Läsarfråga: Vilken är din favoritkniv?

Johan Frågar
När man läser dina recensioner på knivar så är det svårt att veta vilken som är din favoritkniv. Förklara gärna varför just din favoritkniv är din favorit.

Svar
Hej Johan. Till att börja med är det i princip omöjligt att välja en favorit bland mina knivar, eftersom ingen är bra på allt, men vissa är bra på några saker. Det finns några knivar som ligger mig varmt om hjärtat, men då rör det sig oftast om specifika moment som dessa är fantastiska på. Men jag ska försöka vara så kortfattad som möjligt ändå. =)

Tälja och snida
Jag har ingen speciellt tillverkad kniv för att tälja med, utan har helt enkelt anpassat min Benchmade Bushcrafter med en ny egg och geometri. Detta gör dock att den inte passar sig för speciellt mycket annat och används därför bara uteslutande för lätta arbeten och att tälja med. Jag brukar använda min Casström Lars Fält kniv för dom grövre momenten, för att sedan använda Bushcraftern för sista stegen.

Mat och ”finkniv”
En ”finkniv” brukar jag kalla en kniv som går att hantera mat och annat med ute i fält. Denna kniv används inte för att böka runt i jord eller andra arbeten där den kan ”kontamineras”. Jag brukar sätta min Fällkniven F1d i bältet för denna uppgift, då den är lätt att rengöra och extremt vass. På senare tid har jag börjat använda min Spyderco Manix 2 som finkniv, vilket är en smidig och lätt kniv att ha med, helst i kombination med en tyngre huggare.

Hugga och hacka
När det gäller att hugga och hacka borde det inte komma som en överraskning att min Terävä Skrama har en given förstaparkett. Det är ett tufft och hållbart verktyg för dom flesta förekommande uppgifterna. Om jag inte känner för att ha med min Skrama så är det oftast Fällkniven A1 som tar dess plats. Även den en väldigt kompetent huggare och hackare.

Kombo
Jag bär väldigt sällan enbart en kniv ute i fält. För det mesta så brukar jag kombinera en huggare med en finkniv, vilket gör att jag mixar lite mellan vilka knivar jag har med mig. Exempelvis har jag min Fällkniven A1 & F1d kombo, min Skrama & Spyderco Manix 2 kombo eller min Mora Garberg & Mora Eldris.

One knife scenario
Ibland brukar jag begränsa mig genom att välja en enda kniv ute i fält. Detta medför att det måste vara en ”jack of all trades” och passa dom mest vanligt förekommande moment utan att vara omöjlig att leva med. Här är det Knv2 från Jaktkit som hamnar på första plats. Det är en väldigt kompetent och väl designad kniv som jag tror underskattas av många. Jag brukar dock även välja min Fällkniven A1 och sist var det Skraman som fick följa med.

Slutordet
Som du märker är det ingen given kniv som är ”den bästa” för mig. Men istället för att säga att alla är dåliga så vill jag säga att alla är perfekta på sitt sätt. Min Fällkniven A1 och F1d kommer alltid att vara speciella för mig, då dom representerar mina första upplevelser med ”high end” knivar. På samma sätt som Knv2 representerar den kniv som gjorde mig mest överraskad. Kort och gott kan man säga att alla knivar bär på en historia och ett minne, därför är alla garanterade en plats i min arsenal.

Hoppas att detta var svar på din fråga, om inte så är du välkommen att fråga igen eller kommentera på detta inlägg.

Ha en trevlig dag.