när dom inte har tillgång till Google?
Nej. Jag skulle nog inte tro att avsaknaden av Google tjänster på Mate 30 Pro kommer att påverka priset åt något håll. Det gäller att tänka globalt. USAs svartlistning av Huawei har gjort en minimal påverkan på Huaweis marknad, då USA stod för runt 1-2% av marknaden. I Kina, där Huawei är störst, så finns ändå inte Google tjänster på några av deras telefoner, så påverkan där kommer att vara obefintlig. Det jag känner är att Huawei ger även oss möjligheten att ”slippa Google” om vi skulle vilja det. Det känns som att Huawei faktiskt skulle kunna ta mer betalt för denna ”feature”. =)

Kommer Mate 30 Pro att ha ”Huawei Desktop”?
Givetvis. Jag vet att Huawei inte går ut med information rörande detta, men det finns ingen anledning att tro att denna funktion ska försvinna från någon av deras P och Mate klassade telefoner. Detta är faktiskt något som kommer mer och mer, vilket gör att jag misstänker ännu bättre optimering för denna funktion på Mate 30 Pro än tidigare generationer.

Presentationen av Mate 30 Pro kändes ”billig”, har Huawei gett upp hoppet?
Ha ha. Den enda orsaken till att du tittade på presentationen var för att se den senaste generationen av Mate-serien, vilket du också fick. Det finns ingen anledning att lägga ned miljoner kronor på en ”show” för konsumenter, då det egentligen bara räcker med ett faktablad och att dom håller telefonen i handen ett tag så att folk hinner ta bilder på den. Med det sagt så håller jag med att senaste Apple-presentationen var snäppet mer ”övertygande” än Huaweis presentation. Dock känner jag att ärligheten troligen finns hos dom senare nämnda, medan Apple försöker att hjärntvätta sina befintliga kunder att köpa ”det senaste och bästa”. En sista fotnot är att Huawei är gigantiska, du behöver inte vara orolig att dom ”konkar” i första taget. =)

Kommer Mate 30 Pro att ha IR-sändare?
Svar ja. Mate 30 Pro kommer att ha möjlighet att användas som IR fjärrkontroll precis som P30 Pro och många innan. =)


Det var alla frågor jag fått in än så länge. Jag kommer troligen att uppdatera detta inlägg om jag får in fler frågor på samma ämne inom kort.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Läsarfrågor: Huawei Mate 30 Pro”

  1. Ack så fel du had eon hela alltihop här.. ?

    1. Hur tänkte du då?