Beta testare och uppdatering

Ibland kan det dröja mellan mina inlägg. Det är nog dom flesta medvetna om vid det här laget. Just nu är det mycket på jobbet och inte mycket utanför dom ramarna, så mina uppdateringar är väldigt få och kanske aningen tråkiga när det kommer något.

Räds icke, dock, för jag håller på med en spännande aktivitet just nu. Jag har nämligen gått och blivit beta-testare åt Huawei. Dom senaste veckorna har jag fått äran och förtroendet att testa deras Android 10 och EMUI 10 på min Huawei P30 Pro. Det är lite luddigt över vad jag får och inte får skriva, så jag ska försöka att inte bli för detaljerad, dom föredrar nog lite diskretion.

Först och främst vill jag ge Huawei ovationer för att dom verkar vara i absolut framkant när det gäller Android och verkar prioritera att få ut den senaste versionen så fort som möjligt till sina kunder. Just på grund av detta så är operativsystemet i princip helt buggfri, redan i sin nuvarande BETA form. Då jag använder min telefon för professionellt bruk så har givetvis stabiliteten, funktionaliteten och prestandan varit extra önskvärd. Jag har beta testat åt bland annat Apple och Samsung, vilket inte har varit en lika trevlig upplevelse.

Men, vad kan då förväntas av Android 10 på Huawei telefonerna? Det första är en nästan identisk upplevelse, där EMUI fått lite rundare knappar och snyggare utseende. Här hittar man element från Samsungs One UI med knapparna längre ned, för att förenkla nåbarheten utan att man behöver byta grepp. Detta är troligen en feature från Android 10 snarare än något Huawei hittat på. Det är dock en trevlig funktion som, enligt min åsikt, borde ha fixats för länge sedan.

Batteritiden på min P30 Pro är inte lika fantastisk som vanligt. 2 dygn vid normal användning har gått ned till 1½ dygn ungefär. Detta är ingen ovanlighet i och med BETA versionen. Telefonens artificiella intelligens (AI) har fortfarande inte optimerat förbrukningen för mitt användarmönster, så det blir bättre senare. I skrivande stund är det 26,5 timmar sedan telefonen togs av laddning och den har 35% batteri kvar, så jag lider ingen nöd ändå. Beräknad kvarvarande batteritid är 9 timmar så jag tar mig igenom denna arbetsdag utan bekymmer. Om det blir kris så kan jag ladda till 100% under lunchen utan att behöva komma tillbaka sent till jobbet. 40W laddning FTW! =)

Kontentan av allt är att jag är väldigt nöjd med hur denna BETA fungerar. När jag blev inbjuden så visste jag inte direkt vad jag skulle förvänta mig, men givetvis så rörde det sig bara om en förbättring i bakgrunden. Designmässigt så känns den lite modernare och tar ett avsteg från EMUIs kantiga ”retro-look”. Detta är givetvis uppskattat av många användare, men samtidigt har Huawei alltid haft stöd för teman, vilket ändå gör att man kan ändra hela telefonens utseende på några sekunder.

När BETA testen är över så kan jag återkomma med en full review rörande Android 10 och EMUI 10. Troligen kommer det ännu mer funktioner och garanterat har jag missat något viktigt, så betrakta det jag skrivit som en ”live-test” mera än en djupgående analys.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.